Így készül az isteni házi szalámi!
2017/01/08Készíts te is házilag szalámit, sokkal finomabb, mint a boltban kapható, ráadásul nincsen tele színezékekkel és káros anyagokkal szimplán csak istenien finom, imádni fogja mindenki!
Először is lehetőleg olyan helyről szedjünk bodza virágot, amely nem az út mellett van, hiszen az út mentén nőtt virágok szennyezettek lehetnek. A bodza virágot lehetőleg a zöldje nélkül, közvetlenül a virág alatt vágjuk le egy ollóval vagy késsel. A tetves növényeket pedig ne szedjük le! Azokat a virágokat érdemes leszedni, amelyeknek a szélén lévő virágok már kinyíltak a közepén lévők azonban még bimbóznak.
A bodzaszörpöt nagyon egyszerű elkészíteni, csupán időre van szükségünk. Bár többféle elkészítési módja ismert, mi most a legegyszerűbbet hoztuk el. Ha tartósítószer nélkül szeretnénk elkészíteni három két féle lehetőségünk van: hő kezeljük vagy megfelelő mennyiségű cukrot használunk fel. Hőkezelés esetén azonban dunsztolásra is szükség van, így a legegyszerűbb módja, ha megfelelő mennyiségű cukrot használunk. A cukor aránya akkor jó, és akkor áll el sokáig a bodza szörpünk, ha minimum a fele cukor a mennyiségnek. A szörphöz már nagyon kevés bodza virág is elég, viszont minél többet használunk, annál ízletesebb lesz!
30-50 db bodza virág ; 3 liter víz; 3 citrom; 2 kg cukor; 20 dkg citromsav
A bodza virágokat nem szabad megmosni, hiszen a virágport és a nektárt, amitől az ízét kapja a szörp, kimossuk. Ezért fontos, hogy ne út mellől szedjük le a virágokat! A virágokat a zöld részek nélkül rakjuk egy nagy tálba a virággal lefelé elhelyezve. Ezután vágjuk fel a citromokat karikákra és helyezzük rá a virágokra. Ezután langyos vízzel öntsük fel a tálat egészen addig, amíg a virágokat pont el nem lepi. Takarjuk le egy konyharuhával a tetejét a tálnak és rakjuk féle minimum 3-4 napig. 4 nap után szűrjük le a bodzalevet majd keverjük hozzá a cukrot és a citromsavat, ezután öntsük át jól zárható üvegekbe. Ha ez megvan rakjuk el az üvegeket fénymentes helyre szintén 3-4 napig. Ezalatt a cukor tartósítja a szörpünket, így akár télen is fogyaszthatjuk majd.