Cserepes növények öntözése – 7 szabály, amit mindig betartok a szobanövények öntözése alatt

hirdetes

Cserepes növények öntözése – 7 szabály, amit mindig betartok a szobanövények öntözése alatt

ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Ezek az alapvető öntözési tippek a cserepes növényekhez segítenek abban, hogy sikeresen neveljünk bármilyen növényt cserépben, akár beltérben, akár kültéren gondozzuk őket.

cserepes növények öntözése

Cserepes növények öntözése


Az öntözést nehéz elsajátítani a cserepes kertekben, mivel nem tart sokáig, amíg a növény kiszárad. Ez a finom vonal a túl száraz és túl nedves talaj között is szerepet játszik, mivel mindkettő káros lehet a növényekre.

A konténeres növénygondozás kidolgozásakor biztosítani szeretnénk, hogy a növények a lehető legjobban nézzenek ki, és fantasztikus megjelenést kapjanak. Egy nagyszerű virágoskerthez egészséges és virágzó növényekre van szükség, ami azt jelenti, hogy folyamatosan kell öntözni őket. A cserép megválasztása és az edény elhelyezése is közrejátszik a megfelelő gondozásban, csakúgy, mint a kertész, aki nagyon odafigyel és helyesen öntözi a virágokat.

7 legfontosabb tipp a növények tartályokban való öntözéséhez

Sok új kertész meglepődik azon, hogy mennyi öntözést igényel a cserepes kertészet. Az igazság az, hogy a talaj sokkal gyorsabban kiszárad a cserepekben, mint az ágyásokban és a szegélyekben. Ez a cserépben lévő minimális talajmennyiségen múlik, hogy megtartsa a nedvességet és kiengedje a növényeknek. A növények megfelelő öntözésének elmulasztása az egyik legnagyobb és leggyakoribb cserepes kertészeti hiba. A növényeket általában alul- vagy túlöntözik, és mindkettőnek pusztító következményei lehetnek.


1. A MEGFELELŐ CSERÉP


A cserépben lévő talaj korlátozott mennyisége miatt gyorsan kiszárad, így az a logika működik, hogy minél kisebb az edény, annál gyorsabban szárad ki. Ez azt jelenti, hogy a kisebb cserepeknél gyakoribb öntözést kell végezni, és fokozottan kell alaposan ellenőrizni a talaj nedvességtartalmát.

A nagyobb tartályok választása azt jelenti, hogy több talaj van a nedvesség megtartásához. Azonban ne válassz túl nagy cserepet vagy ültetődobozt csak emiatt, mivel a túl nagy tartály lelassíthatja a növény növekedését. A cserép méretének kiválasztásakor vedd figyelembe a növény várható végső méretét.


Az edény méretén kívül az anyag is szerepet játszhat abban, hogy milyen gyakran kell öntözni. A terrakotta tartályok gyorsabban kiszáradnak, mint más anyagok. Jóllehet jobban néznek ki, mint a műanyag társaik, és mediterrán kerti hangulatot teremtenek, de az biztos, hogy többet kell azokat a növényeket locsolni, amelyek ilyen cserépben vannak, mintha műanyag vagy mázas cserépbe tennénk a növényeinket. A fémtartályok is gyorsan kiszáradhatnak, mivel a talaj gyorsan felmelegszik a nyári sugaraknak köszönhetően és felmelegíti a cserepet is.

2. GONDOLJ A VÍZELVEZETÉSRE

hirdetes


A cserepes növények termesztésének egyik legfontosabb tényezője, amely kétségtelenül befolyásolja a növény egészségét és az öntözést, a vízelvezetés. A megfelelő vízelvezetés az egészséges növények kulcsa. A legtöbb növény nem akar az átázott talajban ülni, és a cserépben felgyülemlett nedvesség megfojtja a növény gyökereit.

Ha arról van szó, hogy mit tegyünk egy cserépbe vízelvezetés céljából, az első számú dolog a vízelvezető lyukak. Ezek a kicsi, mégis életbevágóan fontos lyukak lehetővé teszik, hogy a felesleges víz kifolyjon az edényből, és ne gyűljön össze az edény alján. A vízelvezető lyukak segítenek a növények öntözésében is, mivel figyelemmel kísérhetjük, hogy mikor jön ki a víz az edényekből. Fontos az is, hogy kis lábakon emeljük fel az edényeket, hogy a víz szabadon folyhasson, és a lyukak ne tömődjenek el.

3. ELLENŐRIZZÜK A SZÁRAZSÁGOT


A kinézet az élet számos területén megtévesztő lehet, és ide tartozik annak meghatározása is, hogy mikor kell öntözni a növényeket. Itt érdemes nemcsak szemmel ellenőrizni a nedvességszintet. Ha ujjunkat a talajba dugjuk, megtudhatjuk, milyen pár centiméterrel lejjebb van a tartály nedvességtartalma.

Nagyon gyakori, hogy az edények a felszínen száraznak tűnnek, de valójában még mindig nedvesek, vagy a talaj nedvesnek tűnik, amikor a valóságban nedves a felszíne, de lejjebb száraz – és ez a felső nedvesség gyorsan elpárologhat.

Az ujjad a talajba szúrva megérezheted, hogy milyen nedvesség van ott, ahol a szem nem látja, majd jobb következtetést vonhatsz le arról, hogy kell-e öntözni a cserepes növényt vagy sem.

hirdetes

4. ALAPOS ÖNTÖZÉS


Amikor cserepekben öntözzük a növényeket, meg kell győződni arról, hogy a növény alaposan kap-e vizet, amely fenntartja életét. Ezért fontos, hogy az edényt alaposan öntözzük be, és ügyeljünk arra, hogy az edényben lévő összes földet megnedvesítsük. Ügyeljünk arra, hogy az edényben lévő összes talaj telítődjön. Tehát akár slagot, akár öntözőkannát használsz, lassan öntözd meg a növényt, és töltsd addig, amíg a víz kifolyik a vízelvezető lyukakon.

Az egyik legjobb módszer az, hogy addig töltjük a tartályt, amíg a víz majdnem át nem folyik a peremén, majd megvárjuk, amíg a nedvesség felszívódik a földbe. Szükség esetén töltsük fel további vízzel másodszor is.

5. JÓ IDŐBEN LOCSOLJ


A legjobb módszer minden növény öntözésére, legyen az kerti növények cserépben vagy a földben, az, hogy ne öntözzük a melegben. A teljes napon történő öntözés azt jelenti, hogy a nedvesség nagy része elpárolog, mielőtt a növények hasznot húznának belőle, és félő, hogy a lombozaton lévő víz megégetheti a növényeket.

A növények cserépben történő öntözésére a legjobb idő a reggel, mivel ez sok időt ad a növényeknek, hogy felvegyék a nedvességet, mielőtt a nap melege és a párolgás bekövetkezne. A növényeket késő este is lehet öntözni, amikor a hőmérséklet is hűvösebb, ez azonban fokozott kockázattal jár, mivel a lombozatra kerülő víz nem szárad ki, és növeli a gombás betegségek kockázatát.

6. AZ ESŐ NEM ELÉG


Soha ne feltételezd, hogy az eső kellőképpen meglocsolta a növényeket. Még eső után is célszerű a szokásos módon ellenőrizni az edények nedvességtartalmát. Míg egy ideális világban a zuhany tökéletesen hidratálná a növényeket, és elvégezné az öntözést, az esőre nem számíthatunk maximálisan.

Ennek több oka is van, és az egyik az, hogy az edények gyakran esőárnyékban ülhetnek kerítések vagy épületek mellett, ahol az akadály miatt nem esik annyi csapadék. Az esőárnyék az emelt ágyak elhelyezésénél is fontos, mivel, ha túl közel helyezzük a falhoz vagy kerítéshez, az azt jelenti, hogy kihagyják az esővizet.

A növény lombozata azt is megakadályozhatja, hogy a víz a talajba jusson, lényegében esernyőként működik, amely eltereli a vizet a cserépből, és nem engedi, hogy az esővíz elérje a talajt, ahol szükséges.

7. RENDSZERES SZINTELLENŐRZÉS


A rendszeres megfigyelés fontos az öntözés folyamatos fenntartása érdekében. Ez különösen kritikus nyáron, ahol hosszan tartó meleg és száraz idők fordulhatnak elő. Ilyenkor naponta ellenőrizni kell az edényeket, de előfordulhatnak olyan esetek is, amikor az edényeket naponta kétszer kell öntözni.

Ahogy korábban említettük, egyes edények gyorsabban kiszáradnak, mint mások, és ez egyre nagyobb problémát jelent a forró nyári napokon. Előfordulhat, hogy egy reggeli öntözés nem elegendő ahhoz, hogy sokáig eltartsuk őket, különösen kisebb edények esetén, és a nap későbbi részében szükségük lehet egy második öntözésre is. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-09-19

Klímával fűtesz? - Ilyen hatással lesz a szobanövényekre!

A klímaberendezések hajlamosak kiszárítani a levegőt, ami negatívan befolyásolhatja a szobanövényeket. A száraz levegő stresszt okozhat a növényeknek.

2023-09-19

Termesszünk dísztököt, hogy tudjunk mivel dekorálni a szezon alatt!

Az őszi időszak egy igazi ajándék a kertészek és a dekoráció kedvelői számára. Ebben az időszakban megjelennek az aranyszínű falevelek, a melegítő teák és a színpompás dísztökök.

2023-09-19

A Balaton-felvidék 5 mesés kirándulóhelye, amely ősszel is elkápráztat

Ha beköszönt az ősz akkor én személy szerint, imádom felfedezni a Balatont, a friss levegő és őszi illat, ami ilyenkor az erdőkben és a hegyekben érződik, mind-mind magával ragad

2023-09-19

Már csak két hétvége van a szeptemberből - De még mindig jobbnál-jobb programok várnak a Balatonnál!

A Balaton környéke továbbra is pezsgő élettel teli és jobbnál-jobb programok várnak szeptember utolsó két hétvégéjén is. Koncertek, falunapok, gasztronómiai fesztiválok és szüreti mulatságok

2023-09-18

Népszerű világsztár bor hódít Magyarországon: Ez a bor lett a magyarok kedvence 2023-ban

Világszerte is népszerűségnek örvend a frissessége, az illat- és ízvilága, valamint az ételekkel való kiváló harmonizálása mind hozzájárultak elterjedéséhez.

2023-09-21

A tökéletes sütőtök 5 titka: így lesz kívül roppanós, belül puha

Ebben a cikkben megosztjuk azt az 5 titkot, amiktől te is tökéletes sütőtököt tudsz sütni. Kívül karamellizált, belül ízes és puha lesz a sütőtök, ha így csinálod.

2023-09-21

Szeptember végi metszés: meggy- és cseresznyefa metszése szakszerűen

Szeptember végén metszd meg a cseresznyefádat és a meggyfádat is, a cikkben megmutatom, hogyan kezdj neki és elmagyarázom miért szeptemberben csináld a metszést!

2023-09-21

Vesd el szeptemberben a sóskát, spenótot: tavasszal már ehetsz is belőlük!

Ha már tavasszal a kertedből szeretnéd szedni a friss és zamatos sóska és spenót leveleket, akkor szeptemberben ideje elvetned, mutatom, hogyan fogj neki te is!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ozmózis

hígabb oldat oldószerének féligáteresztő (szemipermeábilis) hártyán keresztül a... Tovább

ivar (nem, szexus)

az ivarosan szaporodó (szaporodás) élőlények eltérő sajátsága. Az egyedek aszerint, hogy... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Kertészet növény Növénytermesztés virág virágtermesztés Zöldség Zöldségtermesztés