notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

BIOMASSZA, MINT ENERGIAFORRÁS: bioüzemanyagok: biometanol, biogáz, bioetanol, biodimetiléter,biohidrogén.

Hirdetés

BIOMASSZA, MINT ENERGIAFORRÁS

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Az energia és annak felhasználása mindennapjaink velejárója. Az energia klasszikus előállítási és felhasználási módja nagymértékben terheli környezetünket. A Föld népessége egyre növekedik, és ezáltal az energiafogyasztás is nagy ütemben nő. Az energia felhasználás, energia igény az elmúlt században tízszeresére nőtt. A környezetszennyezés rá fogja kényszeríteni az emberiséget, hogy fokozottan vegye igénybe a környezetet kímélő energiaforrásokat.

BIOMASSZA, MINT ENERGIAFORRÁS: bioüzemanyagok: biometanol, biogáz, bioetanol, biodimetiléter,biohidrogén.


A ma rendelkezésre álló energiaforrásokat két csoportra oszthatjuk: az egyik a fosszilis (nem megújuló) energiahordozók, a másik a nem fosszilisak (megújuló energiahordozók).

Nem megújulóak pl. az urán, a földgáz, a kőolaj, a kőszén és a barnaszén. Megújuló energiaforrások: a szél, a nap, a geotermikus energia, vízenergia, árapály energia, biomassza, biogázok energiája.

A megújuló energiaforrások olyan energiaforrások, melyek egy jellemző időciklus alatt újratermelődnek, illetve a kimerülés veszélye nélkül felhasználhatók.

 

Alternatív megoldás révén a megújuló energiaforrások kiaknázásának támogatásával eljuthatunk arra a szintre, hogy képes lesz helyettesíteni a klasszikus energiaforrásokat. Ezáltal nemcsak az energiaprobléma oldódna meg, hanem környezetvédelmi szempontból az üvegházhatást kiváltó szén-dioxid — (CO2) — kibocsátás is visszaszorítható lenne.

Hirdetés

Az Európai Közösség célkitűzése szerint a Közösségben 2010-ig el kell érni, hogy a villamos energia termelésének 22 %-ához megújuló energiát használjanak. A megújuló energiahordozó-felhasználás jelenleg az EU-ban 5,3 %-os.

 

Magyarország a csatlakozási szerződésben vállalta, hogy 2010-re — összhangban az EU 2001/77/EK irányelvével — a megújulókból származó villamos energia részaránya eléri a 3,6 %-ot. Ez jelek szerint csak a biomassza-felhasználás növelésével érhető el.

Hirdetés

A másik kötelezettség a 2003/30/EK irányelvből adódik, amely irányelv az Európai Közösségben a bio eredetű üzemanyagok arányának 2005-re 2 %-ra, 2010-re pedig 5,75 %-ra növelését írja elő.

A 2003/30/EK irányelv alapján Magyarországon a 2233/2004. (IX. 22.) Korm. határozat a megújulóból származó üzemanyagok részarányára 2005-re 0,4-0,6 %-ot, 2010-re 2,0 %-ot írt elő. A 65/2005. (VI. 28.) Országgyűlési Határozat ennél nagyobb értéket céloz meg (2007-re 2 %-os, 2010-re 4 %-os értéket) és az EU is az arányok növelését kívánja Magyarországtól.

 

Forrás: Békéscsabai Agrárkamara

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
502 374
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
502 374
Közösség

martilapu (Tussilago farfara L.)

a fészkesek családjának csövesvirágúak alcsaládjába tartozó évelő, kúszó gyöktörzsű,... Tovább

19/2007. (III. 29.) FVM rendelet

a Magyar Élelmiszerkönyv közösségi elõírások átvételét megvalósító kötelezõ... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 154

Átlagos értékelés: 5.0