Borkészítés házilag - Elmondok mindent a házi borkészítésről

hirdetes

Borkészítés házilag

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Bizonyára mindenki elgondolkodik rajta előbb vagy utóbb, hogy milyen is lehet saját házi bort készíteni – különösen ha az őszi szüret után több gyümölcs marad raktáron, mint amennyivel bármit is kezdeni tudnának. Persze ezekből a gyümölcsökből szörpöt, lekvárt, pálinkát, és ezernyi más finomságot is lehet készíteni, de a bor nem igazán hiányozhat egyetlen háztartásból sem. Ha mindig is szeretted volna tudni, hogy hogyan készíthetsz saját kezűleg bort magadnak, akkor a következő rövid útmutató pontosan neked szól!

Borkészítés házilag

Borkészítés házilag - Amire szükséged lesz

Saját borod elkészítését végezheted egy nagy műanyag vagy üveg tartályban (pl. egy műanyag hordóban), vagy vásárolhatsz külön erre a célra készített tartályt is (a szükséges borászati kellékekkel együtt). Mindezek mellett kelleni fog még valamilyen apró szemű hálótáska, géz, vagy egy tiszta párnahuzat. Ezek biztosítják majd a gyümölcs szűrését. További hozzávalók és kellékek: cukor, élesztő, szifon, gumidugó, egy légzsilip, borosüvegek, és persze a gyümölcs.

Borkészítés házilag - Válassz gyümölcsöt

A bor elkészítéséhez szinte bármilyen frissen szedett, ép gyümölcsöt felhasználhatsz, de akár előveheted korábban lefagyasztott készleteidet is. Természetesen a bolti gyümölcsöket (frisseket és fagyasztottakat is) felhasználhatod erre a célra, ha nincs házi termésed

Borkészítés házilag - Készítsd elő a gyümölcsöt

Függetlenül attól, hogy friss, vagy fagyasztott, bolti vagy házi gyümölcsöket használsz, alaposan mosd le őket használat előtt. Használj hideg fizet, és inkább öblítsd le őket, minthogy beáztatnád – egy szűrő tökéletes erre. Friss gyümölcsök esetén vizsgáld át őket, hogy nem-e kerültek közéjük rovarok, vagy nem-e maradtak közöttük szárak, levelek a szüreteléskor (ezt persze a boltban vásároltakkal is érdemes megtenni – fő a biztonság). Az alapos átmosást követően rázd le a vizet a gyümölcsökről, és hagyd, hogy a maradék is lefolyjon a szűrőn keresztül.

hirdetes

Borkészítés házilag - Készítsd elő a bortartályt

Ha korábban csináltál már mondjuk házi lekvárt, akkor bizonyára tisztában vagy vele, hogy milyen fontos is odafigyelni a befőzéshez használt eszközök és szerszámok sterilizálásáról. Így megy ez a borkészítésben is, hiszen minden apró fertőzés könnyedén belekerülhet készítményedbe, amivel rengeteg időt és hozzávalót veszíthetsz el, nem is beszélve arról, hogy akár egészségedet is veszélyeztetheted. Fontos tehát, hogy minden borkészítéshez használt eszközödet sterilizáld, különös tekintettel a bortartályra. A tartálynak elég nagynak kell lennie, hogy minden gyümölcsöd beleférjen, illetve hogy a kész bornak is legyen helye benne.

hirdetes

Éppen ezért nem tudjuk megmondani, hogy mekkora tartályt szerezz be a borkészítéshez. Mint említettük, használhatsz műanyagból és üvegből készült tartályokat is, de ügyelj rá, hogy a műanyagok minél jobb állapotban legyenek, és ne legyenek bennük forgácsos, sérült részek, mert az apró műanyagdarabok könnyedén a borba kerülhetnek az erjedés során.

Miután megvan az ideális tartály, alaposan mosd át mosogatógépben fertőtlenítő fokozaton (ha elég kicsi), vagy öntsd fel forró vízzel, és használj fertőtlenítőszert benne. Ha ez kész, öntsd ki, öblítsd ki tiszta vízzel, majd szárítsd meg (ne hagyd vizesen). Tartsd észben, hogy a bornak egy hűvös, napfénytől mentes helyen kell majd érlelődnie, szóval érdemes előre végső helyére helyezni, mielőtt még teletöltenéd. Ezzel még nincs vége, a következő oldalon folytatom, mindenképpen érdemes lapozni egyet!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-30

5 romantikus szobanövény, amit ajándékozhatsz Valentin-napra

A tucatnyi vörös rózsa nyüzsgő, rövid életű, illatmentes csokornak megvolt a maga ideje, ami már leágazott. Válassz helyette egy mutatós szobanövényt!

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

2023-01-30

A lilaakác ültetése, termesztése és gondozása

A lilaakác erőteljesen virágzik tavasszal, új növekedéskor lila színű virágcsoportokat hoz létre, amelyek viszont a fő hajtások sarkantyújából kelnek ki.

2022-08-30

Minden, amit a tökök szüreteléséről tudni érdemes

A különféle tökök rengeteg ínycsiklandozó ételalternatívát kínálnak. De, hogy melyik tökfajtát mikor érdemes szüretelni? Mostani cikkünkből ez is kiderül!

2022-12-29

Szilveszteri mákvetés – a babona szerint szerencsét hoz!

A mákot valóban érdemes hidegben elvetni, hisz jól bírja a fagyokat: de mennyire igaz, hogy szilveszterkor ültessük el?

2023-02-02

Egyszerű trükk: Így csíráztass édesburgonyát, akár a konyhaablakban!

Egy nagyon egyszerű trükkel te is hajtathatsz a konyhaablakodban is édesburgonyát, aminek még a levele is ehető- mutatjuk hogan csíráztass édesburgonyát!

2022-08-27

A gumórothadás fajtái, okai, és minden, amit róluk tudni érdemes

A gumórothadás betegségei a termésveszteség fő okai, különösen a burgonyát, de a sárgarépát és más gumós zöldségeket, és még a virágokat is érinthetik.

2023-01-30

Mit csinálj februárban, a kertben? - 5 lépés a tavaszi szezonra való felkészüléshez

Februári kerti teendők listája: Ha csak hobbikertész vagy, akkor is jól fognak jönni ezek a tippek, hogy könnyedén elő tudj készülni a márciusi szezonra.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

olajok

ált. a növényi anyagcserében keletkező szerves vegyületek. A zsíros o. különböző... Tovább

acidofil baktériumok

életműködésükhöz savas —>pH-jú közeget igénylő baktériumok. Savas karakterű... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság gyümölcs Házi kert kert Mezőgazdaság oktatás