Ezért ne adj soha cinkegolyót a madaraknak!
2021/01/18A cinkegolyó nagyon praktikusnak tűnhet mindenki számára, olcsó, könnyen ki lehet helyezni, szeretik a madarak, én mégis azt mondom, hogy soha ne add oda az állatoknak, nézzük, miért!
A kukoricaliszt egy sokoldalú, gluténmentes alternatíva, tele fehérjével, rosttal, B-vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Ez a liszt a kukoricakenyér alapvető hozzávalója, de akár pizza tésztát, süteményt, és számos egyéb pékárut is lehet készíteni belőle. Ehhez persze szükséged lesz egy darálóra, és néhány könnyedén beszerezhető adalékanyagra is.
A kukoricaszirup egy folyékony, természetes édesítőszer, amelyet sütéshez és cukorgyártáshoz is szokás használni. Vannak persze más természetes szirupok, és ott a méz is, de bizonyos receptekhez kifejezetten kukoricaszirupra van szükség, mert megakadályozza, hogy a cukor újrakristályosodjon. A házi változat íze kevésbé erős, mint a bolti kukoricaszirupé, mert kevesebb cukor van benne, de még így is nagyon édes tud lenni, enyhe kukoricás utóízzel.
Felhasználhatjuk főzve köretnek, vagy köretek kiegészítésére, más zöldségekkel együtt savanyúságnak; saláták igen kedvelt kiegészítője, de mélyhűtve tartósíthatjuk is. Üzletekben konzerváltan kapható. Beérett állapotban őrölve, lisztként, vagy daraként a kukoricás ételek alapanyaga.
Csaló árusok a nyári kukoricaszezonban sokszor takarmánykukoricát próbálnak meg eladni a vevőknek, pedig ízben nagy a különbség a két változat között.
A kukoricát az Óvilágba először Kolumbusz Kristóf hozta be 1493-ban. A spanyolok és a portugálok terjesztették el a 16. sz. elejétől Afrikában, Ázsiában, Ausztráliába pedig a hollandok, angolok vitték el a 17–18. században.