Segítség! Besárgult a borostyán levele!

hirdetes

A borostyán sárgulása – Ezért sárgulnak be a borostyánok levelei

ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A borostyánok szerteágazó, texturált leveleikkel kitöltik a hézagokat a belső és a külső terekben, és igazán masszív növények, de még a legszívósabb borostyán is beletörődik az időnkénti problémába, és sárga leveleket fejleszthet. Mitől kezd besárgulni a borostyán leve? Levélsárgulásának okai.

besárgult borostyánlevelek

Ezért sárgulnak be a borostyán levelei

A borostyán sárgássá váló levelei ritkán komolyak, bár néhány változtatást kell végrehajtani a növény egészségének javítása érdekében. A sárga leveleknek a borostyánnövényen számos oka lehet, beleértve a kártevőket, a betegségeket és a környezeti stresszt okozó tényezőket. Szerencsére ezek a problémák egyszerűen kijavíthatók, ha azonnal azonosítják őket. Amikor a borostyán levelei megsárgulnak, keresd a következő problémák jeleit a növényen:

1.    Környezeti stressz

A borostyán sárguló leveleit gyakran a növény rendszerét érő sokk okozza. A levelek sárgulhatnak az átültetés után, vagy ha huzatnak, száraz levegőnek vannak kitéve, vagy ha a talajban magas a műtrágyasók mennyisége. 

Ellenőrizd, hogy növényed nem áll-e vízben, és vidd el az ablakoktól, amelyek közvetlen napfénynek vannak kitéve, és távolítsd el a fűtőnyílásoktól, amikor először észleled a sárga leveleket.

Ha a talaj felszínén fehér kristályok vannak, előfordulhat, hogy ki kell mosni a sókat a cserépből úgy, hogy az edény kétszeresének megfelelő mennyiségű vizet adunk hozzá, és hagyjuk, hogy kifolyjon az aljáról, és magával vigye a sókat. A párásítás segíthet, ha a száraz levegő a tettes, de ne engedje, hogy víz álljon a leveleken, különben más betegségeket okozhat.

hirdetes
hirdetes

2.    Kártevők

Az atkák apró pókfélék, szabad szemmel alig észlelhetők. Ezek a kis fickók szó szerint kiszívják az életet a növényi sejtekből, amitől sárga pöttyök jelennek meg a levelek felületén. Ahogy szétterülnek, a sárga pöttyök összenőnek, ami széleskörű sárgulást eredményez. Az egyéb jelek közé tartoznak a meggyűrődött vagy torz levelek, a könnyen és finoman lehulló levelek, a sérülés közelében lévő selyemszálak.


A rendszeres permetezés és rovarirtó szappannal való kezelés pillanatok alatt elpusztítja az atkákat. A fehérlegyek apró, fehér lepkéknek tűnnek, de az atkákhoz hasonlóan közvetlenül a növényekből szívják ki a levet. Sokkal könnyebben láthatóak, és kis távolságra felrepülnek, ha zavarják őket. Hajlamosak csoportokban összegyűlni a levelek alsó oldalán, ragacsos mézharmatot öntve a levelekre és az alatta lévő tárgyakra. A fehérlegyek könnyen megfulladnak, és a kerti tömlővel vagy konyhai permetezővel történő gyakori permetezéssel becsomagolják őket.


3.    Betegségek

A bakteriális folt magas páratartalom esetén tör ki. A baktériumok sztómákon vagy sérült területeken keresztül jutnak be a levélbe, és barnától feketéig terjedő elváltozásokat okoznak, amelyeket sárga fényudvar vesz körül, vagy széles körben elterjedt foltosodást és deformitást okoz. Vágd le a súlyosan beteg területeket, és kezeld a többit rézgombaölő szerrel. A jövőben kerüld a fej feletti öntözést vagy az erős permetezést, amely a leveleken álló víz kialakulását eredményezi.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-09-19

Termesszünk dísztököt, hogy tudjunk mivel dekorálni a szezon alatt!

Az őszi időszak egy igazi ajándék a kertészek és a dekoráció kedvelői számára. Ebben az időszakban megjelennek az aranyszínű falevelek, a melegítő teák és a színpompás dísztökök.

2023-09-19

A Balaton-felvidék 5 mesés kirándulóhelye, amely ősszel is elkápráztat

Ha beköszönt az ősz akkor én személy szerint, imádom felfedezni a Balatont, a friss levegő és őszi illat, ami ilyenkor az erdőkben és a hegyekben érződik, mind-mind magával ragad

2023-09-19

Klímával fűtesz? - Ilyen hatással lesz a szobanövényekre!

A klímaberendezések hajlamosak kiszárítani a levegőt, ami negatívan befolyásolhatja a szobanövényeket. A száraz levegő stresszt okozhat a növényeknek.

2023-09-21

A tökéletes sütőtök 5 titka: így lesz kívül roppanós, belül puha

Ebben a cikkben megosztjuk azt az 5 titkot, amiktől te is tökéletes sütőtököt tudsz sütni. Kívül karamellizált, belül ízes és puha lesz a sütőtök, ha így csinálod.

2023-09-21

Vesd el szeptemberben a sóskát, spenótot: tavasszal már ehetsz is belőlük!

Ha már tavasszal a kertedből szeretnéd szedni a friss és zamatos sóska és spenót leveleket, akkor szeptemberben ideje elvetned, mutatom, hogyan fogj neki te is!

2023-09-19

Már csak két hétvége van a szeptemberből - De még mindig jobbnál-jobb programok várnak a Balatonnál!

A Balaton környéke továbbra is pezsgő élettel teli és jobbnál-jobb programok várnak szeptember utolsó két hétvégéjén is. Koncertek, falunapok, gasztronómiai fesztiválok és szüreti mulatságok

2023-09-18

Népszerű világsztár bor hódít Magyarországon: Ez a bor lett a magyarok kedvence 2023-ban

Világszerte is népszerűségnek örvend a frissessége, az illat- és ízvilága, valamint az ételekkel való kiváló harmonizálása mind hozzájárultak elterjedéséhez.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Gombaölo Spyrale 475 EC

A cukorrépa minden fontos betegsége ellen.Hatóanyag: 100 g/l difenoconazol, 375 g/l... Tovább

sallang

bőrből, ritkábban posztóból (v. a kettő kombinálásából) készült, a fogat tetszetősebbé... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert