Segítség! Besárgult a borostyán levele!

hirdetes

A borostyán sárgulása – Ezért sárgulnak be a borostyánok levelei

ZH

A borostyánok szerteágazó, texturált leveleikkel kitöltik a hézagokat a belső és a külső terekben, és igazán masszív növények, de még a legszívósabb borostyán is beletörődik az időnkénti problémába, és sárga leveleket fejleszthet. Mitől kezd besárgulni a borostyán leve? Levélsárgulásának okai.

besárgult borostyánlevelek

Ezért sárgulnak be a borostyán levelei

A borostyán sárgássá váló levelei ritkán komolyak, bár néhány változtatást kell végrehajtani a növény egészségének javítása érdekében. A sárga leveleknek a borostyánnövényen számos oka lehet, beleértve a kártevőket, a betegségeket és a környezeti stresszt okozó tényezőket. Szerencsére ezek a problémák egyszerűen kijavíthatók, ha azonnal azonosítják őket. Amikor a borostyán levelei megsárgulnak, keresd a következő problémák jeleit a növényen:

1.    Környezeti stressz

A borostyán sárguló leveleit gyakran a növény rendszerét érő sokk okozza. A levelek sárgulhatnak az átültetés után, vagy ha huzatnak, száraz levegőnek vannak kitéve, vagy ha a talajban magas a műtrágyasók mennyisége. 

Ellenőrizd, hogy növényed nem áll-e vízben, és vidd el az ablakoktól, amelyek közvetlen napfénynek vannak kitéve, és távolítsd el a fűtőnyílásoktól, amikor először észleled a sárga leveleket.

Ha a talaj felszínén fehér kristályok vannak, előfordulhat, hogy ki kell mosni a sókat a cserépből úgy, hogy az edény kétszeresének megfelelő mennyiségű vizet adunk hozzá, és hagyjuk, hogy kifolyjon az aljáról, és magával vigye a sókat. A párásítás segíthet, ha a száraz levegő a tettes, de ne engedje, hogy víz álljon a leveleken, különben más betegségeket okozhat.

hirdetes
hirdetes

2.    Kártevők

Az atkák apró pókfélék, szabad szemmel alig észlelhetők. Ezek a kis fickók szó szerint kiszívják az életet a növényi sejtekből, amitől sárga pöttyök jelennek meg a levelek felületén. Ahogy szétterülnek, a sárga pöttyök összenőnek, ami széleskörű sárgulást eredményez. Az egyéb jelek közé tartoznak a meggyűrődött vagy torz levelek, a könnyen és finoman lehulló levelek, a sérülés közelében lévő selyemszálak.


A rendszeres permetezés és rovarirtó szappannal való kezelés pillanatok alatt elpusztítja az atkákat. A fehérlegyek apró, fehér lepkéknek tűnnek, de az atkákhoz hasonlóan közvetlenül a növényekből szívják ki a levet. Sokkal könnyebben láthatóak, és kis távolságra felrepülnek, ha zavarják őket. Hajlamosak csoportokban összegyűlni a levelek alsó oldalán, ragacsos mézharmatot öntve a levelekre és az alatta lévő tárgyakra. A fehérlegyek könnyen megfulladnak, és a kerti tömlővel vagy konyhai permetezővel történő gyakori permetezéssel becsomagolják őket.


3.    Betegségek

A bakteriális folt magas páratartalom esetén tör ki. A baktériumok sztómákon vagy sérült területeken keresztül jutnak be a levélbe, és barnától feketéig terjedő elváltozásokat okoznak, amelyeket sárga fényudvar vesz körül, vagy széles körben elterjedt foltosodást és deformitást okoz. Vágd le a súlyosan beteg területeket, és kezeld a többit rézgombaölő szerrel. A jövőben kerüld a fej feletti öntözést vagy az erős permetezést, amely a leveleken álló víz kialakulását eredményezi.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-12-06

Mennyei karácsonyi almalekvár receptek: narancsos és mákos almalekvár

Mutatunk kettő nagyon finom, és különleges karácsonyi almalekvár receptet, mákosat, valamint narancsosat, amit akár majd ajándékba is adhatsz karácsonykor!

2022-11-28

5 perces karácsonyi finomság, a legjobb adventi édesség: a kandírozott dió

A kandírozott diót percek alatt elkészítheted, és a család ugyanúgy imádni fogja, mintha egy teljes napot robotoltál volna a konyhában. Tökéletes ajándékba is!

2022-11-25

Így illatosíthatod otthonodat egyszerűen a fenyő tűleveleinek kifőzésével

Ha meg akarod tölteni otthonodat a fenyő gazdag illatával, egyszerűen forralj fenyőtűt vízben a tűzhely tetején. Mutatjuk hogyan! nemcsak ünnepi illat!

2022-11-23

Te kidobod a banánhéjat? Pedig ez a legértékesebb kertészeti alapanyag!

Te is kidobod a banánhéjat? Tudtad, hogy ez a legértékesebb kertészeti alapanyag, főzéshez, és bőr tisztításához is tökéletes, ahogyan pattanások ellen is?

2022-12-07

Feladat lista decemberre – Ezt a 9 teendőt ne felejtsd a ház körül!

Mivel december nem a leghidegebb téli hónapunk, ezért bármilyen meglepő is bőven akad tennivaló a kertben ebben a hónapban is! 9 decemberi kerti teendő

2022-11-23

Ezeket a kerti teendőket végezd el decemberben

Kerti feladatokból még decemberben sincsen hiány, hiszen, nem ez a leghidegebb és fagyosabb téli hónapunk, a cikkből kiderül, miket lehet még elvégezni idén!

2022-11-24

Hogyan kell átteleltetni a rózsákat úgy, hogy a következő évben is virágozzanak

Fedezd fel, hogyan lehet átteleltetni a rózsákat, hogy megvédjük őket a zord időjárástól, és évről évre csodálatos virágzásukkal ajándékozzanak meg minket.

2022-11-24

Mikor kell öntözni a karácsonyi kaktuszt

Tanuld meg, mikor kell öntözni a karácsonyi kaktuszt, és mit kell tenni, ha túlöntözöd ezt a virágzó ünnepi növényt! Karácsonyi kaktusz öntözési tippek!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

tetvesség

Az ízeltlábúak közé tartozó és a bőr (köztakaró) felületén élősködő tetvek v. csak... Tovább

orrszorító

a szm.-k megfékezésére szolgáló eszköz. Harapófogóhoz hasonló, amelynek két ága közé... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert