notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Borkészítés házilag - Elmondok mindent a házi borkészítésről

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Hirdetés

Borkészítés házilag

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Bizonyára mindenki elgondolkodik rajta előbb vagy utóbb, hogy milyen is lehet saját házi bort készíteni – különösen ha az őszi szüret után több gyümölcs marad raktáron, mint amennyivel bármit is kezdeni tudnának. Persze ezekből a gyümölcsökből szörpöt, lekvárt, pálinkát, és ezernyi más finomságot is lehet készíteni, de a bor nem igazán hiányozhat egyetlen háztartásból sem. Ha mindig is szeretted volna tudni, hogy hogyan készíthetsz saját kezűleg bort magadnak, akkor a következő rövid útmutató pontosan neked szól!

Borkészítés házilag

Borkészítés házilag - Amire szükséged lesz

Saját borod elkészítését végezheted egy nagy műanyag vagy üveg tartályban (pl. egy műanyag hordóban), vagy vásárolhatsz külön erre a célra készített tartályt is (a szükséges borászati kellékekkel együtt). Mindezek mellett kelleni fog még valamilyen apró szemű hálótáska, géz, vagy egy tiszta párnahuzat. Ezek biztosítják majd a gyümölcs szűrését. További hozzávalók és kellékek: cukor, élesztő, szifon, gumidugó, egy légzsilip, borosüvegek, és persze a gyümölcs.

 

Borkészítés házilag - Válassz gyümölcsöt

A bor elkészítéséhez szinte bármilyen frissen szedett, ép gyümölcsöt felhasználhatsz, de akár előveheted korábban lefagyasztott készleteidet is. Természetesen a bolti gyümölcsöket (frisseket és fagyasztottakat is) felhasználhatod erre a célra, ha nincs házi termésed

 

Borkészítés házilag - Készítsd elő a gyümölcsöt

Függetlenül attól, hogy friss, vagy fagyasztott, bolti vagy házi gyümölcsöket használsz, alaposan mosd le őket használat előtt. Használj hideg fizet, és inkább öblítsd le őket, minthogy beáztatnád – egy szűrő tökéletes erre. Friss gyümölcsök esetén vizsgáld át őket, hogy nem-e kerültek közéjük rovarok, vagy nem-e maradtak közöttük szárak, levelek a szüreteléskor (ezt persze a boltban vásároltakkal is érdemes megtenni – fő a biztonság). Az alapos átmosást követően rázd le a vizet a gyümölcsökről, és hagyd, hogy a maradék is lefolyjon a szűrőn keresztül.

Hirdetés

 

Borkészítés házilag - Készítsd elő a bortartályt

Ha korábban csináltál már mondjuk házi lekvárt, akkor bizonyára tisztában vagy vele, hogy milyen fontos is odafigyelni a befőzéshez használt eszközök és szerszámok sterilizálásáról. Így megy ez a borkészítésben is, hiszen minden apró fertőzés könnyedén belekerülhet készítményedbe, amivel rengeteg időt és hozzávalót veszíthetsz el, nem is beszélve arról, hogy akár egészségedet is veszélyeztetheted. Fontos tehát, hogy minden borkészítéshez használt eszközödet sterilizáld, különös tekintettel a bortartályra. A tartálynak elég nagynak kell lennie, hogy minden gyümölcsöd beleférjen, illetve hogy a kész bornak is legyen helye benne.

Hirdetés

 

Éppen ezért nem tudjuk megmondani, hogy mekkora tartályt szerezz be a borkészítéshez. Mint említettük, használhatsz műanyagból és üvegből készült tartályokat is, de ügyelj rá, hogy a műanyagok minél jobb állapotban legyenek, és ne legyenek bennük forgácsos, sérült részek, mert az apró műanyagdarabok könnyedén a borba kerülhetnek az erjedés során.

 

Miután megvan az ideális tartály, alaposan mosd át mosogatógépben fertőtlenítő fokozaton (ha elég kicsi), vagy öntsd fel forró vízzel, és használj fertőtlenítőszert benne. Ha ez kész, öntsd ki, öblítsd ki tiszta vízzel, majd szárítsd meg (ne hagyd vizesen). Tartsd észben, hogy a bornak egy hűvös, napfénytől mentes helyen kell majd érlelődnie, szóval érdemes előre végső helyére helyezni, mielőtt még teletöltenéd. Ezzel még nincs vége, a következő oldalon folytatom, mindenképpen érdemes lapozni egyet!

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-09-09

Szeptemberben metszd a diófát, hogy többet teremjen!

A diófa gondozásáról, a diófa metszéséről, a diófa neveléséről mondok most el nektek mindent! Olvassátok el cikkemet és tudjatok meg mindent a diófáról!

2019-08-08

Az eddiginél is nagyobb poloskainvázió közeleg? - Interjú Dr. Vétek Gáborral

Poloskahelyzet Magyarországon – Dr. Vétek Gáborral, a Szent István Egyetem docensével beszélgettünk arról, hogy milyen ma a poloskahelyzet Magyarországon.

2019-08-27

Őseink csodaszerei – A csipkebogyó termesztése és felhasználása

A csipkebogyó rendkívül sokoldalú, egészséges finomság, amit már őseink is előszeretettel fogyasztottak. Most ti is mindent megtudhattok a csipkebogyóról.

2019-08-16

Élő kerítés – A legolcsóbb, legszebb, legbiztonságosabb megoldások

Az élő kerítésnek számtalan előnye van, mégsem alkalmazzák még olyan sokan. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek az élő kerítések előnyeiről, és telepítésükről!

2019-08-01

Bevezetés a méhészkedésbe - Útmutató kezdő méhészeknek

Most vágnál bele a méhészkedésbe? Akkor mindenképp olvasd el cikkünket, ugyanis most mindent elmondunk nektek a méhészkedés alapjairól!

2019-08-01

Házikertben is terem a gyapot – Itt a teljes termesztési útmutató mindenkinek!

A gyapot termesztéséről mondok el most nektek mindent, olvassátok el cikkünket, és termesszetek gyapotot ti is a saját kertetekben – A gyapottermesztés rejtelmei mindenkinek.

2019-08-16

Tökéletes időpont a diószüretelésre – Sokat nyersz, ha ekkor szeded a diót!

Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a diófa szüreteléséről, olvassátok el remek írásomat és tudjatok mindent a diófa szüreteléséről!

2019-08-07

Minden, amit egy kertésznek a kerti mák termesztéséről tudnia kell

Mostani cikkünkben a kerti mák termesztéséről fogunk mindent elmondani. Érdemes elolvasnia mindenkinek szakértőnk remek írását a kerti mákról.

További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
300 762
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 895 497
Közösség

kakaslábfű (Echinochloa)

a —>pázsitfüvek családjának nemzetsége. Egyéves, magasra növő, gyakran pirosas szárú... Tovább

álca

a ->mézelő méh petéből kikelt alakja. A lábatlan á.-t a munkásméhek etetik. Az emésztetlen... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 223

Átlagos értékelés: 4.9

Érdekességek Gazdaság gyümölcs Házi kert kert Mezőgazdaság oktatás