A ciklámen növényvédelméről beszélünk nektek

A ciklámen betegségei, a ciklámen növényvédelme

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Korábbi cikkemben mindent elmondtam nektek a szobaciklámen gondozásáról, ha lemaradtatok róla, kattintsatok ide és olvassátok el mindenképp. Azt azonban érdemes tudni, hogy a szobacikláment sajnos többféle betegség és kártevő is megtámadhatja, ezekről fogok most beszélni!

A ciklámen növényédelméről

A ciklámen betegségei – Szürkerothadás

Ez a gyakori növénybetegség jellemző tünetéről kapta a nevét. Párás, hűvös körülmények között a fogékony növényeken ezüstös, szürke penész jelenhet meg, ami, ha nem kezelik, folyamatosan terjeszkedik majd. A szürkerothadás akár végzetes is lehet a növényre nézve. A betegség kialakulását könnyebb elkerülni, ha megfelelően, tehát a tövüknél öntözöd a növényeket, hogy a leveleik ne vizesedjenek be.

Kerülni kell továbbá a túlöntözést is, és biztosítani, hogy a talaj kellően elvezesse a felesleges vizet a gyökerektől. Ezen kívül fontos kellő szellőzést biztosítani a palánták között is, és persze mindig fertőtlenített szerszámokkal dolgozni körülöttük. A fertőzött palántákat azonnal el kell távolítani a kertből, ügyelve rá, hogy eközben egy másik növénnyel se érintkezzenek.

A ciklámen betegségei – Phytonemus pallidus

Ez a szabad szemmel alig látható atkafajta a ciklámenek egyik leggyakoribb élősködője. A növény hűvös, sötét részeit kedveli, tehát elbújhat a virágokban, a bimbókban és az új hajtásokban is. Gyakran jelent problémát melegházakban, ahol barna elszíneződéseket okozhat a levelek alján. Elterjedésének megelőzése érdekében ajánlott 60-75% között tartani a páratartalmat, illetve 20-25°C között a hőmérsékletet. Ezen kívül ne használj túl sok káliumot és nitrogént tartalmazó műtrágyákat sem. Phytonemus pallidus atkák ellen ragadozó atkákat is bevethetsz.

A ciklámen betegségei – Fonálférgek

A fonálférgek ellen úgy védekezhetsz a leghatékonyabban, hogy talajmentes termőközegbe ülteted szobaciklámenjeidet. A fonálférgekkel kapcsolatos problémák általában a nem megfelelően fertőtlenített talajnak köszönhetők. Az érintett növények satnyán növekedhetnek, leveleik besárgulhatnak, gyökereiken golyvák jelenhetnek meg, elhervadhatnak, vagy teljesen el is pusztulhatnak. Ha kertedben nem sterilizált talajt használsz, akkor rendszeresen ellenőrözd növényeidet (ne csak ciklámenjeidet) a fonálférgek okozta károkért.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

farkalás

a bárányok farkának 2—3 napos korban történő megkurtítása. A megmaradó farokcsonknak... Tovább

Óraátállítás

A nyári időszámítás (angolul daylight saving time, rövidítve: DST) széles körben elfogadott... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem