Citromlekvár, narancslekvár készítése

Téli befőzés – Citrom-, és narancslekvár készítése

Sz.F.
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Készíts télen is lekvárt

Citromlekvár készítése

Szükségünk lesz négy kilogramm biocitromra, 80 dekagramm cukorra, két teáskanál pektinra, és 1-1,2 liter vízre. Szerencsére nem olyan bonyolult a lekvár elkészítése, mint ahogyan azt sokan gondolják. Először is mossuk meg jó alaposan a citromokat langyos vízben – ne hámozzuk meg!

 

A mosás után vágjuk fel mindet négyfelé, szedjük ki az összes magot, majd szeleteljük fel vékonyan, a héjával együtt. Vegyünk elő egy lábast, és tegyük bele a felszeletelt citromokat, majd öntsük rá vizet, és kezdjük el közepesen lángon főzni. 15-20 perc főzés után adjuk hozzá a pektinnel elkevert cukrot, és forraljuk tovább 3-4 percig. Addig vegyük elő a befőttes üvegeket, tisztogassuk meg mindent, majd a még forrásban lévő lekvárt töltsük az üvegekbe, és rögtön zárjuk is le, majd fordítsuk fejre 5-10 percig (ezzel tudjuk elérni, hogy ne kelljen tartósítószer az eltevéshez). Készen is vagyunk! 

Hirdetés

 

Narancslekvár készítése

Szükségünk lesz 4 kilogramm bio narancsra, két darab citromra, 40 dekagramm cukorra, két liter narancslére, két teáskanál pektinre, illetve 5-6 szem szegfűszegre. A hozzávalókból is látszik, hogy kicsit más, mint a citromlekvár, de nem kell megijedni most sem! Itt is a mosással kezdünk, az összes narancsot mossuk meg jó alaposan langyos vízben, majd vágjuk négyfelé, ha találunk benne magot, azt szedjük ki, majd szeleteljük meg vékonyan, a héjával együtt!

Hirdetés

 

Jöhet a lábas, tegyük bele a felszeletelt narancsokat, öntsük fel a narancslével, tegyük bele a szegfűszeget, és kezdjük el főzni. 15-20perc főzés után adjuk hozzá a pektinnel elkevert cukrot, illetve facsarjuk bele a citrom levét. Ezután forraljuk még 3-4 percig, közben vegyük elő a befőttes üvegeket, és tisztogassuk meg mindet, majd a még forrásban lévő lekvárt töltsük az üvegekbe, és rögtön zárjuk is le, majd fordítsuk fejre 5-10 percig, hogy ne kelljen tartósítószert használnunk. Meg is vagyunk, ugye, hogy nem annyira bonyolult? Sok sikert mindenkinek, remélem, hogy ízleni fog nektek! 

 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-01-16

100. életévébe lépett az ország Bálint gazdája!

A 100. életévébe is belépett az egész országon híressé vált Bálint gazda, bízunk benne, hogy nagyon sokáig hallgathatjuk még szavait, nem régen előadást tartott, ahol az önellátás fontosságára hívta fel a figyelmet.

2019-01-16

Te is szereted a virslit? Akkor nézd meg, miből és hogyan készül…

Sajnos nagyon sokan nem tudják, hogy miből készül a virsli, ez a cikk éppen ezért íródott! Most lerántjuk a leplet erről a finomnak látszó valamiről...Ezután te is meg fogod gondolni, hogy egyél-e belőle!

2019-01-17

Gyógyír mindenre – Fogyasszuk egészséggel a téli retket!

A téli retek valódi gyógyír minden bajra, legfőképpen az influenzára, megfázásra, torokfájásra! Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a téli retekről, többek között megtudhatjátok azt is, miért érdemes fogyasztanotok minden nap!

2019-01-18

A póréhagyma termesztése, fogyasztásának jelentősége

A póréhagymának számtalan élettani hatása van, éppen ezért lenne fontos mindenkinek fogyasztani. Most elmondjuk, miért olyan fantasztikus finomság a póréhagyma!

2019-01-05

60 perc tekerés ezen a biciklin képes 24 órán át árammal ellátni a lakást!

Egészséges, hasznos, praktikus, és még spórolhatunk is vele, bemutatom nektek azt a biciklit, ami képes egész nap ellátni lakásunkat árammal, ehhez nem szükséges semmi más, csak 60 perc tekerés!

2019-01-18

A boldogság csodálatos kék madara – Ismerkedj meg a jégmadárral!

A boldogság tengerkék színben pompázó, csodálatosan szép madarát mutatjuk most be nektek, a cikkből kiderül, miért nevezik a jégmadarat a boldogság kék madarának!

További cikkek ebben a témában
Érdekességek Gazdaság

kazánvizes tüdő

akkor alakul ki, ha a sertések levágása és forrázása közben az agóniában (halál) levő... Tovább

ásás

a —>talajművelés ősi formája; többnyire egy nyitóbarázdát készítenek az ásóval a... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés