Bodzaszörp házilag tartósítószer nélkül

hirdetes

Itt a bodza szezon: készítsünk házi bodza szörpöt!

SzSz, ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Bodzaszörp házilag: cukrosan és cukormentesen

A bodza szedése

Először is lehetőleg olyan helyről szedjünk bodza virágot, amely nem az út mellett van, hiszen az út mentén nőtt virágok szennyezettek lehetnek. A bodza virágot lehetőleg a zöldje nélkül, közvetlenül a virág alatt vágjuk le egy ollóval vagy késsel. A tetves növényeket pedig ne szedjük le! Azokat a virágokat érdemes leszedni, amelyeknek a szélén lévő virágok már kinyíltak a közepén lévők azonban még bimbóznak. 

Bodza szörp készítése

A bodzaszörpöt nagyon egyszerű elkészíteni, csupán időre van szükségünk. Bár többféle elkészítési módja ismert, mi most a legegyszerűbbet hoztuk el. Ha tartósítószer nélkül szeretnénk elkészíteni három két féle lehetőségünk van: hő kezeljük vagy megfelelő mennyiségű cukrot használunk fel. Hőkezelés esetén azonban dunsztolásra is szükség van, így a legegyszerűbb módja, ha megfelelő mennyiségű cukrot használunk. A cukor aránya akkor jó, és akkor áll el sokáig a bodza szörpünk, ha minimum a fele cukor a mennyiségnek. A szörphöz már nagyon kevés bodza virág is elég, viszont minél többet használunk, annál ízletesebb lesz! 

hirdetes

Hozzávalók

30-50 db bodza virág ; 3 liter víz; 3 citrom; 2 kg cukor; 20 dkg citromsav 

Elkészítés

A bodza virágokat nem szabad megmosni, hiszen a virágport és a nektárt, amitől az ízét kapja a szörp, kimossuk. Ezért fontos, hogy ne út mellől szedjük le a virágokat! A virágokat a zöld részek nélkül rakjuk egy nagy tálba a virággal lefelé elhelyezve. Ezután vágjuk fel a citromokat karikákra és helyezzük rá a virágokra. Ezután langyos vízzel öntsük fel a tálat egészen addig, amíg a virágokat pont el nem lepi. Takarjuk le egy konyharuhával a tetejét a tálnak és rakjuk féle minimum 3-4 napig. 4 nap után szűrjük le a bodzalevet majd keverjük hozzá a cukrot és a citromsavat, ezután öntsük át jól zárható üvegekbe. Ha ez megvan rakjuk el az üvegeket fénymentes helyre szintén 3-4 napig. Ezalatt a cukor tartósítja a szörpünket, így akár télen is fogyaszthatjuk majd. 

hirdetes
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

pántlikafű (Typhoides arundinacea [L.] Mnch.)

a —>pázsitfüvek családjának tagja. Laza bokrú, hosszú tarackot nevelő, magasra növő... Tovább

egysejtfehérje (Single Cell Protein, SCP)

egysejtű szervezetek (gombák, algák, baktériumok) elszaporításával nyert... Tovább

Tovább a lexikonra