Épül az első búbos ökoház

hirdetes

Hamarosan megépülhet itthon az első búbos ökoház

Szélesi Ferenc - Főkertész

Megkapta a hivatalos engedélyt a Szupervályog Magyarország Munkacsoport, mégpedig arra, hogy megépíthesse az első búbos ökoházakat Magyarországon! Nézzük, miért is olyan nagy szenzáció ez! 

Az első búbos ökoház Magyarországon

A kis csapat 2011-ben döntött úgy, hogy alkot valami újat, egy sokkal jobb dolgot, mint amit eddig bárki. Azért kezdték el a projektet, mert látták az embereket, hogy végre tudatosabban élnek figyelnek a környezetükre, és a legtöbben készen állnak a változásra. Ugyanakkor már ekkor tudták, hogy egy ökoház vagy éppen egy dombház megépítése valódi luxusnak számít, éppen ezért csak néhányan engedhetik meg maguknak, ráadásul nem biztos, hogy azok, akik a környezetre odafigyelnek. Hozzátették, hogy az akkori trendek nagyon rossz irányba mennek, ugyanis a külsőségek és a pénzben mérhető értékek jelentik a lényeget.

Az első búbos ökoházak azonban más szemléletben készülnek el. A természet tálcán nyújtott építőanyagait és megoldásait használják fel, illetve utánozzák le. A csapat rátalált a tökéletes megoldásra, ami nem más, mint a szupervályog. Ez egy olyan technológia, ami környezettudatos és költséghatékony egyszerre! Ugyanakkor arra is alkalmas, hogy végre feltámassza a hazai vályogépítészet feledésbe merült hagyományait, egyben a mai ember igényeit is kielégíti. A következő oldalon elmondom, mi a szupervályog lényege! 

hirdetes
Az első búbos ökoház <a class="autolinkeles" title="mag" href="https://www.agraroldal.hu/mag-kifejezes.html">Mag</a>yarországon

A kis csapat az alapok lefektetése után munkának látott, több mint három éven keresztül dolgoztak önerőből a hazai bevezetésen. Nehézségek sajnos adódtak, nagyon sok ráadásul, de azért sikerült eredményeket is elérni. Mintaépítményeken sikerült kipróbálni a technológia alapvető fogásait, az építés oktatásának menetét is kidolgozták, tartottak már számos tanfolyamot, és próbálják megismertetni mindenkivel a technológiát. Most pedig már az a cél, hogy megépüljön az első magyar szupervályog lakóház, amin be lehet mutatni az előnyöket, és a lehetőségeket. A felépülő házat az érdeklődők megtekinthetnek és még el is tölthetnek benne 1-2 napot, ez idő alatt pedig választ kaphatnak minden felmerült kérdésre.

A cél egyértelműen az volt, hogy a ház engedélyeztetése is megtörténjen, ugyanis nem tiltja senki, hogy vályogból építkezzünk, de a hatóságok még nincsenek felkészülve az új helyzetekre, az építkezés eltérő igényeire. 2015 hozta meg az áttörést, a következő oldalon megtudhatod, miért! 

hirdetes
Az első búbos ökoház Magyarországon

2015. július 2.-a egy nagyon szép nap volt a kis csapat életében, ugyanis ekkor kapták meg a búbosházak a hatósági építési engedélyt! Végre elkészülhet Magyarország első szupervályog technológiával épült búbosháza. A házak lakóháznak lettek tervezve, és alkalmazkodnak majd a magyarországi időjárási viszonyokhoz is. A tervezés roppant körültekintően zajlott, hála ennek a házak teljes mértékben energiatakarékosak lesznek.

A házak a dunántúli Gerecse-hegység környékén, a Héreg falu szélén fekvő Hosszúhegynek nevezett szőlőhegynél kap helyet. Az itt lévő környék szántókkal és dombokkal van körülvéve, nem mellesleg csodálatos ősfák és szarvasok tarkítják. Így közel a vadonhoz kerülnek megépítésre a házak. Összesen egyelőre két búbos ökoház kerül megépítésre. Reméljük, hogy minél hamarabb tudunk adni nektek további tájékoztatás is, egyelőre mi is várjuk a fejleményeket :) 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


ventilátor

Levegő v. egyéb gáznemű közeg mozgatására szóló áramlástechnikai gép. A v.-házból, a... Tovább

vemhes és szoptató kocák tartása

A vemhes kocák elhelyezésének két formája ismert: az egyedi és a csoportos tartás. Az egyedi... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek