Bőrirritáló növények, amikkel vigyázzatok!

Bőrirritáló kerti növények, amiket érdemes elkerülni

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Az állatokhoz hasonlóan a növényeknek is megvannak saját védekező mechanizmusaik. Némelyiknek tüskéik, éles szélű levélzetük vannak, míg mások mérgező anyagokat termelnek.

Vigyázzatok ezekkel a bőrirritáló növényekkel

Az irritáló növényekből sokat megtalálhatunk saját kertünkben is. Ezek mindenkiből más reakciókat váltanak ki, az enyhe pirosságtól elkezdve a komolyabb kiütésekig és lyagokig. Bemutatunk néhányat ezek közül, hogy elkerülhesd őket a későbbiekben.

Mely növények irritálják a bőrt?

A legtöbben ismerünk néhány mérgező növényt, ott van például a mérges szömörce. Azonban némely növény ártalmatlannak tűnhet, mégis olyan mérgező anyagok találhatóak bennük, amelyek már érintkezés hatására is látható reakciókat válthatnak ki, míg mások allergiás reakciókat okozhatnak. A muskátli, a paradicsom, a rózsa, és a karácsonyi kedvenc, a mikulásvirág is ezek közé tartozik.

Nem mindegyik növénynek van ugyanolyan hatása az emberre. Sajnos az egyetlen mód, hogy kiderítsük, mennyire vagyunk érzékenyek, az az, hogy kitesszük magunkat a bőrirritáló anyagoknak. A legtöbb reakció nem allergiás, hanem inkább kémiai jellegű.

Irritánsok a kerti növényekben

Az irritációt okozó sérülések származhatnak az éles levélzetből, tövisekből és egyéb olyan dologból, amelyek felsértik a bőrfelszínt. A szövetekbe kerülő méreganyagok a sebbel együtt különböző reakciókat váltanak ki. A kémiai jellegű sérülések csak alkalmanként fordulnak elő, és okozhatja őket például a kutyatej, aminek latex-alapú nedve bizonyos embereknél irritációt válthat ki. Vannak növények, amelyek e két típusnak a kombinációi. A fototoxinokat tartalmazó növények olyan mérgeket tartalmaznak, amelyek ártalmatlanok, amíg napfény nem éri őket. A répa és a zeller is ezek közé a bőrizgató növények közé tartozik. 

 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

vérlrmezkék

a vér alakos elemeinek egyik csoportja. 2-5mm átmérőjűek, a vöröscsontvelőben képződnek;... Tovább

csávázószerek

a csávázási eredetileg a vetőmagvakkal terjedő gombák és baktériumok ellen használták; ma... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek