Gabonatárolók, csarnokok

Gabonatárolók, csarnokok könnyűszerkezetes vázakból

Dr. Bánszky József, Európa-mérnök
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A könnyűszerkezetes épületekkel szemben jelentkező elvárások: -minél magasabb fokú előregyártás, -gyors helyszíni szerelhetőség kedvező helyszíni élőmunka igénnyel, -összességében kedvező fajlagos építési költség, -tervezett beépített anyagok élettartamának összhangja, -minimális felújítási, karbantartási igény. Az építészeti elképzelések alapelveinél törekedni kell a helyes építőanyag megválasztásra, az anyag-szerkezet-funkció egységére, összhangjára.
Gabonatárolók, csarnokok
A könnyűszerkezetes épületekkel szemben jelentkező elvárások:
-minél magasabb fokú előregyártás,
-gyors helyszíni szerelhetőség kedvező helyszíni élőmunka igénnyel,
-összességében kedvező fajlagos építési költség,
-tervezett beépített anyagok élettartamának összhangja,
-minimális felújítási, karbantartási igény.
Az építészeti elképzelések alapelveinél törekedni kell a helyes építőanyag megválasztásra, az anyag-szerkezet-funkció egységére, összhangjára.
A beépítendő anyagok tervezett élettartamát együttesen kell meghatározni.
A tervezett élettartamuk alatti felújítási költségükkel növelve kapjuk meg az épületek igazi bekerülési költségét.
A csarnoképületek belmagassága lehetővé teszi a közbenső szintbeépítést, így a légterük optimálisan kihasználható.
A gabona mennyiségi és minőségi megóvását csak korszerű, zugnélküli tárolókban lehet megoldani. A csarnoktárolók célszerű szélességi mérete 18-21 m, a tárolási magasság a széleken 3,50-4,00 m. A tárolótér oldalfalát kizárólag helyszínen készített vasbetonból célszerű készíteni, oldalnyomásra méretezve. Korábban a DV-T- típusú tárolóépületekben lehetőség volt felsőpályás szállítóberendezések beépítésére is, így e tárolóterek térfogata max. kihasználhatóvá vált. Jelenleg STRUKTÚRA vázakból építettek több olyan gabonatárolót, melynél a felsőpályás betárolást is megoldották. Ekkor már nem a tárolótér fajlagos négyzetméterára, hanem a tárolt gabona tonnájára vetített építési költsége a meghatározó, ami 9.000-12.000 Ft/tonna értékűre adódik.
Csarnoképületeknél szükség van 1800 m2-enként tűzszakasz határok beépítésére. Ezt úgy célszerű kialakítani, hogy ezek a tartószerkezetek a térbeli váz merevítését tovább növeljék.
Az épületek végfali vázát Vierendel oszlopokként javasoljuk kialakítani zártszelvényekből, így ezekre a technológiai vezetékek ráterhelhetők, és kiosztásukkal jól tudunk alkalmazkodni a belső technológiai igényekhez.
A vázolt elképzelésekkel 1x20 és 2x18 m-es fesztávval csarnokok építhetők, a beruházói -technológiai igényeket kiszolgálva.
A 6 alaptípusban kidolgozott vázszerkezetek igény szerinti méretekben gyárthatók le, és szerelik össze az építés helyszínén. Szabad fesztávolságuk 9 m és 48 m között határozható meg az igények szerint.
E vázszerkezetek közös jellemzője, hogy előregyártott vasbeton pillérekre kerülnek a rácsos acél főtartók lekötésre, melyeket Z szelvények és szélrácsozatok merevítenek. Erre kerül a fém trapézlemez fedés, vagy íves tartónál a Bramac cserépfedés. Az épületek oldalfala és a kiegészítő szerkezetek anyaga igény szerint megválasztható.
A rendszerelvű építés igényéből kiindulva vázszerkezetek tipizáltak, a vázakat az ÉMI Rt. minősítette és ÉME engedélyt adott ki rá, így garanciával alkalmazhatók.
A rendszerelvű építésben gondolkodva juthatunk el hűtőtároló építésénél a vázolt szerkezeti kialakításokhoz.
Az alkalmazott építési anyagok megválasztásánál a gyors szerelhetőség játszott fő szerepet, és a max. előregyártás. Az épület csatlakozó oldalfalai is acélvázra szereltek, kétoldali lemezeléssel.
Az előregyártott vasbeton pillérek alkalmasak akár 100 kN-os daruteher hordására is jelentősebb méretnövelés nélkül, csak az oldalirányú teherre kell a vb oszlopokat és az alaptesteket méretezni. Gyenge altalaj és magas talajvízállás esetén mikrocölöp alapozást kell alkalmazni, mely gyorsan és a terhelésekhez igazodva elkészíthető.
Újabb igény a lapostetős épületek szigetelés felújítása helyett, ha magastetővel látjuk el, így a végleges, külső vízelvezetésűvé átalakított tetők többet nem jelentenek beázási veszélyt és felújítási problémát. Ezen egyedi statikai feladatok minden esetben gondos előtervezést igényelnek, megvalósításuk igen gyors és szerelés jellegű. Például iker DV-KU-18-as váznál vápa nélküli megoldást javasolunk tetőkiemeléssel megoldani, új vápacsatorna építése helyett a kiemelés nem kerül többe.
Élelmiszerfeldolgozó üzemben technológiai okokból átalakításra került egy 12x28m-es raszterű tetőszakasz, mely alatt már nem fért el az új berendezés. A tetőkiemeléssel szintén a lapostetős épületet magastetőssé alakítható, a Z 350-es szelemenekre 5 cm-es szendvicspanel hőszigetelés készül, és így a minimális hajlásszög mellett a teljes tető átépítésre kerülhet ezután, vápa nélküli megoldással.
Hűtőház vázszerkezeteként is jól alkalmazható az SR-2-es vázszerkezet, pl. 2x24x32m-es, ahol +4C fokos tárolótér épült alkalmazásával.
E szendvicspanel oldalfalú és födémű épület hőhídmentes csatlakoztatása egyszerűen és gyorsan megoldható volt.

Nyiregyháza mellett épült fel 2 db 2x12x48 m alapterületű hűtőtároló 2002-ben, 10 cm-es szendvicspanel oldalfallal, almatároló céljára.

Összefoglalás
A leírt alkalmazási példákkal szerettük volna bemutatni azt a gondolatmenetet, amit a vegyes szerkezetű ipari csarnoképítés néhány praktikus példája során elérhető.
Tűzvédelmi szempontból is előnyösebb a vasbeton pillérek alkalmazása.
(TH= 2 óra ), nem szükséges külön tűzvédő bevonat, mint az acél pilléreknél.
Az alkalmazott fémlemez tetőfedő anyagok tervezett élettartama meghaladja lágyfedésekét.
A nagylégterű és alapterületű csarnokok területmenti kiszolgálása daruzott csarnokok építésével oldható meg, ahol a keretállások gazdaságos rasztermérete 9x18m - 12x18m és a magastetős épületvázak fémlemezzel fedhetők. Ezáltal az alkalmazott építési anyagok tervezett élettartama közel azonos, az építési és felújítási költsége a legminimálisabb.

Ezek a vázkialakítások fajlagos négyzetméter árukban és építési idejükben is versenyképesek a hasonló vázszerkezetekkel.
Az egyes mérnöki feladatok átgondolásával, praktikus összhangjával értékesebb, magasabb szintű ipari csarnokok építésére nyílik lehetőség.


Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

gyom

a régebbi felfogás szerint minden olyan növény, amelyet nem vetettek, hasznot nem hajt. A... Tovább

fejespenészek (Mucorales)

a moszatgombák osztályának egyik rendje; zömmel szerves anyagokon (kenyéren, gyümölcsön,... Tovább

Tovább a lexikonra