Mindent a búzafűről, amit tudni érdemes - jótékony hatásaival együtt

A búzafű termesztése és a búzafűlé jótékony hatásai

Szélesi Ferenc
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A búzafű bemutatása

A tálca előkészítése

Használj fehérítővel nem kezelt papírtörlőket a műanyag tálca kibélelésére. Ez után töltsd fel a tálcát organikus olaj és könnyű komposzt keverékével nagyjából 3,8 cm vastagságban.

Ültetés

Szórd el a magvakat egyenletesen és sűrűn a tálcán, majd óvatosan nyomkodd bele őket a talajba. Helyezd a tálcát nem közvetlen fénybe, jól szellőző helyre.

Gondozás

Helyezz egy darab enyhén nedves újságpapírt a magvakra amíg nagyjából 2,5 centisre nem nőnek a csírák. Az új hajtásokat naponta kétszer öntözd meg a pumpás flakonból amíg el nem érik a 2,5 cm-t. Ez után csak reggelente öntözd őket.

Szüretelés

A búzafű nagyjából 9-10 nap alatt éri el a 15 cm-s magasságot, amikor is szüretelhetővé válik. A penészes részeket (ha vannak) mindenképpen kerüld el, és vágd el a fűszálakat a penészfoltok felett. A szüreteléshez használj éles, tiszta ollót. Az első szüretelés után folytathatod az öntözést, hogy egy második és egy harmadik szüretelésre is felnevelhesd levágott búzafüveidet – ne feledd azonban, hogy a második és harmadik hozam nem lesz olyan zsenge, mint az első.

Penészproblémák elkerülése

Megeshet, hogy magas páratartalom mellett a csírák bepenészesednek. Habár ez a penész ártalmatlan, kevesen látják szívesen valamin, amit el szeretnének fogyasztani. Szerencsére a penészesedés javarészt elkerülhető, ha odafigyelsz bizonyos dolgokra.

  • Hagyd, hogy a magvak tovább ázzanak (10 óra helyett 12 órát áztatásonként). Így több idejük lesz széttágulni, könnyebben kicsíráznak és gyorsabb is lesz a folyamat.
  • Amikor kiszórod a magvakat a tálcára, figyelj oda rá, hogy elegendő helyet hagyj közöttük a megfelelő szellőzéshez.
  • Ne öntözd túl csíráidat.
  • Öntözd a csírákat alulról: helyezz egy nem lyukas tálcát a csíráztató tálca alá. Öntsd fel ezt a tálcát vízzel, hogy a talaj alulról szívhassa magába azt. Ne feledd, hogy ha így látod el vízzel csíráidat, akkor jóval kevesebb vízpárára lesz szükségük a pumpás flakonból! Most pedig nézzük, milyen jótékony hatásai vannak a búzafűlének, a következő oldalon folytatom! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-01

Ültess paradicsomot még akár júliusban is - Használj hónaljhajtásokat!

Júliusban már sokan úgy gondolják, hogy felesleges belefogni a kertészkedésbe, pedig ez nem igaz. Még mindig van lehetőség a paradicsom ültetésére. Mutatom

2024-07-18

5 jel, hogy kalciumhiányos a paradicsomod: így segíts rajta

A kálciumhiány az egyik leggyakoribb probléma, amivel a kertészek szembesülnek. Íme öt jel, hogy kalciumhiányos a paradicsomod, és hogyan segíthetsz rajta.

2024-07-16

Tejes, jódos permetezés a kertek megmentője? – Itt az igazság

Tejes, jódos permetezés a kertek megmentője? A kertészkedés szerelmesei gyakran keresnek természetes, házi megoldásokat a növényeik védelmére és táplálására.

2024-06-29

Permetezz szódabikarbónával, és élvezd a kártevőmentes kerted látványát!

Ha bio növényvédelemről beszélünk, akkor nem maradhat ki a sorból a szódabikarbóna sem. Szedd ki a szódabikarbónát fiókból, és használd fel ezt a csodaszert!

2024-07-16

Foltos az uborka levél, mit tegyek? – az uborka baktériumos szögletes levélfoltossága

Az uborka levelein megjelenő foltok az uborka baktériumos szögletes levélfoltosságának a tünete lehet. Az egyik leggyakoribb betegség, amely komoly károkat okozhat.

2024-07-01

A piros paprika érése: A zöldtől a pirosig tartó izgalmas utazás

A piros paprika a magyar gasztronómia elengedhetetlen eleme. Most megismerheted érésének folyamatát, és a kémiai magyarázatot arra, hogyan válik pirossá.

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

58/2006. (VIII. 11.) FVM rendelet

a Magyar Takarmánykódex kötelezõ elõírásairól szóló 44/2003. (IV. 26.) FVM rendelet... Tovább

fajtaatalakító keresztezés

—>sertéstenyésztési eljárások, —>szarvasmarha-tenyésztési eljárások,... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem