Tavaszi látványosság Dél-Afrikában - ismerd meg Te is a Brunsvigiát

hirdetes

Kora tavasszal virágzik a Brunsvigia: ismerd meg Te is ezt a szépséget

TK
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Világunk tele van különlegesebbnél különlegesebb növényekkel, mostani cikkemben közülük szeretnék Nektek egyet bemutatni. Ez a színpompás növény Dél-Afrikában honos, kora tavasszal tölti meg virágaival környezetét, így teremtve egy eszméletlen látványt.

A Brunsvigia, Dél-Afrika szépe

Csodálatos növényt figyelhet meg az, aki március-április környékén Dél-Afrikában jár: ekkor virágzik ugyanis az ott őshonos Brunsvigia bosmaniae hatalmas rózsaszín virágszőnyeget alkotva. Az egyébként amarilliszfélék családjába tartozó, hagymagumós növény Dél-Afrika egyik legszebb jelensége, nagyjából 20 fajtát számlál. Ezt a természetes látványosságot mindenképpen ismerned kell.


A hozzá hasonló általunk ismert és ismeretlen különleges növényektől egyébként egész Dél-Afrika hemzseg, mégis egyik csomópontjuk a déli csúcsánál található Fokváros. Fokváros része a világ hat botanikai paradicsomának, az Afrikában felfedezett hagymás növények 80%-a is ott található, köztünk a cikkünkben bemutatott Brunvigia is.

hirdetes

Ezt nem érdemes kihagynod! Tekintsd meg Te is ezt a különleges növényt galériánkban!


Mit érdemes tudni erről a csodanövényről?

hirdetes


A Brunsvigia lombhullató növény, levelei kifejlett formában általában szélesek, hosszúkásak, nyelv alakúak. A kisebb hagymákkal rendelkező fajtáknak átlagban sokkal kevesebb leveleik vannak, ez nagyjából 2 – 3 darabra korlátozódik. A legtöbb fajta ugyanakkor legalább 4 levelet szokott hozni hagymánként. Ezek többnyire laposan fekszenek a földön, de van, hogy olyan erősen nyomódnak le, hogy már teljesen képesek a földdel egybeolvadni, ha látni szeretnénk őket, ki kell ásnunk azokat. Általában felületük sima, mégis vannak olyan fajták, melyeket szalmaszerű sörte borít, de akadnak olyanok is, melyeken puha, vagy éppen pikkelyszerű szőrszál található. Afrika déli részén ezek a levelek többnyire a csapadékosabb időszak, illetve a virágfejek leválta után jelennek meg, míg a többi régióban a vegetatív, valamint a virágzás szakasza lefedik egymást. A levelei mégis, ahogy a képeken is látszik, eltörpülnek virágai mellett, ugyanis a virágzás maga Dél-Afrika egyik legkülönlegesebb látnivalójának számít.
 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-30

Lonc gondozása: Hogyan neveljünk loncot a kertben

Mindenki felismeri a lonc növény kedves illatát és nektárjának édes ízét. De hogyan kell gondozzuk a lonc növényeket a házi kertben, hogy csodásan virágozzon?

2023-01-30

A lilaakác ültetése, termesztése és gondozása

A lilaakác erőteljesen virágzik tavasszal, új növekedéskor lila színű virágcsoportokat hoz létre, amelyek viszont a fő hajtások sarkantyújából kelnek ki.

2023-01-27

Így gyűjtsük össze és tisztítsuk meg a tyúktojást

Ha vannak tyúkjaid akkor bizonyára rendszeresen gyűjtöd be a tojásaikat, ezért nem árt tudni, a pontos menetét ennek és a tisztításuk teljes folyamatát is!

2023-02-01

Kerti sarkantyúka- a csodanövény, aminek minden kertben ott lenne a helye

Álmodni sem lehetne jobb kerti virágod a kerti sarkantyúkánál, nincs vele gond, mégis csodásan mutat, és még gyógyító hatása is van, az egész virág ehető!

2023-01-31

6 ok, amiért a nárciszhagymáid nem virágoznak- és a megoldás

Nárciszhagyma nem virágzik, mi a megoldás? Több oka is lehet annak, ha a nárciszhagymák nem virágoznak, mutatjuk mik azok, és hogy mit tudsz tenni ellene!

2023-01-30

Építsünk raklapból epertartót - csodásan mutat!

Csodálatos, hétvégi DIY projekt az epreid számára, amiket lassan de biztosan már lehet ültetni, gondozni: építsünk raklapból virágtartót az epreknek!

2023-01-31

A nárcisz gondozása- 5 fontos tudnivaló a nárcisz megfelelő ápolásához

Bentre vagy kintre szeretnél nárciszt ültetni? Igazából mindegyig, néhány fontos információt mindenképpen tudnod kell a nárciszok gondozásával kapcsolatban.

2023-01-31

Gyomirtás vegyszermenetesen – irtsunk sóval!

Sok kertész számára fontos a vegyszermentes gyomirtás, hisz így a környezetünket is óvjuk vele: ehhez mutatunk egy nagyon jó tippet ami segíthet neked!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

félszamár (Hemionus)

a páratlanujjú patások (Perissodactyla) rendjébe, a lófélék (Equidae) családjába sorolt... Tovább

nyelv

a szájüregben levő erős, izmos szerv, amely a taplékfelvételre (szm.), a táplálék... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek virág