Hogyan érdemes felhasználni a chilit?

Mire jó a chili a konyhán kívül?

Szélesi Ferenc - Főkertész, Bogi
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Amikor az ember a sokak által kedvelt csípős, csak chilikként ismert paprikákra gondol, akkor általában csípős levesek, szószok, és egyéb „forró” ételek jutnak eszébe. Tény, hogy a chiliket az egész világon használják különféle gasztronómiai célokra, ugyanis nem csak csípőssé, de egészségesebbé is teszik a fogásokat.

Chili felhasználása a háztartásban

Éppen ezen egészséges tulajdonságaik miatt érdemes házilag termeszteni őket, és a konyhán kívül is felhasználni különleges erejüket. Bizony, ezek a gyakran méregerős paprikák többek között akár hatékony fájdalomcsillapítók is lehetnek, ha az ember megfelelően használja fel őket. A következőkben öt ilyen módszert mutatunk be!

Egy pohár méregtelenítés

A cayenne paprikával még a víz is egészségesebbé tehető, ugyanis ez a bizonyos paprika méregtelenítő hatással rendelkezik, és segít kitisztítani a májat, a vastagbelet és a vesét is. Persze ezt sem szabad túlzásba vinni, de ha mérsékelt mennyiségben beiktatod napi étkezésedbe, akkor csak előnyöd származhat belőle, például elősegítheted a súlycsökkentést is. Nem kell hozzá más, csupán egy nagy organikus citrom és két lime leve, egy teáskanál nyers méz, egy tized teáskanálnyi cayenne paprika, és 2,5dl szűrt víz.

Fájdalomcsillapító krém paprikából

Ironikus módon a kapszaicin (a vegyület, amitől a paprikák csípnek) fájdalomcsillapító hatású is egyben. Ezt azonban csak megfelelő felhasználásával lehet kihozni belőle, például ha krém formájában alkalmazzuk azt. Egy házi készítésű paprikarém különösen hatékony az ízületi és a hátfájás enyhítésére. A paprikában található kapszaicin gátolja a P-anyag elnevezésű ingerületátvivő anyagot (neurotranszmitter).

Ez az anyag felelős a fájdalom jelek agyba való továbbításáért. Amikor a P-anyag blokkolva van, az agy nem kap fájdalom jeleket, ezért nem érezzük a fájdalmat. De hogy lesz a paprikából fájdalomcsillapító krém? Ehhez egy evőkanál cayenne paprika porra lesz szükséged, és 5 evőkanál kókuszolajra. Keverd össze ezt a két hozzávalót és dörzsöld be vele a fájó területeket. A krém elkészítéséhez és használatához érdemes gumikesztyűt alkalmazni, és még az után is azonnal alaposan kezet mosni! 

Hűsítő

A chilirágcsálás nem hangzik a leghűsítőbb dolognak, de meglepő módon nagyon is az. Gondolj csak bele – a legcsípősebb ételek rend szerint olyan vidékekről származnak, ahol általában meleg, vagy egyenesen forró az idő. De miért működik ez? Mert a csípős ételek úgy izzasztják meg az embert, hogy közben nem növelik a testhőmérsékletét – ez segít némi külső hűsítést elérni. A következő oldalon még több hasznos tulajdonságát mutatom be a chilinek! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hibridvigor

a keresztezéssel előállított hibrideknek a szülőkhöz viszonyított fejlődésbéli fölénye. Tovább

hámlás

a bőr (köztakaró) felületéről az elszarusodott hámsejtek (hámszövet) állandó leválása,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek