A ciklámen gondozása

A csodálatosan szép, hosszúéletű ciklámen titka (Szakértőnk írása)

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A szobaciklámen (Cyclamen persicum) egy gyönyörű szobanövény, aminek többféle színéből és fajtájából is válogathatsz, ha szeretnéd csinosabbá tenni otthonodat. Íme minden, amit a szobaciklámen termesztéséről és gondozásáról tudnod kell!

Minden a ciklámen gondozásáról

Általános tudnivalók a szobaciklámenről

A szobaciklámen egy kisméretű, lágyszárú, gumós növény, ami a mediterrán térség keleti részein őshonos. A szobaciklámennek kicsi, de illatos virágai vannak, amelyek a szív alakú levelek közül kiemelkedő szárakon jelennek meg. A nyári napok során a szobaciklámen egészen gumójáig elhal, majd ősszel újra életre kel. A szobaciklámen virágai többféle színben – fehérben, rózsaszínben, pirosban és lilában – is fellelhetők.

Zöld leveleit gyakran márványos mintázatok díszítik. Egy teljesen kifejlett szobaciklámen akár 15-23cm magasra, és nagyjából ugyan ilyen terebélyesre is megnőhet. A tél során elültetett magvak már a következő nyáron virágzó növényekké fejlődnek ki. A szobaciklámen tavasztól őszig képes virágzani, ha félárnyékba és a vizet jól elvezető talajba kerül. 9-11 USDA zónák között évelőként is gondozható a szabadban.

A szobaciklámen fajtái

A szobaciklámennek számos fajtája van. Hosszú virágzási időszakuknak köszönhetően általában könnyedén kiválaszthatod a neked tetsző színűeket, mert jó eséllyel virágzás közben láthatod majd őket a virágárusnál vagy egy kertészeti üzletben. Íme néhány a legnépszerűbb szobaciklámenek közül!

Albidum – Ennek a szobaciklámennek tiszta, fehér virágai vannak.

Puniceum – Ez a ciklámen vörös és kárminszínű virágokat visel.

Roseum – Nevéből nem nehéz kitalálni, hogy a Roseum szobaciklámennek rózsaszín virágai vannak, azt azonban már külön érdemes megjegyezni, hogy márványmintás leveleket növeszt.

Scentsation – Ezek a szobaciklámenek többféle színben is beszerezhetők, és kifejezetten erős illatukról ismeretesek.

Sierra – A Sierra szobaciklámeneknek méretes virágaik vannak, amelyek átmérője akár a 7,5cm-t is elérheti. Színük lehet lila, rózsaszín, vörös, fehér és lazac is.

Victoria – Ez a szobaciklámen fehérszínű szirmokat visel, amelyeknek rózsaszín, rojtos éleik vannak. Most pedig nézzük, mit kell tudni a szobaciklámen gondozásáról, a következő oldalon folytatom! 

Hans Benn képe a Pixabay -en.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

óriásnövés (gigantizmus)

a faj átlagához viszonyított túlméretezettség. Akkor lép fel, ha a fiatal, fejlődő... Tovább

javítóhegesztés

a ->gépjavítás technológiájának egyik legfontosabb művelete, amely az üzemi igénybevétel... Tovább

Tovább a lexikonra
virág