Borkészítés házilag - Elmondok mindent a házi borkészítésről

hirdetes

Borkészítés házilag

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Borkészítés házilag

Borkészítés házilag - Távolítsd el a gyümölcsöket

A két hét letelte után ideje eltávolítani a gyümölcsöket a tartályból. Ha nem használnál zsákokat, akkor most valahogy át kellene szűrnöd a tartály teljes tartalmát egy másik tartályba, de így a gyümölcsök maradványait könnyedén kiemelheted a borból. A gyümölcsmaradékoktól ez után megszabadulhatsz.

Borkészítés házilag - Mi a teendő, ha erősebb bort szeretnél?

Ha a gyümölcsös ízek helyett valami intenzívebbre vágysz, akkor zárd vissza a tartályt, miután eltávolítottad belőle a gyümölcsöket, és hagyd, hogy a tartalma tovább érlelődjön. További egy-két hétnyi erjesztés erősebb ízeket eredményez majd. Azonban érdemes észben tartani, hogy a bor alkoholtartalmának nagy része az első két hét után keletkezik, amin ekkorra már túl leszel. A kísérletezés érdekében palackozz be 1-2 üveggel az első két hét után, és jelöld meg ezeket az üvegeket, hogy tudd, mit tartalmaznak. Így később könnyedén összehasonlíthatod majd az eltérő ideig érlelt borokat, hogy kiderítsd, melyik ízlik a legjobban.

hirdetes

Borkészítés házilag - Palackozd be borodat

Miután borod elérte a kívánt ízt, ideje palackokba tölteni. Ehhez szükséged lesz egy szifonra, amely használatakor további szűrőket alkalmazhatsz, hogy tisztább megjelenést adj borodnak. A szűrés persze opcionális, és azt is te szabod meg, hogy mennyire alaposan (hány szűrővel) szeretnéd átszűrni borodat, hogy a kívánt külsőt érhesd el. Vannak, akik befőttesüvegeket használnak boruk hosszútávú tárolására, habár ezek fedői nem feltétlenül a legmegbízhatóbbak, ezért ezt csak szükség esetén tudjuk javasolni. Egy sokkal stabilabb megoldás új, üres borosüvegeket vásárolni.

hirdetes

A borokat sötét, hűvös helyen kell tárolni, de ha nem tudsz elegendő sötétséget biztosítani nekik, akkor ügyelj rá, hogy sötétüvegű palackokba töltsd kész italodat. A napfény már rövidtávon is sokat ronthat a bor minőségén – ezért szokás őket hűvös, sötét pincében tárolni. Értelemszerűen tehát ha van egy sötét pincéd, akkor átlátszó üvegekben is tárolhatod borodat. Fogyasztás előtt várj legalább egy napot, az után pedig hosszú időkig eláll majd borod (ha marad).

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-23

Ez a 10 legjobb illatú virág a világon

Te is észrevetted már, hogy két különböző virágnak véletlenül sincsen ugyanolyan illata? De vajon melyik virágnak van a legjobb, legkellemesebb illata a világon?

2023-03-22

Így építs raklapkertet 5 egyszerű lépésben- a legújabb filléres ötlet, ami meghódította a világot

Szeretjük a kreatív, egyedi kerti ötleteket - de az igazi hab a tortán, ha valami ezzel egy időben olcsó, és könnyedén kivitelezhető is, a raklapkert ilyen!

2023-03-22

5 kreatív kerti ötlet egyszerű raklapokkal- a raklap kerti felhasználása kreatívan

Nem gondoltad volna, milyen hasznos tud lenni egy raklap a kertben! Íme 5 mód a raklap kreatív kerti felhasználására, amit leesik majd az állad.

2023-03-09

Hogyan ültess epret cserépbe? Mutatjuk mire figyelj!

Manapság egyre divatosabb a városi kertészkedés, aminek kapcsán az eper cserépbe ültetésének ügye is felmerült. Lehet epret cserépbe ültetni, mire kell figyelni?

2023-02-21

Hatalmas aszály Olaszországban – Már alig van víz a velencei csatornákban

Hetek óta téli szárazság tombol Olaszországban, ezért nem hiába aggódnak az olaszok. Sokan úgy vélik, hogy meg fog ismétlődni a tavaly nyári hatalmas aszály.

2023-03-21

2023-ban ezeket a növényi trendek eresztenek gyökeret

A kertészkedés a színekről, a kis helyeken való ültetésről és az őshonos növényekről szól majd idén. Íme, mit kell ültetni, hogy élvezd ezeket a kerti trendeket.

2023-03-21

Olcsó, újrahasznosított, kreatív kerti ötletek, amiket imádni fogsz

Olyan egyszerű, de nagyszerű, kreatív kerti ötletek jönnek, amik annyira mutatósak, hogy szinte már elájulunk tőlük, mégis némelyik egy forintba sem kerül!

2023-03-21

8 veteményeskerti hiba, amelyet még a gyakorlott kertészek is elkövetnek

A saját zöldségeskert szórakoztató és kifizetődő, de a dolgok rosszul is elsülhetnek. A cikkben felsoroljuk azokat a gyakori hibákat, amelyeket érdemes elkerülni.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

juhnyáj

nagyobb számú juhból álló egység, amelyben ritkábban különböző korú és ivarú egyedeket... Tovább

juhok pároztatása (berregtetés)

a legtöbb juh idényhez kötötten sokszor ivarzó (poliösztruszos) állat, tehát az év... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság gyümölcs Házi kert kert Mezőgazdaság oktatás