Borkészítés házilag - Elmondok mindent a házi borkészítésről

hirdetes

Borkészítés házilag

Szélesi Ferenc - Főkertész

Bizonyára mindenki elgondolkodik rajta előbb vagy utóbb, hogy milyen is lehet saját házi bort készíteni – különösen ha az őszi szüret után több gyümölcs marad raktáron, mint amennyivel bármit is kezdeni tudnának. Persze ezekből a gyümölcsökből szörpöt, lekvárt, pálinkát, és ezernyi más finomságot is lehet készíteni, de a bor nem igazán hiányozhat egyetlen háztartásból sem. Ha mindig is szeretted volna tudni, hogy hogyan készíthetsz saját kezűleg bort magadnak, akkor a következő rövid útmutató pontosan neked szól!

Borkészítés házilag

Borkészítés házilag - Amire szükséged lesz

Saját borod elkészítését végezheted egy nagy műanyag vagy üveg tartályban (pl. egy műanyag hordóban), vagy vásárolhatsz külön erre a célra készített tartályt is (a szükséges borászati kellékekkel együtt). Mindezek mellett kelleni fog még valamilyen apró szemű hálótáska, géz, vagy egy tiszta párnahuzat. Ezek biztosítják majd a gyümölcs szűrését. További hozzávalók és kellékek: cukor, élesztő, szifon, gumidugó, egy légzsilip, borosüvegek, és persze a gyümölcs.

Borkészítés házilag - Válassz gyümölcsöt

A bor elkészítéséhez szinte bármilyen frissen szedett, ép gyümölcsöt felhasználhatsz, de akár előveheted korábban lefagyasztott készleteidet is. Természetesen a bolti gyümölcsöket (frisseket és fagyasztottakat is) felhasználhatod erre a célra, ha nincs házi termésed

Borkészítés házilag - Készítsd elő a gyümölcsöt

Függetlenül attól, hogy friss, vagy fagyasztott, bolti vagy házi gyümölcsöket használsz, alaposan mosd le őket használat előtt. Használj hideg fizet, és inkább öblítsd le őket, minthogy beáztatnád – egy szűrő tökéletes erre. Friss gyümölcsök esetén vizsgáld át őket, hogy nem-e kerültek közéjük rovarok, vagy nem-e maradtak közöttük szárak, levelek a szüreteléskor (ezt persze a boltban vásároltakkal is érdemes megtenni – fő a biztonság). Az alapos átmosást követően rázd le a vizet a gyümölcsökről, és hagyd, hogy a maradék is lefolyjon a szűrőn keresztül.

hirdetes

Borkészítés házilag - Készítsd elő a bortartályt

Ha korábban csináltál már mondjuk házi lekvárt, akkor bizonyára tisztában vagy vele, hogy milyen fontos is odafigyelni a befőzéshez használt eszközök és szerszámok sterilizálásáról. Így megy ez a borkészítésben is, hiszen minden apró fertőzés könnyedén belekerülhet készítményedbe, amivel rengeteg időt és hozzávalót veszíthetsz el, nem is beszélve arról, hogy akár egészségedet is veszélyeztetheted. Fontos tehát, hogy minden borkészítéshez használt eszközödet sterilizáld, különös tekintettel a bortartályra. A tartálynak elég nagynak kell lennie, hogy minden gyümölcsöd beleférjen, illetve hogy a kész bornak is legyen helye benne.

hirdetes

Éppen ezért nem tudjuk megmondani, hogy mekkora tartályt szerezz be a borkészítéshez. Mint említettük, használhatsz műanyagból és üvegből készült tartályokat is, de ügyelj rá, hogy a műanyagok minél jobb állapotban legyenek, és ne legyenek bennük forgácsos, sérült részek, mert az apró műanyagdarabok könnyedén a borba kerülhetnek az erjedés során.

Miután megvan az ideális tartály, alaposan mosd át mosogatógépben fertőtlenítő fokozaton (ha elég kicsi), vagy öntsd fel forró vízzel, és használj fertőtlenítőszert benne. Ha ez kész, öntsd ki, öblítsd ki tiszta vízzel, majd szárítsd meg (ne hagyd vizesen). Tartsd észben, hogy a bornak egy hűvös, napfénytől mentes helyen kell majd érlelődnie, szóval érdemes előre végső helyére helyezni, mielőtt még teletöltenéd. Ezzel még nincs vége, a következő oldalon folytatom, mindenképpen érdemes lapozni egyet!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-07-27

Milyenek is a rövid nappalos növények? Ismerd meg őket Te is

A növények, mint már korábbi cikkemben említettem, három nagyobb kategóriába oszthatóak be fejlődésük kapcsán - most nézzük meg a rövid nappalos növényeket.

2021-07-28

Mutatom, hogyan érdemes felhasználnod szárított növényeid – készíts Te is potpourrit

Amennyiben Te is szereted kiszárítani gyógy-, fűszer-, valamint dísznövényeidet, mostani cikkemben egy szuper ötletet mutatok felhasználásukra.

2021-07-28

Lehet szimbiózis növényeid és közted? Most kiderül!

Vajon lehetséges lenne összhangba kerülni növényeiddel, azokkal szimbiózisban lenni? Mostani cikkünkből kiderül!

2021-01-18

Friss zöldség és gyümölcs: vitaminok és ásványi anyagok elszegényedése a növényekben

A frissnek tartott gyümölcsök és zöldségek manapság egyre szegényebbek tápanyagokban, vitaminokban, ásványi anyagokban. Ennek több kiváltó oka is van.

2021-01-15

Hogyan gondoskodj a konyhakertedről télen

A következő cikkben bemutatunk egy listát, hogyan foglalkozhatsz a konyhakerteddel és lakóival a téli időszakban. Így viseld gondját a konyhakertednek télen.

2021-07-20

Szeretnél virágokkal dekorálni? Ezeket a növényeket lesz majd a legegyszerűbb kertedben gondozni

A kertedben lehetséges a legtöbb szárazvirág nevelése – mégis, vannak közülük olyanok, melyek gondozása egyszerűbb. Mutatom, miket érdemes kertedben gondoznod!

2021-07-27

Ismerjétek meg Ti is a 2021-es év rovarát!

A 2021-es év rovara címet egy apró lepke kapta, melyet akár a magyar „kolibri”-ként is emlegethetnénk - igazi légi akrobatának számít. Ismerjétek meg most.

2021-06-26

A fából, kőből való mulcsolás csodákra képes

Mulcsolás kapcsán többféle anyagról is beszélhetünk – mégis mindnek rengeteg előnye van. Most ismerjétek meg Ti is a kővel, fával való mulcsolás előnyeit!

További cikkek ebben a témában


épületalapozás

az épületek talajjal érintkező részének kialakítása, amely a stabilitást szolgálja. Az... Tovább

operon

a —>kromoszómának olyan több, közvetlenül egymás mellett elhelyezkedő, kapcsolt... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság gyümölcs Házi kert kert Mezőgazdaság oktatás