Segítség! Besárgult a borostyán levele!

A borostyán sárgulása – Ezért sárgulnak be a borostyánok levelei

ZH, NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A borostyánok szerteágazó, texturált leveleikkel kitöltik a hézagokat a belső és a külső terekben, és igazán masszív növények, de még a legszívósabb borostyán is beletörődik az időnkénti problémába, és sárga leveleket fejleszthet. Mitől kezd besárgulni a borostyán leve? Levélsárgulásának okai.

besárgult borostyánlevelek

Ezért sárgulnak be a borostyán levelei

A borostyán sárgássá váló levelei ritkán komolyak, bár néhány változtatást kell végrehajtani a növény egészségének javítása érdekében. A sárga leveleknek a borostyánnövényen számos oka lehet, beleértve a kártevőket, a betegségeket és a környezeti stresszt okozó tényezőket. Szerencsére ezek a problémák egyszerűen kijavíthatók, ha azonnal azonosítják őket. Amikor a borostyán levelei megsárgulnak, keresd a következő problémák jeleit a növényen:

1.    Környezeti stressz

A borostyán sárguló leveleit gyakran a növény rendszerét érő sokk okozza. A levelek sárgulhatnak az átültetés után, vagy ha huzatnak, száraz levegőnek vannak kitéve, vagy ha a talajban magas a műtrágyasók mennyisége. 

Ellenőrizd, hogy növényed nem áll-e vízben, és vidd el az ablakoktól, amelyek közvetlen napfénynek vannak kitéve, és távolítsd el a fűtőnyílásoktól, amikor először észleled a sárga leveleket.

Ha a talaj felszínén fehér kristályok vannak, előfordulhat, hogy ki kell mosni a sókat a cserépből úgy, hogy az edény kétszeresének megfelelő mennyiségű vizet adunk hozzá, és hagyjuk, hogy kifolyjon az aljáról, és magával vigye a sókat. A párásítás segíthet, ha a száraz levegő a tettes, de ne engedje, hogy víz álljon a leveleken, különben más betegségeket okozhat.

2.    Kártevők

Az atkák apró pókfélék, szabad szemmel alig észlelhetők. Ezek a kis fickók szó szerint kiszívják az életet a növényi sejtekből, amitől sárga pöttyök jelennek meg a levelek felületén. Ahogy szétterülnek, a sárga pöttyök összenőnek, ami széleskörű sárgulást eredményez. Az egyéb jelek közé tartoznak a meggyűrődött vagy torz levelek, a könnyen és finoman lehulló levelek, a sérülés közelében lévő selyemszálak.


A rendszeres permetezés és rovarirtó szappannal való kezelés pillanatok alatt elpusztítja az atkákat. A fehérlegyek apró, fehér lepkéknek tűnnek, de az atkákhoz hasonlóan közvetlenül a növényekből szívják ki a levet. Sokkal könnyebben láthatóak, és kis távolságra felrepülnek, ha zavarják őket. Hajlamosak csoportokban összegyűlni a levelek alsó oldalán, ragacsos mézharmatot öntve a levelekre és az alatta lévő tárgyakra. A fehérlegyek könnyen megfulladnak, és a kerti tömlővel vagy konyhai permetezővel történő gyakori permetezéssel becsomagolják őket.


3.    Betegségek

A bakteriális folt magas páratartalom esetén tör ki. A baktériumok sztómákon vagy sérült területeken keresztül jutnak be a levélbe, és barnától feketéig terjedő elváltozásokat okoznak, amelyeket sárga fényudvar vesz körül, vagy széles körben elterjedt foltosodást és deformitást okoz. Vágd le a súlyosan beteg területeket, és kezeld a többit rézgombaölő szerrel. A jövőben kerüld a fej feletti öntözést vagy az erős permetezést, amely a leveleken álló víz kialakulását eredményezi.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-12

Teljes útmutató a komposztáláshoz kezdőknek: Az alapok lépésről lépésre

Szívesen belevágnál az otthoni komposztálásba de nem tudod, hogyan? Itt a teljes lépésről lépésre követhető útmutató az otthoni komposztálás elkezdéséhez.

2024-06-11

Csiga ellen természetesen: egy kertész hasznos tanácsaival

A csigák bosszantó állatok a kertben, ezért érdemes módjával, de ritkítani őket, de természetesen! Semmiképpen se bántsuk a csigákat, kövessük ezeket a tippeket.

2024-06-11

5+1 ok, amiért nem csíráznak a magjaid a kertben

A magok vetése nem mindig gyerekjáték, sokszor előfordul, hogy nem kezdenek el kicsírázni a földben, megmutatjuk a cikkben, hogy mik lehetnek ennek a fő okai!

2024-06-11

Ellepték a hangyák a kertem, mit tegyek?

A hangyák nem feltétlen ártalmas lények, azonban, ha ellepik a kertedet, az bosszantó tud lenni, ez esetben kövesd a kertészünk tanácsait a hangyák ellen!

2024-06-14

Gyümölcsfák kezdőknek - Ezeket ültesd el, ha pár éven belül termést szeretnél

Azon gondolkoztál, hogy jó lenne végre a kertedbe gyümölcsfákat is ültetni, de nem tudod milyeneket válassz? Elhoztuk a legjobb gyümölcsfákat kezdőknek.

2024-05-30

Ezeket a növényeket gyakran csipkedd meg, hogy bőséges termésed legyen

Növények csipkedése okosan: kövesd kertészünk tippjeit a növények szebb virágzása és bőséges termése érdekében, mutatjuk a legjobb tanácsokat a sikerhez!

2024-06-11

Tippek a cserepes növények kertbe ültetéséhez egy kertésztől

Tippek cserepes növények kiültetéséhez: tudd meg, mikor és hogyan ültesd át növényeidet szakszerűen, a megfelelő cserép kiválasztásától a gondozásig.

2024-06-04

Titkos trükk a csigák ellen, amit sokan nem ismernek: Sörös csigariasztó

A csigák jelentős károkat okozhatnak a kertekben különösen esős időben. A sörcsapdák használata egyszerű, és környezetbarát megoldást kínál a csigák ellen.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

lapálymarhák

a természeti adottságoknak, a következetes és kitartó nemesítőmunkának köszönhetően e... Tovább

fülalakulás (sert.)

a fajtától függően a sertés fülének alakja, nagysága és tartása nagy változatosságot... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert