Fehérbor készítése házilag, készíts Te is fehérbort!

hirdetes

A fehérborok készítéséről röviden

Budai Lejla - Racskó József, Debreceni Egyetem ATC, ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Röviden a fehérborok készítéséről

Fehérbor készítése – Színmust elválasztása 

A színmust az összmennyiségnek 40-60%-a. A színmust elválasztására rácsos álfenékkel és csappal ellátott kádat használjunk. A legcélszerűbb ilyen kádba zúzni a szőlőt, de csak fél órával a sajtó töltése előtt nyissuk ki a csapot. A cefréből kifogyott színmustot kármentőbe engedjük.

Fehérbor készítése – A sajtolás

A legtöbb munkát igénylő szakasz. Célja a cefrében maradt must kinyerése. Erre különböző szerkezetű szőlőpréseket használhatunk.

Tartsuk szem előtt a következőket:

  • a présmustot a lehető legrövidebb időn belül, a legkevesebb fáradsággal nyerjük ki;
  • a sajtónyomást fokozatosan növeljük. Helytelen a nyomás gyors fokozása. A gyorsan áramló must szilárd törkölyrészeket ragad magával, ezek eltömítik a prés nyílásait;
  • ne erőltessük a végnyomatást, hanem lazítsuk fel a törkölyt, és újból rakjuk a présbe. A lazítás azért szükséges, mert a sajtolás alatt a törköly tömörülése nem egyenletes, a törkölypogácsa különböző pontjain más-más a nedvességtartalom;
  • hirdetes
  • az utolsó sajtolás végnyomatását ne erőltessük, mert kémiai összetétele nagyon kedvezőtlen lesz;
  • 100 kg egészséges szőlőből 70-75 liter mustot szűrhetünk.

Kevesebb lesz a mustnyeredékük, ha:

  • húsos bogyóállományú csemegeszőlőt dolgozunk fel,
  • a szőlőtermés erősen penészes, rohadt,
  • hirdetes
  • kevésbé terhelhető kis présekkel dolgozunk.

Fehérbor készítése – A must ülepítése

Az összegyűjtött must többé-kevésbé zavaros. A zavarosító anyagok egy része kedvező a borminőség alakulására. Kedvezők az apró bogyófoszlányok. A zavarosító anyagok másik része a borminőség szempontjából közömbös. Ilyenek például a talajrészecskék, a homok. Ha penészes, rohadt szőlőből sajtoltuk a mustot, feltétlenül ülepíteni kell azt, hogy a káros anyagok ne kerüljenek a borba. A penészes, rohadt szőlő feldolgozásánál hangsúlyoztuk, hogy a cefrét nem szabad kénezni, hanem azt dolgozzuk fel mielőbb.

A must ülepítésének legegyszerűbb módszere a kénsavas nyálkázás, ennek feltétele a must erjedésmentessége. A musthoz hl-ként 2-3 dkg kristályos borként keverünk, amely erős kénezésnek számít. Rendkívül erős (20% fölötti) szőlőrothadáskor a musthoz bentonitot is keverünk, hogy még inkább csökkentsük a barnatörés veszélyét. Ebből 100 liter musthoz 5-10 dkg-ot használunk. Felhasználás előtt a szert tízszeres mennyiségű vízben kell duzzasztani.

A kimért por alakú anyagot egyenletesen szitáljuk a vízbe és 2-3 órán át duzzasztani hagyjuk. A bentonitpépet kézzel átnyomkodjuk, hogy csomómentes legyen, majd a mustban elkeverjük. A must kénezését és a bentonitos kezelését egyidejűleg végezzük. A permetezőszer-maradványoktól a bor vegyszer ízt, réz ízt vagy más borhibát kaphat. Ha a szőlő egészséges, 100 liter musthoz 1 dkg borként, valamint 5-10 dkg bentonitot adjunk. Mindössze 6-8 órás ülepítési idővel számoljunk.

Forrás: Agrárágazat

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-10-03

A goji-bogyó termesztés alapjai - Az ültetéstől a super food-ig!

Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk a goji-bogyó termesztésének alapjait, hogy segítsünk az első lépésekben a goji-bogyók termesztése iránt érdeklődőknek

2023-10-03

7 Növény, amit októberben kell megmetszeni

Az október nem csak a hűvös őszi napok és a lehullott levelek hónapja, hanem a kertészeti munkálatok időszaka is. Az októberi metszés pedig létfontosságú!

2023-10-03

A 10 legszebb díszhagyma, amit a tavaszi virágzásért októberben kell elültetned!

Október az ideális időszak a díszhagymák ültetésére, mivel a föld még meleg, de már elég hűvös ahhoz, hogy a hagymák megfelelően gyökerezzenek, majd virágozzanak.

2023-10-03

Tisztítás ecettel: 15 házimunka, amit az ecet könnyebbé varázsol

Az ecet egy csodaszer a háztartásban, amely nem csak a konyhában, de az otthoni tisztaság fenntartásában is hasznos. Lássuk miben is segíthet nekünk az ecet?

2023-10-02

Miért ne kövesd el ezt a nagy hibát a fák körüli mulcsozás során?

A mulcs használata a kertészetben sok előnnyel jár, például a talaj nedvességének megőrzésével, a gyomok visszaszorításával és a talaj hőmérsékletének szabályozásával.

2023-10-03

Hogyan lehet újra puhává tenni a törölközőket?

Ne aggódj, nem kell új törölközők vásárlásához folyamodnod. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan lehet újra puhává tenni a törölközőket otthoni praktikákkal!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

gerincvelő (gerincagy)

a központi idegrendszer legősibb része, működése elválaszthatatlan az agyvelő... Tovább

vörösvérsejtek

A vérnek a vöröscsontvelőben képződő, hemoglobintartalmú alakos eleme. Az emlősállatok... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság gyümölcs