Ha valaki járt már hegyoldalba vájt, igazi borospincében, az nosztalgiázva gondol erre a látogatásra, valahányszor a saját pincéjébe lemegy. Ugyanis a lakóház alatt vagy mellett borok tárolására kialakított helységeket igazából csak kellő jó szándékkal nevezhetjük pincének. Mostani cikkből kiderül, hogy hogyan és milyen hőmérsékleten kell tárolni a borokat.
Hány fokon érdemes tárolni a különböző borokat?
Mit érdemes tudni a páratartalomról?
Sokkal kevésbé közismert azonban, hogy mekkora figyelmet kell szentelni a tárolótér páratartalmának. Ezt a témát járjuk körbe az alábbiakban.
A tárolás klasszikus formája a borpince, amit azonban manapság a háztartások nagyobb része, de még a vendéglátóhelyek is csak ritkán tudnak biztosítani, szinte csak a borászatoknál léteznek. Ilyenkor olyan különleges hűtőszekrényeket alkalmazunk, amelyek kifejezetten csak a bor szakszerű tárolására készültek. Nézzük, hogy milyen értékek az irányadóak:
Tölgyfahordós érlelés, új hordók esetében: 79-88%, 15-12°C levegő hőfoknál. Ha a páratartalom magasabb, akkor a hordó igen hamar penészedni kezd. Ha alacsonyabb, akkor egyrészt a borból a faanyagon keresztül kipárolgás indul meg, amely számottevő folyadékveszteséget okozhat, másrészt hajszálrepedések keletkezhetnek a hordó felületén. Sajnos tölgyfa és tölgyfa között is van különbség: a fiatalabb fa szerkezete lazább (fajsúlya is kisebb!). Ezeknél nemcsak a kipárolgás lehetősége nagyobb, de jobb táptalajt jelentenek a káros penészgombáknak is. Ilyen anyag esetén 76-84%-al kell számolni, és egyben tudomásul kell venni a nagyobb folyadékveszteséget, valamint a hordók külső kezelésére is több figyelmet kell fordítani.
Vigyázzunk, hogy elkerüljük a penészedést
Tárolás régi fahordókban: 70-90%, 11-15°C. 87% fölött azonban már jelentkezhet a penészedés veszélye, amennyiben nem kezeljük a hordókat. Különösen 60% alatt ugrásszerűen növekszik a folyadékveszteség.
Természetes, régi pincéknél 70% pára alá általában nem lehet menni, legfeljebb mesterséges szellőzés/szárítás alkalmazásával, ez azonban egyéb veszélyekkel is járhat.
Palackos érlelés és tárolás (parafa dugós palackok). Mivel a dugón keresztüli kipárolgás, alkohol ill. folyadékvesztés itt is felléphet, a javasolt értéktartomány 70–80% a hőmérséklet függvényében.
Forrás: www.eu-info.hu