Elítélték, mert összegyűjtötte az esővizet!

Börtönt kapott, mert összegyűjtötte az esővizet!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Én ilyet még életemben nem láttam, megmondom őszintén, hogy először azt hittem, ez csak valami vicc, de kiderült, hogy nem! Börtönbüntetésre ítéltek egy férfit azért, mert összegyűjtötte az esővizet, elképesztő! Olvasd el a részleteket te is!

Börtönbüntetésre ítélték azért, mert összegyűjtötte a birtokán az esővizet

Az Amerikai Egyesült Államok törvényei mindig is furcsák voltak a számomra, de ez azért már egy kicsikét kiverte a biztosítékot, hihetetlen, nem is értem, hogy ez miért van, és hogy gondolják. Történt ugyanis, hogy egy férfi a birtokán összegyűjtötte az esővizet, mint egy normális ember, aki spórolni szeretne az öntözéssel.

Szerintem ez nem főben járó bűn. Az USA-ban viszont ez másképpen működik, 2002-ben először figyelmeztetést kapott, akkor megúszta három év felfüggesztett próbaidővel, a férfi azonban a felfüggesztett után folytatta a tevékenységét. Azt a tevékenységet, ami az egész világon elfogadott és alkalmazott, főleg hatalmas területeken. Az Egyesült Államokban ez bűncselekménynek minősül, ami az esetben a legfurcsább az az, hogy valaki feljelentette a férfit, amit igazából nem is értek. A vád egy 1925-ös törvényre hivatkozott, amely szerint a víz - az esővíz is - állami tulajdon. További fejlemények a következő oldalon!

Börtönbüntetésre ítélték azért, mert összegyűjtötte a birtokán az esővizet

Az ügy egészen 2002-ig nyúlik vissza, ekkor az Oregon állami vízfelügyelet kapott egy bejelentést a férfi birtokán elhelyezett tárolókról. A gazdának egyébként 170 hektáron összesen 3 ilyen tárolója volt, ő úgy gondolta – szerintem helyesen -, hogy állampolgárként joga van a csapadék tárolására.


Az országban azonban szigorú szabályozásokat vezettek be az utóbbi években annak érdekében, hogy korlátozzák a szerintük állami tulajdonú vízkészletek privát felhasználását. Azért itt jön az érdekes kérdés: hogy gondolhatja bárki is azt, hogy állami tulajdonná teszi az esővizet? Abszurd, hasonló ahhoz, hogy ha levegőt veszel, akkor megbüntetnek…A szabályozást egyébként a lakosság elítélte, mivel mindenki gyűjtötte az esővizet, most pedig még nagyobb port kavart az ítélet.


És, hogy mi az ítélet? Kapaszkodjatok!

2002-ben a férfi még megúszta egy figyelmezetéssel, amit nem vett komolyan, és folytatta az esővíz gyűjtését, ezután három év felfüggesztett próbaidőre ítélték, a próbaidő lejárt, a férfi pedig természetesen folytatta az esővíz összegyűjtését, végül 2012-ben harminc napos letöltendő börtönbüntetést és 1500 dollár bírság megfizetésére kötelezték! A vád egyébként egy 1925-ös törvényre hivatkozott, amely szerint a víz - az esővíz is - állami tulajdon.

A férfi úgy vélte, hogy az 1925-ös törvény nem tesz említést sem az esővíz, sem a összegyűjtéséről, így amerikai állampolgárként joga van a csapadék tárolásához. Az ügy ma is nagy port kavar az USA-ban, és ezt az is bizonyítja, hogy több portálon is heves vita alakult ki az eset miatt.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

számosállat

áll.-statisztikai, valamint üzemszervezési mértékegység, amely különböző fajú, fajtájú,... Tovább

vízmozgás

A víz helyzetváltoztatása, áramlása. A medrekben, csatornákban a prmanens v. a lejtés... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek