Borászati berendezések kis- és középüzemek részére, , borpiac, hazai borászati technológia, kistermelő, vállalkozó, termelő , gépgyártás, bogyózás, frakcionálás, szétválasztás, ülepítés, erjesztés, pa

Hirdetés

Borászati berendezések kis- és középüzemek részére

Monostori Lajos – Czverla Zoltán
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A világ borpiacán mutatkozó túlkínálat következtében a hazai borászati technológiában gyökeres változásokra van szükség, hogy a késztermék versenyképességét fenntartsa. Ez érvényes a kistermelők szintjén is, ahol elsősorban a gondolkodásmódot kell megváltoztatni. Ma már a piacra való bekerüléshez és bennmaradáshoz nem elég az úgynevezett "nagyapáink is úgy csinálták, az is jó volt" technológia.
Borászati berendezések kis- és középüzemek részére, , borpiac, hazai borászati technológia, kistermelő, vállalkozó, termelő , gépgyártás, bogyózás, frakcionálás, szétválasztás, ülepítés, erjesztés, pa


Szerencsére a fent említett „módszert” egyre kevesebb családi vállalkozó és termelő alkalmazza, ennek köszönhetően a hazai borászat gyökeres változáson megy keresztül. Borbarát klubok alakulnak, melyek fórumok, tanulmányutak, előadások szervezésével segítik tagjaikat a legújabb információk elsajátításában.

 

Az ismeretszerzés eredménye az új technológiák – új gépek gyakorlati alkalmazásának elterjedése. Eleinte a termelő-, termelést segítő eszközöket, berendezéseket kizárólag külföldről szerezték be, később már a hazai gépgyártás is biztosítani igyekezett a minőségi eszközök elkészítését elérhető áron.

 

A szőlőfeldolgozás, borkészítés technológiájának lépéseit a mellékelt folyamatábrán követhetjük nyomon. A következőkben a fontosabb részfolyamatokat emelem ki, a technológia rövid leírásával, az ott használt berendezések felsorolásával.

  A bogyózás célja a borkészítéshez felhasználandó szőlőszem tökéletes leválasztása a hulladékként kezelendő kocsánytól, amelyből a préselés során olyan anyagok válnának ki, melyek a bor élvezeti értékét csökkentenék. A folyamat berendezése az élelmiszeripari követelményeknek megfelelő, saválló anyagból készült bogyózó-zúzó, amit a különböző üzemi kapacitásnak megfelelő méretben forgalmaznak.

  Minőségi bor készítéséhez elengedhetetlen a szőlőcefre megfelelő frakcionálása, szétválasztása. A háztájban széles körben alkalmazott satus préselő-sajtoló berendezések helyett a célnak jobban megfelel az egyenletesen alacsony nyomást biztosító (max. 1,3-1,5 bar) pneumatikus- vagy vízprések használata, mivel ezek kíméletes elválasztást biztosítanak valamint automatizálhatóak.

  Az így keletkezett must ülepítéséhez szerencsés, ha az anyagot zárt rendszerben juttatjuk a saválló ülepítő tartályba, majd továbbra is zárt rendszeren keresztül a saválló erjesztő edényekbe, így zárva ki az oxidáció lehetőségét. Az erjesztést többféle hőmérsékleten végezhetjük, attól függően, hogy milyen bor készítése a cél. Általánosan elfogadott azonban a borászok körében, hogy a must (murci) erjedési hőmérsékletét az ún. zajos erjedésben 22 °C alatt érdemes tartani. Ezt hűtőköpenyes – esetleg belső hűtési rendszerű- – erjesztő edénnyel tudjuk biztosítani, amiből a keletkező mustgáz elvezetése is megoldható.

Hirdetés

Vörösbor készítésénél a héjon való erjesztésre többféle kialakítású erjesztő edény áll rendelkezésre. Találkozhatunk a gyakorlatban vízszintes vagy függőleges elrendezéssel, forgó rendszerű vagy belső kevertetésű tartályokkal, fűthető/hűthető kivitelezéssel a legkülönbözőbb méretekben. A cél a szín-, illatanyagok legteljesebb mértékű kinyerése a bor élvezeti értékének csökkenése nélkül.

  Az erjedés végeztével a bort tárolni, kezelni szükséges. Ezek mikéntjét a felhasználásra került szőlőalapanyag fajtája, minősége, és nem utolsó sorban a piaci kereslet dönti el. A fahordóban történő, oxidatív érlelés eredménye érett, testes, hosszú eltarthatóságú, ennek megfelelő alkohol-sav gerinccel rendelkező, értékes bor. A reduktív technológiával vagyis az oxigén lehető legteljesebb kizárásával, saválló acéltartályban történő tárolás, érlelés könnyed, friss, gyümölcsös bort ad eredményül. A tartályban lévő bor szintcsökkenésének nem elkerülhetetlen következménye a bor levegővel való érintkezése, hiszen az úszófedeles tartályok éppen ezt a problémát küszöbölik ki. Bármilyen megoldás mellett döntünk, mindig a higiénés szabályok maximális betartásával kell eljárnunk, hiszen csak tiszta, egészséges tárolóedényben képes a bor a kedvező változásokra, fejlődésre.

  A borkészítés folyamatát végigkísérik a különböző anyagtovábbításra alkalmas eszközök. Elengedhetetlen feltétel, hogy tisztíthatóak legyenek, savakkal szemben ellenállóak, és ne oldódjon ki belőlük egészségre káros illetve a bor érzékszervi tulajdonságait károsan befolyásoló anyag. Főleg kisüzemeknél találkozunk saválló műanyag edényekkel, anyagszállítást szolgáló eszközökkel, szerelvényekkel. Ezek beruházási költsége jóval alacsonyabb, mint a saválló acél berendezéseké. A borászati gyakorlatban az anyagmozgatás többnyire szivattyúval történik. A cél illetve az anyag jellemzői (mennyiség, viszkozitás, homogenitás stb.) alapján választjuk ki a megfelelő eszközt. Nagy választékban lelhetők fel a piacon a különböző fajták és variációk: pl. csigás szivattyú, dugattyús szivattyú (bogyó, cefre, seprő továbbítás), centrifugál szivattyú (must, bor). A saválló tartályoknál fontos a szerelvények jól átgondolt kiválasztása, megfelelő módon való elhelyezése a pince adottságainak tükrében (ürítő-, színelő-, mintavevő csapok, túlfolyócső, lélegző szelep, hőmérő, mosható szintjelző, felső kezelő-kémlelő csőcsonk, jól kezelhető búvónyílás, stb.).

Hirdetés

  A borkészítés utolsó fázisa a palackozás. A palackállóság elérése érdekében pasztőrözhetjük és hidegkezelhetjük a bort. A szűrés után palackozhatóvá vált tiszta, tükrös bor töltésére használható egészen egyszerű, kézi működtetésű töltőberendezés vagy jelentősebb beruházást igénylő töltőgép. A dugózók választéka szintén széles skálán mozog az elvárásoknak, anyagi lehetőségeknek megfelelően (a kézi, egy palackos dugózótól, a félautomata, kapszulát a palackra melegítő berendezéstől, a töltősorra épített nagy kapacitású dugózóig).

 

A pincészetek, borászatok gépesítése, korszerűsítése kikerülhetetlen, ha az élő munkaerő-ráfordítás nem térül meg a termék árában. Látnunk kell azonban, hogy a technológia gépesítése szakértelmet kíván, hogy a választékból a számunkra legmegfelelőbbet megtaláljuk és a legnagyobb hatékonysággal működtessük.

Mindezekhez még egy jó évjárat (2006) szükséges, hogy boraink mások öröme által, a mi elismertségünket növeljék.

 

Jelen írásban a technológiákat gépészeti szempontból közelítettem meg, kihagyva sok olyan tényezőt, amely még szükséges a borászati gyakorlatban a jó bor készítéséhez. Fontos a szakértő szőlőtermelés, növényvédelem, az erjedés biológiai szabályozása, megfelelő kultúrák alkalmazása, a derítés, házasítás mértékének optimalizálása, laboratóriumi kontroll. A legfontosabb azonban, hogy a szakma – hektártól, hektótól függetlenül – lássa és láttassa a borászat jövőjét, hogy megmaradhasson a magyar bor kis szigete a világ szőlőtengerében.

Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

evolúció

az élő anyag keletkezése élettelenből, az élő szervezetek változatosságának, valamint a... Tovább

biokommunikáció

az állatok egymás közötti, különböző jelekkel, jelrendszerekkel, kém. anyagokkal történő... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.