Így készül az isteni házi szalámi!
2017/01/08Készíts te is házilag szalámit, sokkal finomabb, mint a boltban kapható, ráadásul nincsen tele színezékekkel és káros anyagokkal szimplán csak istenien finom, imádni fogja mindenki!
A színmust az összmennyiségnek 40-60%-a. A színmust elválasztására rácsos álfenékkel és csappal ellátott kádat használjunk. A legcélszerűbb ilyen kádba zúzni a szőlőt, de csak fél órával a sajtó töltése előtt nyissuk ki a csapot. A cefréből kifogyott színmustot kármentőbe engedjük.
A legtöbb munkát igénylő szakasz. Célja a cefrében maradt must kinyerése. Erre különböző szerkezetű szőlőpréseket használhatunk.
Az összegyűjtött must többé-kevésbé zavaros. A zavarosító anyagok egy része kedvező a borminőség alakulására. Kedvezők az apró bogyófoszlányok. A zavarosító anyagok másik része a borminőség szempontjából közömbös. Ilyenek például a talajrészecskék, a homok. Ha penészes, rohadt szőlőből sajtoltuk a mustot, feltétlenül ülepíteni kell azt, hogy a káros anyagok ne kerüljenek a borba. A penészes, rohadt szőlő feldolgozásánál hangsúlyoztuk, hogy a cefrét nem szabad kénezni, hanem azt dolgozzuk fel mielőbb.
A must ülepítésének legegyszerűbb módszere a kénsavas nyálkázás, ennek feltétele a must erjedésmentessége. A musthoz hl-ként 2-3 dkg kristályos borként keverünk, amely erős kénezésnek számít. Rendkívül erős (20% fölötti) szőlőrothadáskor a musthoz bentonitot is keverünk, hogy még inkább csökkentsük a barnatörés veszélyét. Ebből 100 liter musthoz 5-10 dkg-ot használunk. Felhasználás előtt a szert tízszeres mennyiségű vízben kell duzzasztani.
A kimért por alakú anyagot egyenletesen szitáljuk a vízbe és 2-3 órán át duzzasztani hagyjuk. A bentonitpépet kézzel átnyomkodjuk, hogy csomómentes legyen, majd a mustban elkeverjük. A must kénezését és a bentonitos kezelését egyidejűleg végezzük. A permetezőszer-maradványoktól a bor vegyszer ízt, réz ízt vagy más borhibát kaphat. Ha a szőlő egészséges, 100 liter musthoz 1 dkg borként, valamint 5-10 dkg bentonitot adjunk. Mindössze 6-8 órás ülepítési idővel számoljunk.