A 10 legjobb cserépben termeszthető zöldség – így lehet egész évben friss zöldséged!

hirdetes

A 10 legjobb cserépben termeszthető zöldség – így lehet egész évben friss zöldséged!

ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A zöldségek széles világa létezik, amelyeket könnyedén megtermelhetünk cserépben az udvaron vagy akár az erkélyen. Lássuk melyik az a tíz zöldség, amelyeket könnyedén termeszthetünk cserépben vagy tartályban is az egész éves termés érdekében!

cserepes zöldségek

Cserépben termeszthető zöldségek


A zöldségek széles választéka áll rendelkezésre, amelyek boldogan nőnek cserépben, és fantasztikus termést biztosítanak. A kis retektől a hosszú uborkákig, a talajban növő burgonyától a rúdra mászó magasbabig számos lehetőség áll mindenki rendelkezésére, aki zöldséges konténerben szeretne friss zöldségeket termeszteni.

Amikor az otthoni cserépben termeszthető legjobb zöldségeket kell kiválasztani, a fő hangsúlyt a mi és háztartásunk által fogyasztott növények termesztésére kell helyezni. A zöldségek ilyen sokfélesége mellett, amelyek cserépben is jól boldogulnak, biztosan lesznek olyanok, amelyek beválnak számunkra.

Könnyen termeszthető zöldségek cserépben, teraszon vagy erkélyen


Közelebbről megvizsgáljuk a 10 legjobb cserépben termeszthető zöldséget, legyen szó a kertben, cserépben vagy a teraszon, vagy akár az erkélyen való termesztésről. Ez magába foglalja a szükséges cserépméret, a cserepek ideális elhelyezésének, hogy a növények virágzását, valamint azt, hogy mikor kell betakarításra számítani.

Emlékeztetnünk kell arra, hogy a növények öntözése és a növények etetése fontosabb cserépben, mint a talajban. Ennek az az oka, hogy a cserépben korlátozott mennyiségű talaj van a nedvesség megtartásához és a növények tápanyagellátásához. Az alábbi növények mindegyike jó minőségű virágföldet kíván a megfelelő termesztéshez, amely gazdag és jó vízelvezető, és minden edény alján lyukak szükségesek a vízelvezetéshez.

1. Burgonya


A burgonyát egyszerű cserépben termeszteni és betakarítani – ez vezeti a könnyen cserépben termeszthető zöldségek listáját. Számos burgonyafajta közül lehet választani, és mindegyik cserépben is termeszthető.

hirdetes

2. Bab


A bab nagyszerű zöldség, ami cserépben termeszthető, és számos különféle fajta közül választhatunk. A fava babot cserépben termeszthetjük – a rendelkezésre álló törpe fajtákkal, amelyek tökéletesek a konténerekbe – és a pólusbabot kipróbálhatjuk cserépben való termesztésre.

3. Borsó


A borsót és a cukorborsót kis helyeken cserépben is lehet termeszteni, de növekedésük során szükség lesz némi támogatásra. Ez lehet például gallyakból vagy bambuszrudakból készült támaszték, ami nem engedi meghajlani a gyorsan növő szárakat és fel tudnak futni rá. Kaphatunk törpe vagy bokros borsófajtákat, válasszuk azt amelyek kevesebb támogatást igényelnek.

A friss borsó finom leszedve a növényről, ezért rendszeresen kell szedni, hogy egész nyáron folyamatos betakarítást biztosítsunk.

4. Retek


A retek az egyik leggyorsabban növekvő zöldség, és a vetéstől a betakarításig kevesebb mint egy hónap alatt megérik. A retek termesztése lehetővé teszi számos szín, forma és íz kipróbálását. Egyes fajták rövid gyökerűek, és még sekély tartályokban is sikeres lehet a termesztésük.

hirdetes

5. Sárgarépa


A sárgarépát nagy cserépben lehet termeszteni, és két lehetőség áll rendelkezésre az otthoni termelők számára. Léteznek lekerekített sárgarépafajták, amelyek tökéletesen alkalmasak cserépbe, de a legalább 18 hüvelyk mélységű cserepek lehetővé teszik a hagyományos, hosszabb gyökerű sárgarépafajták termesztését is.

6. Paprika


A kaliforniai paprika és a chili paprika egyaránt termeszthető cserépben, így megnyílik az édes vagy tüzes paprikafajták világa, különféle formában, színben és méretben.

7. Saláta


A saláta az egyik legkönnyebben cserépben termeszthető zöldség, mivel gyorsan növekszik és sekély gyökerei vannak. A növényeknek az is előnyös, ha cserépben vannak, mivel egyszerű megvédeni őket a kártevők, például a meztelen csigák harapásától.

8. Uborka


A bokros vagy szőlőfajta uborka egyaránt termeszthető cserépben, bár a szőlőfajtáknak nagyobb cserepekre van szükségük kiterjedt gyökérrendszerükhöz. Az uborkának növekedésük során támasztékra van szüksége, például rácsra, hálóra, zsinórra vagy ketrecre.

9. Mángold


A svájci mángold egy olyan növény, amely hosszú levelek betakarítását biztosítja, és nem csak, hogy sokoldalúan használható a konyhában, de fantasztikusan néz ki a kertben. Élénk színekben kapható, például sárga, rózsaszín és piros, levelei kicsiben vagy teljes méretben is fogyaszthatók.

10. Paradicsom


A paradicsom az egyik legnépszerűbb cserépben termeszthető növény és hatalmas szín-, forma- és méretválaszték áll rendelkezésre belőle.

A legtöbb paradicsomfajta alkalmas cserépben történő termesztésre, bár a rövidebb bokrok előnyösebbek, mivel nem igényelnek karózást vagy kitámasztást.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-10-03

A goji-bogyó termesztés alapjai - Az ültetéstől a super food-ig!

Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk a goji-bogyó termesztésének alapjait, hogy segítsünk az első lépésekben a goji-bogyók termesztése iránt érdeklődőknek

2023-10-03

Tisztítás ecettel: 15 házimunka, amit az ecet könnyebbé varázsol

Az ecet egy csodaszer a háztartásban, amely nem csak a konyhában, de az otthoni tisztaság fenntartásában is hasznos. Lássuk miben is segíthet nekünk az ecet?

2023-10-03

7 Növény, amit októberben kell megmetszeni

Az október nem csak a hűvös őszi napok és a lehullott levelek hónapja, hanem a kertészeti munkálatok időszaka is. Az októberi metszés pedig létfontosságú!

2023-10-03

A 10 legszebb díszhagyma, amit a tavaszi virágzásért októberben kell elültetned!

Október az ideális időszak a díszhagymák ültetésére, mivel a föld még meleg, de már elég hűvös ahhoz, hogy a hagymák megfelelően gyökerezzenek, majd virágozzanak.

2023-10-02

Miért ne kövesd el ezt a nagy hibát a fák körüli mulcsozás során?

A mulcs használata a kertészetben sok előnnyel jár, például a talaj nedvességének megőrzésével, a gyomok visszaszorításával és a talaj hőmérsékletének szabályozásával.

2023-10-03

Hogyan lehet újra puhává tenni a törölközőket?

Ne aggódj, nem kell új törölközők vásárlásához folyamodnod. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan lehet újra puhává tenni a törölközőket otthoni praktikákkal!

2023-10-02

Októberi kerti teendőink: védjük meg a rózsák gyökereit a hidegtől ezzel a trükkel

A rózsa téli védelme, amit már októberben megtehetünk: ez az a trükk, amit segít a rózsák gyökereinek a tél ellen felvenni a harcot, mutatom mi is ez pontosan!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Bikini (H 46520)

Cukorrépa Cél: rizománia és cerkospóra rezisztens Leírás:Monogerm, diploid hibrid, a... Tovább

emelt szintű halastó

olyan sík vidéki víztározó, amely elsődlegesen halászati célokat szolgál, de magas... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert Kertészet növény Növénytermesztés Zöldség Zöldségtermesztés