Fehérbor készítése házilag, készíts Te is fehérbort!

A fehérborok készítéséről röviden

Budai Lejla - Racskó József, Debreceni Egyetem ATC, ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Röviden a fehérborok készítéséről

Fehérbor készítése –  A must fajélesztős beoltása

A külső beavatkozástól függetlenül létrejövő erjedési folyamatot spontán erjedésnek nevezzük. Az erjedési zavarok okait tisztázni kell. A must borrá alakulása az élesztőgombák szaporodásának és életműködésének köszönhető.

A borélesztők szaporodását a következők gátolják:

  • a szőlőrothadáskor alkalmazott erős mustkénezés sokkolja az élesztőgombákat, mivel a kénessav számukra méreg,
  • hideg időjárás alkalmával, amikor a must hőmérséklete 15 °C alatti, lassú az élesztők szaporodása, nehezen indul az erjedés,
  • nagy cukortartalmú-általában 22 mustfok feletti-mustokban a cukorkoncentráció fékezi az élesztőszaporodást,
  • újabb növényvédő szerek használata.

A réztartalmú szerek jobban kímélik a borélesztőket, mint a szerves készítmények. Fontos szabály, hogy az utolsó permetezés és a szüret között legalább egy hónapnak kell eltelnie. A fajélesztő valamely borvidékről származó, ismert, jó tulajdonságokat hordozó élesztőtenyészet. Fajélesztőknek a bor illat és zamatanyagaira általában nincs hatásuk. Jelentőségük abban van, hogy különlegesen mostoha körülmények között is tökéletesen erjesztenek. Fontos szerepük van tehát a nagy cukortartalmú, nagy kénsav tartalmú mustok erjesztésekor, valamint hideg időjárás alkalmával és az újabb szerves növényvédő szerek használatakor.

A must beoltásához szükséges élesztőtenyészet az anyaélesztő. Ez a beszerzett fajélesztő adag továbbszaporításával állítható elő. Egy adag fajélesztő csupán 5 liter must közvetlen beoltására elegendő. Az így elkészített anyaélesztővel már beolthatunk 500 liter mustot. Az anyaélesztő készítésekor csak az első 5 liter mustot kell sterilizálni (forralni). Legjobb szaporító közeg a 15-18 mustfokú, 20 °C körüli hőmérsékletű must. Továbbszaporításra csak a hevesen erjedő anyaélesztő alkalmas. A must beoltása előtt az élesztőt 35-40 °C körüli kevés langyos vízben rehidratálással működésbe hozzuk és a mustba egyenletesen elkeverjük.

Fehérbor készítése – Az erjedés irányítása

A must alkoholos erjedés folyamán alakul át borrá. Ekkor válik el, hogy a cukor elbomlásából keletkező etilalkoholon és szén-dioxidon kívül milyen minőségű és mennyiségű termékek képződnek. Az erjedés a borászkodás legkényesebb és legdöntőbb szakasza. A mustot nem hagyhatjuk magára, hanem az erjedést kézben kell tartanunk, irányítanunk kell. A kellően elkészített mustot 15-20% erjedési űr meghagyásával hordókba vagy erjesztő edényekbe töltjük és anyaélesztővel beoltjuk. Az erjedési űr azért szükséges, hogy helyet adjunk a habnak.

Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-12

A mezőgazdaság jövője itt van: Drónokkal a sikeres termesztésért

A drónok és a mezőgazdaság találkozása forradalmi technológiák megjelenését jelenti a földeken. A drónok használata a mezőgazdaságban rendkívül jövedelmező.

2024-06-04

Titkos trükk a csigák ellen, amit sokan nem ismernek: Sörös csigariasztó

A csigák jelentős károkat okozhatnak a kertekben különösen esős időben. A sörcsapdák használata egyszerű, és környezetbarát megoldást kínál a csigák ellen.

2024-06-14

Gyümölcsfák kezdőknek - Ezeket ültesd el, ha pár éven belül termést szeretnél

Azon gondolkoztál, hogy jó lenne végre a kertedbe gyümölcsfákat is ültetni, de nem tudod milyeneket válassz? Elhoztuk a legjobb gyümölcsfákat kezdőknek.

2024-06-04

Növények, amik távol tartják a csigákat a kertedtől

Tudtad, hogy rengeteg növény képes távoltartani a csigákat? A cikkben bemutatott növények nemcsak szépek, illatosak, hanem még a a csigákat is riasztják.

2024-04-16

Ideje elültetni a cukkinit, mutatjuk: cukkini ültetés lépései

Egyre népszerűbb a cukkini hazánkban is. Ültess 2024-ben te is cukkinit, mutatjuk, hogy mikor, és hogyan csináld, hogy a legtöbb, legjobb termésed legyen!

2024-05-26

Ütögesd meg a paradicsomjaidat és elmondom mi történik

Üssem meg a paradicsomjaimat? Igen, na de nem kell durva dologra gondolni: az alábbi cikkben elmondom nektek miért remek ötlet enyhén megütögetni őket!

2024-05-15

Soha többé penészes eper! - Így tarthatod frissen egy hétig is!

Nálad is gyorsan megromlik az eper egy hét tárolás után? Megmutatjuk hogyan tarthatod frissen egy hétig úgy az epret, hogy soha többé ne legyen penészes!

2024-05-06

Milyen virágokat érdemes elültetni még a nyár elején?

Érdekel, milyen virágokat lehet érdemes elültetni a nyár elején, amik gyorsan nőnek, és bírják ezeket a melegebb körülményeket? Mutatunk néhány csodás virágot!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

vagyonjegy

a —>vagyonérdekeltség megteremtésének új formája, ill. eszköze. Olyan értékpapír,... Tovább

Klausing-eke

hagyományos egyvasú fogatos eke, amely a taligás ekéktől abban különbözik, hogy az ekefejet... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság gyümölcs