Fehérbor készítése házilag, készíts Te is fehérbort!

hirdetes

A fehérborok készítéséről röviden

Budai Lejla - Racskó József, Debreceni Egyetem ATC, ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Röviden a fehérborok készítéséről

Fehérbor készítése – Az erjedési hőmérséklet szabályozása

Az erjedés hőtermelő folyamat, ezáltal a must hőmérséklete 10-15 fokkal is emelkedhet. A fehérborok legkedvezőbb erjedési hőmérséklete 16-22 °C (újabban, főleg francia kutatók véleménye szerint, a 14-16 °C -os hőmérséklet sokszor kedvezőbb lehet), a vörösboroké héjon erjesztéskor 26-28 °C. A melegebb erjedéskor jelentős az illatveszteség. Az élesztők 28 °C fölött lassabban szaporodnak, 33 °C-on pedig már beáll az ún. kritikus hőfok, elszaporodnak a nagyobb hőtűrő képességű tejsavbaktériumok.

Az is hátrányos, ha a must nagyon hideg. Az élesztők lassan szaporodnak. Az erjedő must hőmérsékletét naponta ellenőrizzük. E célra legjobb az élesztőhőmérő. Túlmelegedéskor a mustot hűteni kell. A hűtés lehetséges módjai: átfejtés üres hordóba nyíltan levegőztetve; hűtött vizet forgatunk vízszivattyúval; az erjedő musthoz hideg mustot fejtünk.

hirdetes

Fehérbor készítése – A szén-dioxid és elvezetése

100 liter 18 mustfokos mustból 4150 liter szén-dioxid szabadul fel. A nyílászárókon át vagy ajtó nyitásakor a szén-dioxid könnyen a szabadba távozik. Célszerű tehát a föld felett erjeszteni. Ha a föld alatt kényszerülünk mustot erjeszteni, úgy a pincébe csak égő gyertyával lépjünk. Így győződjünk meg arról, hogy a szén-dioxid gáz veszélyes mértékű-e. Amint a gyertya lángja elalszik, azonnal menjünk a szabadba.

hirdetes

Fehérbor készítése – Utóerjesztés kotyogóval

Az erjedésnek két szakasza különböztethető meg: első szakasza a zajos erjedés, a második az utóerjedés. A zajos erjedés időtartama általában 3-5 nap, az utóerjedésé további 3-10 nap. A kisebb cukortartalmú mustok erjedésének két szakasza legtöbbször egybefolyik. A nagy cukortartalmúakétól érzékelhetően különválik, és az utóerjedés többnyire hosszadalmas. Amikor az erjedés már a vége felé jár, tegyünk kotyogót a hordóra, ballonra.

A kotyogót töltsük félig vízzel. Fontos hogy a parafa dugó jól zárjon, s csak a kotyogó legyen a légzőcső. A keletkező szén-dioxid ezentúl a kotyogó vízrétegén keresztül sajátos buborékoló hanggal távozik a hordóból, innen ered az elnevezés is. A kotyogók agyagcserépből, fémből és üvegből különböző formai kialakítással készülhetnek. Előnye, hogy az erjedés befejeződése után is szén-dioxid párna marad a bor felszíne fölött, s ez elzárja a bort a levegőtől, kiküszöbölve a nem kívánatos oxidációs hatásokat.

Forrás: Agrárágazat

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-03-26

Honnan tudhatom, ha elfagyott a gyümölcsfám?

A jelenlegi tavaszi időjárás sajnos még hajnalban és este tartogat fagyokat, így a gyümölcsfáink könnyen elfagyhatnak, érdemes tudni, hogyan lehet megállapítani!

2024-03-13

Ezzel a trükkel szüretelj rengeteg málnát idén nyáron

Tanulj meg metszeni málnát, hogy a növény erősebb, a termés pedig több és jobb minőségű legyen. Ismerd meg a metszés előnyeit, mikor és hogyan kell metszeni!

2024-03-14

Így használd a csodás orchideát esküvődön

Az orchideák különleges és elegáns választás a menyasszonyi csokorhoz, valamint a koszorúslányok csokrához, de ezen kívül i számos dologra fel lehet használni.

2024-03-11

Tavaszra több hazai zöldséget ígérnek a boltok polcaira

A kora tavaszi időszaktól kezdődően egyre több hazai zöldség kerül a boltokba és veszi át az import helyét a magyar áru. Mutatjuk a pontos részleteket.

2024-03-18

500 iskolában tartanak oktatásokat az erdészettel kapcsolatban

A természet csodálatos, amit leginkább erdőjárás közben lehet megtapasztalni, a most elindított program keretein belül erről fognak beszélni a legkisebbeknek.

2024-03-04

A kertész titkos fegyvere: így metszd gyümölcsfáidat a bőséges termésért

A tavasz a kertészkedés ideje! Ismerd meg a tavaszi metszés előnyeit, és tanuld meg, hogyan metszd meg gyümölcsfáidat márciusban. Szakértő tippek a kertésztől!

2024-02-27

A kora tavasszal elültetett gyümölcsfáknál így végezzünk alakító metszést

Ismerd meg az első metszés fontosságát a gyümölcsfák nevelésében! Tippeket és tanácsokat is találsz az első metszés sikeres elvégzéséhez, az alakító metszéshez.

2024-03-25

Húsvétra is tökéletes: Spenótos-tojásos pite RECEPT

Ha valami igazán húsvéti és egyben különleges tojásos ételt szeretnél, akkor ajánlom a spenótos-tojásos pite receptjét. A vendégek imádni fogják!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

juhfalka

egy-egy nyájon belül azoknak a kisebb csoportoknak az elnevezése, amelyekbe a juhokat kor v. nem... Tovább

hasvízkór

a folyadékkilépés fokozódása v. a felszívódás hiányossága következményeként a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság gyümölcs