Érdekes tények a citromlepkéről!- Ismerd meg te is a sárgászöld citromlepkét!

Ismerd meg a tavasz hínökét, a citromlepkét!

KC,NA
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A tavaszi napok egyik öröme, amikor egy arra libbenő, csodás színekben játszó lepkét látunk. Ezen lepkék közül elsőként a citromlepkével találkozhatunk. A citromlepkék megjelenésüknek köszönhetően az álcázás nagymesterei, így nem olyan könnyű feladat őket észrevenni. A tél átvészelése után már márciusban, sőt enyhébb időjárás esetében már február vége felé is előbújnak és hozzák a tavaszt. Ezeknek a csodás élőlényeknek az egyik meglepő tulajdonsága, hogy kifejlett korukban képesek akár 10-13 hómapig is élni. Hoztunk nektek még számos érdekes információt róluk az alábbiakban. Lássuk is mi mindent kell tudnunk róluk! 

citromlepke

Hogy néz ki a citromlepke?

A citromlepkék közepes méretű, erezett, levél alakú szárnyakkal rendelkező lepkék.  A hímek és a nőstények eltérő színűek. Míg a hímek élénkebb sárgászöld, addig a nőstények világosabb, egészen halvány zöldesfehér szárnyakkal repdesnek. Mindkettejük szárnyain van egy narancssárgás, barnás folt. A szárnyfesztávolságuk akár 6 cm is lehet.

Hogy néz ki a citromlepke életciklusa?

Peték

A citromlepkék minden évben egyszer raknak petéket, mégpedig áprilisban vagy májusban. Ezt legtöbbször a varjútövis levelein teszik, mivel ez az egyik kedvenc növényük. A peték orsó alakúak a színük pedig a kikeléshez közeledve egyre sötétedik, zöldesfehérről sötétsárgára, végül pedig barnára.

Hernyó

A citromlepke hernyók júniusban kelnek ki, felmásznak a leveleken és elkezdenek táplálkozni. Zöldes színűek, apró sötét foltokkal a testükön, így szinte teljesen beletudnak olvadni a természetbe. A hernyó állapot 3-tól 7 hétig is tarthat, majd elkezdődik a bábozódás.

Báb

A citromlepkék július és kora augusztus között megkezdik a bebábozódást.  A báb zöldes színű és hasonlít egy fodros levélre, tehát remek álcával rendelkeznek. Nagyjából 12-15 napig tart nekik a lepkévé fejlődés.

Lepke

Augusztus végére átalakulnak csodás lepkévé és kikelnek a bábokból. 

Milyen hosszú a citromlepke élettartama?

A lepkék élete általában nem túl hosszú, mivel nem bírják jól a téli hideg időjárást. Van azonban pár faj, köztük a citromlepke is, mely kifejlett formában átvészeli a telet hibernáció segítségével. A citromlepke erre gyakran a borostyánt választja, ahol nagyon jól eltud rejtőzködni. Amennyiben a lepke túléli a telet, a kifejlett lepke állapota nagyjából augusztustól következő év májusáig tarthat, ezzel pedig a világ egyik leghosszabb élettartamú lepkéjének nevezhetjük.

citromlepke

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

holtághasznosítás

a folyamszabályozás következtében keletkezett holtmeder különféle használatának... Tovább

57/2006. (VIII. 4.) FVM rendelet

a Magyar Élelmiszerkönyv közösségi elõírások átvételét megvalósító kötelezõ... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek