Fehérbor készítése házilag, készíts Te is fehérbort!

A fehérborok készítéséről röviden

Budai Lejla - Racskó József, Debreceni Egyetem ATC, ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Röviden a fehérborok készítéséről

Fehérbor készítése – Az erjedési hőmérséklet szabályozása

Az erjedés hőtermelő folyamat, ezáltal a must hőmérséklete 10-15 fokkal is emelkedhet. A fehérborok legkedvezőbb erjedési hőmérséklete 16-22 °C (újabban, főleg francia kutatók véleménye szerint, a 14-16 °C -os hőmérséklet sokszor kedvezőbb lehet), a vörösboroké héjon erjesztéskor 26-28 °C. A melegebb erjedéskor jelentős az illatveszteség. Az élesztők 28 °C fölött lassabban szaporodnak, 33 °C-on pedig már beáll az ún. kritikus hőfok, elszaporodnak a nagyobb hőtűrő képességű tejsavbaktériumok.

Az is hátrányos, ha a must nagyon hideg. Az élesztők lassan szaporodnak. Az erjedő must hőmérsékletét naponta ellenőrizzük. E célra legjobb az élesztőhőmérő. Túlmelegedéskor a mustot hűteni kell. A hűtés lehetséges módjai: átfejtés üres hordóba nyíltan levegőztetve; hűtött vizet forgatunk vízszivattyúval; az erjedő musthoz hideg mustot fejtünk.

Fehérbor készítése – A szén-dioxid és elvezetése

100 liter 18 mustfokos mustból 4150 liter szén-dioxid szabadul fel. A nyílászárókon át vagy ajtó nyitásakor a szén-dioxid könnyen a szabadba távozik. Célszerű tehát a föld felett erjeszteni. Ha a föld alatt kényszerülünk mustot erjeszteni, úgy a pincébe csak égő gyertyával lépjünk. Így győződjünk meg arról, hogy a szén-dioxid gáz veszélyes mértékű-e. Amint a gyertya lángja elalszik, azonnal menjünk a szabadba.

Fehérbor készítése – Utóerjesztés kotyogóval

Az erjedésnek két szakasza különböztethető meg: első szakasza a zajos erjedés, a második az utóerjedés. A zajos erjedés időtartama általában 3-5 nap, az utóerjedésé további 3-10 nap. A kisebb cukortartalmú mustok erjedésének két szakasza legtöbbször egybefolyik. A nagy cukortartalmúakétól érzékelhetően különválik, és az utóerjedés többnyire hosszadalmas. Amikor az erjedés már a vége felé jár, tegyünk kotyogót a hordóra, ballonra.

A kotyogót töltsük félig vízzel. Fontos hogy a parafa dugó jól zárjon, s csak a kotyogó legyen a légzőcső. A keletkező szén-dioxid ezentúl a kotyogó vízrétegén keresztül sajátos buborékoló hanggal távozik a hordóból, innen ered az elnevezés is. A kotyogók agyagcserépből, fémből és üvegből különböző formai kialakítással készülhetnek. Előnye, hogy az erjedés befejeződése után is szén-dioxid párna marad a bor felszíne fölött, s ez elzárja a bort a levegőtől, kiküszöbölve a nem kívánatos oxidációs hatásokat.

Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-23

Kövesd ezeket a tippeket, hogy a kertedben minden gyümölcsfa bőségesen teremjen

Nincs jobb annál, mint a kertben jól belakmározni az isteni gyümölcsökből. Ezek a legjobb házi praktikák, hogy a kertedben minden gyümölcsfa bőségesen teremjen.

2024-04-16

Ideje elültetni a cukkinit, mutatjuk: cukkini ültetés lépései

Egyre népszerűbb a cukkini hazánkban is. Ültess 2024-ben te is cukkinit, mutatjuk, hogy mikor, és hogyan csináld, hogy a legtöbb, legjobb termésed legyen!

2024-06-21

Kerti munkák a nyár derekán: mit tegyünk a kertben július elején?

Fedezd fel, mit tegyünk a kertben július elején! Tippek zöldségek, gyümölcsök gondozására, fűszernövények betakarítására és a gyerekek bevonására a kerti munkákba.

2024-06-15

Mit kezdj a cseresznye szezonban a rengeteg cseresznyével? - Így ne menjen kárba az idei termés

Nincs is annál rosszabb, mint mikor sóvárogsz a pár napja hűtődben álló cseresznye után, és amikor előveszed látod, hogy megrohadt az egész. Így kerüld ezt el!

2024-06-04

Titkos trükk a csigák ellen, amit sokan nem ismernek: Sörös csigariasztó

A csigák jelentős károkat okozhatnak a kertekben különösen esős időben. A sörcsapdák használata egyszerű, és környezetbarát megoldást kínál a csigák ellen.

2024-06-14

Gyümölcsfák kezdőknek - Ezeket ültesd el, ha pár éven belül termést szeretnél

Azon gondolkoztál, hogy jó lenne végre a kertedbe gyümölcsfákat is ültetni, de nem tudod milyeneket válassz? Elhoztuk a legjobb gyümölcsfákat kezdőknek.

2024-04-22

Itt az idő: Így alakítsd ki a tökéletes veteményeskertet!

Már egy ideje tervezgeted a veteményeskertet? Itt a tökéletes idő, alakítsunk ki együtt egy a tökéletes veteményeskertet! Hoztunk ehhez szakértői tippeket.

2024-05-06

Milyen virágokat érdemes elültetni még a nyár elején?

Érdekel, milyen virágokat lehet érdemes elültetni a nyár elején, amik gyorsan nőnek, és bírják ezeket a melegebb körülményeket? Mutatunk néhány csodás virágot!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ikerion

egyidejűleg pozitív és negatív töltésű csoportot tartalmazó molekula. Fontos ikerionok az... Tovább

Rhizocta (HI 0272)

Cukorrépa Cél: rizoktónia és rizománia toleráns, valamint cerkospóra rezisztens ... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság gyümölcs