Hasznos tanácsok a burgonya tárolásához

hirdetes

Fontos tudnivalók a burgonya tárolásához – Így fogyaszthatod még télen is!

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Burgonya tárolása szakszerűen

Burgonya tárolása - Ne használj műanyagot

Semmilyen esetben ne használj műanyagot a burgonyák hosszútávú tárolásához. Sokan, miután a pincébe vitték őket, műanyag zacskókba bugyolálják krumplijaikat. Ez sajnos sokkal többet árt, mint amennyit segítene. Akár házi burgonyákat, akár bolti szemeket szeretnél eltárolni télire, ne helyezd őket sem műanyag zacskókba, sem pedig műanyag ládákba/dobozokba. A műanyag nagy problémája, hogy nem szellőzik jól, és magába zárja a nedvességet. Ez párás, nyirkos körülményeket teremt, amiben burgonyáid hamar megromlanak majd. Fontos, hogy tárolt krumplijaid levegőhöz jussanak!

Burgonya tárolása - Krumplik a hűtőben: rossz ötlet

Sok zöldséget (pl. leveles zöldeket vagy az uborkákat) hosszú időkig lehet a hűtőben tárolni, de a burgonyák sajnos nem ideálisak erre. A hidegtől egyrészt nem tartja tovább frissen őket, másrészt pedig cukorrá alakítja a bennük található keményítőket, amitől csak még gyorsabban megromlanak majd. Továbbá ízük is megváltozhat.

hirdetes

Burgonya tárolása - Ne tárold őket más termények közelében

Függetlenül attól, hogy bolti vagy házi burgonyákat tárolsz, többféle zöldség és gyümölcs is van, amelyek mellett nem érdemes tartani őket. Ilyenek például a vöröshagymák, az almák és a banánok is, ugyanis ezek etiléngázt eresztenek ki magukból, amitől a környező termények gyorsabban megérnek és megromlanak.

Burgonya tárolása - Tárold burgonyáidat pincében

A burgonyák hosszútávú tárolására a pincék a legalkalmasabbak. A krumplik részéről pincének számít bármilyen helység, ami hónapokon keresztül hűvös, sötét és száraz körülményeket biztosít számukra, tehát egy kevésbé forgalmas, kihasználatlan garázs is megfelelő lehet, ha nem fűtöd, és megfelelően szellőzik. Ha pincében szeretnéd tárolni krumplijaidat, akkor kifejezetten burgonyáknak szánt dobozokban, vagy rekeszekben érdemes tartani őket, amelyek segítenek megőrizni az ideális hőmérsékletet és páratartalmat számukra.

hirdetes

Burgonya tárolása - Készíts befőttet belőlük

A burgonyákat befőzéssel is tartósíthatod, azonban fontos, hogy megbízható forrásból használj receptet ehhez, és szigorúan kövesd azt! A burgonyák alacsony savtartalmú termések, ezért nyomás alatti hőkezelést igényelnek a tartósításhoz. A nem megfelelően befőzött burgonyák veszélyesek! Tartsd észben, hogy még a helyesen befőzött krumplik is veszítenek eredeti textúrájukból, így nem lesznek ideálisak bizonyos ételek elkészítéséhez

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

faj (species)

alapvető —>rendszertani egység. A beletartozó élőlények lényeges tulajdonságaikban... Tovább

fluormérgezés

főként alumíniumkohók környékén, —>fluortartalmú lecsapódással szennyezett... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség