notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Bőrirritáló növények, amikkel vigyázzatok!

Hirdetés

Bőrirritáló kerti növények, amiket érdemes elkerülni

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Az állatokhoz hasonlóan a növényeknek is megvannak saját védekező mechanizmusaik. Némelyiknek tüskéik, éles szélű levélzetük vannak, míg mások mérgező anyagokat termelnek.

Vigyázzatok ezekkel a bőrirritáló növényekkel

Az irritáló növényekből sokat megtalálhatunk saját kertünkben is. Ezek mindenkiből más reakciókat váltanak ki, az enyhe pirosságtól elkezdve a komolyabb kiütésekig és lyagokig. Bemutatunk néhányat ezek közül, hogy elkerülhesd őket a későbbiekben.

 

Mely növények irritálják a bőrt?

A legtöbben ismerünk néhány mérgező növényt, ott van például a mérges szömörce. Azonban némely növény ártalmatlannak tűnhet, mégis olyan mérgező anyagok találhatóak bennük, amelyek már érintkezés hatására is látható reakciókat válthatnak ki, míg mások allergiás reakciókat okozhatnak. A muskátli, a paradicsom, a rózsa, és a karácsonyi kedvenc, a mikulásvirág is ezek közé tartozik.

 

Nem mindegyik növénynek van ugyanolyan hatása az emberre. Sajnos az egyetlen mód, hogy kiderítsük, mennyire vagyunk érzékenyek, az az, hogy kitesszük magunkat a bőrirritáló anyagoknak. A legtöbb reakció nem allergiás, hanem inkább kémiai jellegű.

 

Irritánsok a kerti növényekben

Hirdetés

Az irritációt okozó sérülések származhatnak az éles levélzetből, tövisekből és egyéb olyan dologból, amelyek felsértik a bőrfelszínt. A szövetekbe kerülő méreganyagok a sebbel együtt különböző reakciókat váltanak ki. A kémiai jellegű sérülések csak alkalmanként fordulnak elő, és okozhatja őket például a kutyatej, aminek latex-alapú nedve bizonyos embereknél irritációt válthat ki. Vannak növények, amelyek e két típusnak a kombinációi. A fototoxinokat tartalmazó növények olyan mérgeket tartalmaznak, amelyek ártalmatlanok, amíg napfény nem éri őket. A répa és a zeller is ezek közé a bőrizgató növények közé tartozik. 

Hirdetés

 

Az irritatív növények kezelése

Amennyiben tudod, hogy érzékeny vagy valamire, kerüld el az adott növényt. Ha az érintkezés mégis szükséges, viselj hosszú ujjú felsőt, hosszúnadrágot és kesztyűt. Szélsőséges esetben a védőszemüveg is hasznos lehet. Tájékozódj a mérgező növényekről! Még némely gumó, mint például a hagyma, fokhagyma, tulipán és nárcisz is okozhat bőrirritációt, tehát érdemes a megfelelő védőfelszerelésről gondoskodni, bármilyen növénnyel is foglalkozol kertedben.

 

Hogyan kerülheted el az érintkezésből adódó mérgezést?

Az ezzel kapcsolatos alapvető információkkal érdemes tisztában lenni. Minél tájékozottabb vagy a növényvilággal kapcsolatban, annál nagyobb eséllyel kerülheted el a mérgezéses baleseteket. Légy óvatos, hogy minél kisebb legyen a kockázat.

 

Ültess olyan növényeket kertedbe, amelyekben nincs semmilyen méreganyag és tartsd szemmel a gyermekeket, nehogy a bőrirritáló hatású növények közelében játszanak. Ha mégis érintkezel egy ilyen növénnyel, mosd meg szappannal és vízzel az érintett területet, majd szárítsd azt meg gyengéden. Komolyabb kiütések vagy lyagok esetén fordulj orvoshoz!

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
335 491
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 919 666
Közösség

bakköröm

főként szm.-ban előf. körömalakulás, a körmök fokfala a talajjal 50°-nál nagyobb szöget... Tovább

farkasfog (Bidens)

a fészkesek családjának csövesvirágúak alcsaládjába tartozó gyomnövénynemzetség. Szerves... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 246

Átlagos értékelés: 4.9

Érdekességek