notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Manapság már rengetegen szeretnének otthon minőségi bort előállítani, íme egy segítség hozzá.

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Hirdetés

Borok készítése házilag

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Manapság már rengetegen szeretnének otthon minőségi bort előállítani, mivel a készítése nagy élvezettel, büszkeséggel jár, és sokak szerint olcsóbb is, mint a borospincékben illetve a boltokban kapható borok. Adunk egy kis segítséget a borok készítéséhez.

Manapság már rengetegen szeretnének otthon minőségi bort előállítani, mivel a készítése nagy élvezettel, büszkeséggel jár, és sokak szerint olcsóbb is, mint a borospincékben illetve a boltokban kapható borok.

Elsősorban nagyon előnyös, ha van saját szőlőnk, melyet fel tudunk használni a bor alapanyagaként, ha mégsem lenne, akkor manapság már nagyon sok helyen hozzá juthatunk házi körülmények között termesztett, jó minőségű szőlőhöz is. Borunk készítésénél nem muszáj ragaszkodnunk ahhoz az elvhez, hogy csak egy fajta szőlőből csináljuk, mivel a szőlőfajták keverésével egyedi íz világot hozhatunk létre és ettől lehet igazán saját a bor.

Szüretelés után az első dolgunk, hogy kierjesszük a szőlőt. Nagyon fontos a megfelelő edény kiválasztása, elsősorban fa vagy üveg legyen az anyaga, semmiképpen sem műanyag. Ezekbe az edényekbe töltsük bele a szőlőszemek kisajtolása után nyert mustot.

Must készítése

Mossuk le, majd szemezzük le a fürtöket, tegyük egy nagy fazékba, majd kezdjük el főzni. Töltsünk alá egy kevés vizet, nehogy odaégjen. Miután elkezdett levet engedni, fedjük le, majd főzzük nagyjából két órán keresztül. Ezután szűrjük le, adjunk hozzá egy kis cukrot.

Hirdetés

 

Sajtolás

Célja a must kinyerése. Erre különböző szőlőpréseket használhatunk. 100 kg egészséges szőlőből 70-75 liter mustot nyerhetünk. Viszont kevesebb lesz a mustnyeredékünk, ha húsos bogyóállományú csemegeszőlőt dolgozunk fel, vagy ha a szőlőtermés penészes, rohadt.

 

Manapság már rengetegen szeretnének otthon minőségi bort előállítani, mivel a készítése nagy élvezettel, büszkeséggel jár, és sokak szerint olcsóbb is, mint a borospincékben illetve a boltokban kapható borok.

Must fokolása

A must cukortartalmát mustfokolóval állapíthatjuk meg. A tiszta mustot műanyag vagy üveghengerbe töltjük, ezután óvatosan belehelyezzük a fokolót. Fontos, hogy a fokoló ne érjen a henger falához. A skálán leolvasott érték azt mutatja, hogy 1 kg mustban hány dekagramm cukor van. Gyakran megesik, hogy a must természetes cukortartalma pótlásra szorul. A cukortartalom legfeljebb 3 tömegszázalékkal növelhető. Nézzünk egy példát: ha a must 15 fokos, és 18 fokosra szeretnénk javítani, akkor 100 literhez 4 kg kristálycukrot kell adnunk, ebben az esetben a várható alkoholtartalom 11,3 tf % lesz.

Hirdetés

Erjesztés

A must alkoholos erjedés útján válik borrá. Ez a szakasz a legdöntőbb a bor készítése során. Fokozottan kell figyelnünk az erjedésre, a mustot nem hagyhatjuk magára. Az erjedés hő termelős folyamat, ezáltal a must hőmérséklete 10-15 fokkal is emelkedhet. Ügyelni kell arra, hogy az élesztők 28 fok fölött lassabban szaporodnak, 33 fokon pedig már beáll a kritikus hőfok, ezért ellenőriznünk kell minden nap a hőmérsékletet és túlmelegedéskor hűtenünk kell a mustot.
Az erjesztési időt a lehető legrövidebb időre kell szorítanunk. Az erjedés befejezése után 30 nappal a készterméket el kell távolítanunk a nagyobb fajsúlyú, a hordó alján összegyűlt nem hasznos anyagoktól. Ezután érdemes még egy tisztítást, szűrést elvégzünk és lassan már kész is a borunk.

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-07-13

Parlagfű irtása – Akár 5 millió forint is lehet a bírság!

Parlagfű, parlagfűszezon, parlagfűmentesítés – Minden, amit tudni érdemes a parlagfűről, a parlagfű káros hatásairól, illetve a parlagfűmentesítésről. Cikkünkben elmondunk mindent a parlagfűről.

2019-05-10

Magyarországon is így kéne? Focipályából hoztak létre briliáns biogazdaságot!

Felszámolták a focipályát, hogy létrehozhassanak egy biogazdaságot a helyén – Ezzel megmentették az egész iskolát, és jobb életet biztosítanak a gyerekek számára!

2019-05-06

A legfontosabb hónap az évben – Májusi teendők a kiskertben

Májusban nagyon sok dolgunk van a kertben, ilyenkor kell mindent megtennünk azért, hogy növényeink egészséges, szépek legyenek, és ekkor biztosíthatjuk nagyobb terméshozamot is!

2019-06-26

Júliustól jön a szigor - Tanfolyamhoz kötik a kutyatartást!

Szerintem ez egy nagyon jó hír, és bízok abban, hogy tényleg lesz látható eredménye is. Júliustól csak az tarthat kutyát, aki elvégzi ezt a tanfolyamot, részletek a cikkben!

2019-07-19

Mire jó az okra, és hogyan termeszthetsz magadnak otthon?

Az egyik legnépszerűbb észak-afrikai zöldséget mutatom most be nektek, ami szerencsére egyre inkább kezd elterjedni Európában is. Tudjatok meg mindent az okráról!

2019-05-06

Elképesztő, Magyarország egyik legidősebb erdejét vágták ki a Bükkben!

Elképesztő, ami Magyarországon (is) zajlik, most 180 évesnél idősebb erdőt vágtak ki védett területen, a Bükki Nemzeti Parkban. Nézzük a részleteket!

2019-07-19

Így lehet neked is szüretelhető erdőkerted

Az erdőkerteknek számtalan előnye van, az emberek többsége viszont nem ismeri őket. Mostani cikkemben mindent elmondok az erdőkertekről, és azt is megtudhatjátok, hogy hozhattok létre erdőkertet!

2019-05-10

Amiről még sehol sem olvashattál - Ilyen talajhőmérsékletet kell biztosítanod növényeid számára

A talajhőmérséklet rendkívül nagy szerepet játszik a növények fejlődésében, cikkünket éppen ezért írtuk most meg nektek, tudjatok meg mindent az ideális talajhőmérsékletről!

További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
488 388
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 026 546
Közösség

Soproni Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Sopron Új utca 26. 9400 Magyarország Tovább

káros N-asszimiláció

a talajmikrobáknak szervesanyag-bontó tevékenységükhöz nitrogénre van szükségük. Ha a... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 223

Átlagos értékelés: 4.9

Állatok Állatorvos Állattenyésztés Érdekességek Gazdaság Gyeptermesztés Kertészet Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások oktatás