Borászat

hirdetes

Borászat

Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Franciaország lemondott a "Tokay" név használatáról a magyar "Tokaji" márka javára - Franciaország nevében az Elzászi Borok Szakmaközi Tanácsának elnöke, Georges Wespieser ünnepélyes keretek között hétfőn végleg lemondott a Tokay név használatáról és több száz éves "bitorlás" után a magyar Tokaji márka javára visszaszolgáltatta azt Magyarországnak.

Borászat, bortermelő, bormegállapodás, pálinka, száraz fehérbor, bor, sajt, Tokay Pinot gris

Kérdése van? Tegye fel, tanácsadóink válaszolnak! Állattenyésztés, növénytermesztés, kertészet, növényvédelem, talajművelés, jog, biotechnológia, környezetgazdálkodás, minden ami mezőgazdaság: Agrároldal.hu.

A legjelentősebb francia sajtóorgánumok képviselőinek jelenlétében a márkanevet és az egyik legutolsó üveg Tokay Pinot gris-t a párizsi magyar nagykövetségen Erdős André nagykövet és Máhr András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára vette át az elzászi bortermelők képviselőjétől.
 
Az Európai Közösséggel 1993-ban kötött magyar bormegállapodás értelmében a Tokaji márkanevet Magyarországon kívül egyetlen uniós ország sem használhatja 2007. március 31. után.
 
A magát a bor és a sajt hazájának tartó Franciaország a legmélyebben tiszteletben tartja a gasztronómiai márkanév értékét, ezért a Tokaji ünnepélyes visszaadásával kívánta hangsúlyozni a 13 évvel ezelőtt aláírt bormegállapodás jelentőségét - mondta el az ünnepségen Jean-Louis Vézien, az Elzászi Borok Szakmaközi Tanácsának igazgatója.

hirdetes
 
Az egyik leghíresebb francia száraz fehérbor, a Tokay Pinot gris története több száz évre nyúlik vissza. A legenda szerint Schwendi Lázár báró 1565-ben honosította meg elzászi birtokán a Tokajból hozott szőlővesszőket. Későbbi feljegyzések szerint viszont az eleinte Grauer Tokayer nevet viselő Pinot gris Burgundiából származik, s így lett a neve háromszáz évvel ezelőtt Tokay, később Tokay d,Alsace majd Tokay Pinot gris.
 
Franciaország és Magyarország között már a húszas években megkezdődtek a tárgyalások: a Tokaji név kizárólagos használatért cserébe Magyarország 1926-ban lemondott a Magyar konyaknak nevezett pálinka gyártásáról. Az Európai Közösség először 1980-ban foglalt állást Magyarország javára, de a hivatalos megállapodásra még 13 évet kellett várni. Az 1993. november. 23-án aláírt bormegállapodás még további 13 évig engedélyezte, hogy Magyarország területén kívül az elzászi bor használhassa a Tokay elnevezést, de 2007. április 1-től az már csak Pinot gris néven lesz forgalmazható.
hirdetes
 
A bormegállapodás az olaszországi Friuli-Venezia Giulia tartományban termelt Tocai friulano nevű borra is vonatkozik. Az itáliai szőlősgazdák viszont az elzásziaknál nehezebben fogadták el a megállapodást, s az Európai Legfelsőbb Bírósághoz fordultak jogorvoslatért, amely szeptember 25-én hozta meg végső döntését. Ennek értelmében a magyar borászok 2007. április 1-től az Európai Unióban teljes védelmet éveznek a Tokaji márkanévre, s az olaszoknak is le kell mondaniuk annak használatáról.
 
Máhr András államtitkár tájékoztatása szerint a névhasználat védelme az Egyesült Államokkal és Ausztráliával is hatályos megállapodással rendezésre került. Az ausztrál bortermelők 2010-ig, az amerikaiak pedig még 2016-ig használhatják a Tokaji márkanevet, de ilyen nevet viselő borokat nem forgalmazhatnak az Európai Unió tagállamaiban. 

Szeretné vállalkozását hatékonyan hirdetni? Szeretné, ha weblapja látogatottabb lenne? Online marketing tanácsadás, és hatékony online hirdetés az Agrároldal.hu szakértőitől! Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás: FVM

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

vállalati egyesülés

egy v. több önálló mg. vállalat új vállalatban való működése, az önálló vállalatok... Tovább

koplaltatás

gyógykezelés céljából az állatoktól a létfenntartáshoz szükséges táplálékmennyiség... Tovább

Tovább a lexikonra