A biogáz ipar helyzete Ausztriában

A biogáz ipar helyzete Ausztriában

Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A mezőgazdaságból származó hulladék anyagok feldolgozására szolgáló biogáz üzemek már az 1970-es években is épültek Ausztriában. A 2000 előtt megvalósított üzemek általában egy-egy farmgazdaság saját energiaigényének kielégítésére (pl. istállók, sertésólak fűtésére) szolgáltak. Ezek a 30 - 70 kW kapacitású, kezdetleges technológiájú, kisméretű üzemek főként állati trágyát, kismértékben szerves hulladékokat dolgoztak fel.
A biogáz ipar helyzete Ausztriában, mezőgazdaság, üzem, farmgazdaság, energiaigény, villamos áram, törvény, zöldáram, kofermentátum, szerves hulladékok, élelmiszertermelés

2001 végén 86 biogáz üzem működött Ausztriában, 4.073 kW villamos áram termelési kapacitással, ami átlagban 47 kW-nak felel meg.


2000-ben alapvető változást hozott a megújuló energiaforrásokból származó villamos áramra vonatkozó új törvény (”Ökostromgesetz”), amely kötelezővé tette a megújuló energia-forrásokból származó villamos áram átvételét. Az ezt követően épült biogáz üzemek céltevékenységet már a hálózatra történő villamos áram termelés jelentette.


Az Ökostromgesetz valamennyi tartományban egységesen kötelezővé tette a megújuló energiaforrásokból származó villamos áram átvételét a vonatkozó miniszteri rendeletben előírt árakon.


A magas és garantált átvételi árak hatására gyors fejlődés indult meg. Az új üzemek ma már főként energianövények feldolgozására épülnek meg. A 2003-2004-ben tervezett biogáz üzemek jellemzően 500 kW kapacitásúak, amely mellett még kedvező villamos áram árat lehet igényelni (0,145 EUR/kW). Ez a méret évi mintegy 2 millió m³ biogáz termelést jelent.


A legnagyobb, kizárólag növényi alapanyagot (silózott kukoricát) feldolgozó biogáz üzem St. Veit a.d. Glan mellett, Karintiában épült meg. A Schmack Biogas AG által szállított üzem (a beruházási összege mintegy 3,6 millió EUR) évi 18.000 tonna alapanyagot dolgoz fel, kétlépcsős technológiával. Az üzembe egyetlen, 1050 kW (el) kapacitású GE Jenbacher gázmotort építettek be.

Épülnek azonban kisebb biogáz üzemek is, a 40-250 kW kategóriában. A Mezőgazdasági Minisztérium beruházási támogatást nyújt olyan kisméretű (max. 250 kW) biogáz üzemek megvalósításához, amelyek több gazda összefogásával épülnek meg. Egyes felmérések szerint ebben a mérettartományban 30, egyenként 100 kW kapacitású és 30 egyenként 250 kW kapacitású biogáz üzem megépítése várható a közeli években.


Az új ”zöldáram” tarifa szabályzás egyik fontos (többek által vitatott) eleme, hogy kofermentátumok (szerves hulladékok) feldolgozása esetén a garantált villamos áram ára 25%-al alacsonyabb, mint a kizárólag energianövényeket és trágyát feldolgozó üzemek esetében. Tekintettel arra, hogy a szerves (pl. vágóhídi, éttermi) hulladékok feldolgozása esetén a beruházási igény magasabb (higienizáló, sterilizáló berendezésre is szükség van), másrészt a szerves hulladék átvételi díjak csökkenő tendenciájúak, nem gazdaságos a hulladékok közös feldolgozása elsődleges megújuló alapanyagokkal (trágya, energianövények) együtt. Ennek ellenére várható, hogy több száz új olyan biogáz üzem is épülni fog, amely kizárólag másodlagos alapanyagokat dolgoz fel. Ezek beruházói a hulladékkezelésre szakosodott vállalkozások és a nagyobb élelmiszeripari üzemek lesznek.


Érdekes terv irányozza elő egy új biogáz üzem építését Bécsben, a város saját beruházásaként. Az üzem megépítésének alapja az lesz, hogy Bécsben tovább korszerűsítik a szelektív hulladékgyűjtést és bevezetik a konyhai hulladék külön kezelését. A számítások szerint évi mintegy 30.000 tonna konyhai és piaci hulladék gyűjthető össze szelektíven a városban és ez mintegy 5 millió m³ biogáz termelését teszi lehetővé. (A magas nehézfémtartalom miatt az erjesztési maradékot nem tudják trágyázásra felhasználni, hanem elégetik egy korszerű füstgáztisztítóval ellátott berendezésben.)


Az új ausztriai biogáz üzemekre érvényes ”zöldáram” árak a vonatkozó miniszteri rendelet alapján:


Biogáz üzemekben termelt villamos áram kötelező átvételi árai Ausztriába


100 kW villamos áram teljesítményig         16,5 Cent/kWh

100 – 500 kW közötti teljesítménynél          14,5 Cent/kWh

500 – 1.000 kW közötti teljesítménynél       12,5 Cent/kWh

1 MW villamos áram teljesítmény felett      10,3 Cent/kWh


Kofermentáció esetén a fenti villamos áram átvételi árak 25%-al csökkennek.


Hatálybalépés: 2003. január 1.


Érvényesség: a 2004. december 31-ig engedélyezett és 2006. június 30-ig üzembe helyezett új biogáz üzemekre, az üzembe helyezéstől számított 13 éven keresztül


Látható, hogy az ausztriai szabályzás sokkal kedvezőbb, de sokkal differenciáltabb is, mint a jelenlegi magyarországi.


Ausztriában az új generációs üzemek mérete lényegesen meghaladja a korábbiakat, a 2002-ben épült 24 biogáz üzem összesített villamos áram termelő kapacitása mintegy 3,4 MW (átlagosan 140 kW).


A legutóbbi adatok szerint 2003 májusában, Ausztriában már több mint 130 biogáz gyártó berendezés volt üzemben, amelyeknek együttes éves villamos áram termelése mintegy 40 millió kWh volt. Ekkor további 20 üzem (összesen 10 MW kapacitással) volt építés ill. tervezés alatt.

Az egész Ausztriában ismert biogáz szakértő Walter Graf szerint Ausztriában mintegy 50.000 hektár élelmiszertermelésből kivont földterületen lehetne energianövényeket termeszteni, amelyekkel 125 MW (el) villamos áram termelő kapacitást lehetne alapanyaggal ellátni. A politikai döntéshozók Ausztriában olyan gazdasági környezetet alakítottak ki, amelyben ez a potenciál minden bizonnyal kihasználásra kerül. Ezáltal a biogáz üzemek nem csak az energiaellátáshoz, hanem a mezőgazdasági termelők nyereséges gazdálkodásához és a vidéki életforma megőrzéséhez is hozzájárulnak.

Ezt a hírlevelet az E-A Energy Consulting GmbH Walter Graf publikációi és az ARGE ”Erneubare Energie” és ARGE ”Biogas” anyagai alapján állította össze.

Forrás: Magyar Biogáz Egyesület

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

leándermérgezés

nagyobb mennyiségű leánderlevél felvételekor alakul ki lóban, szm.-ban, vízibfi.-ban.... Tovább

Sajtótájékoztató helyszínek

Egy vállalat bemutatkozásához, egy új termék bevezetéséhez vagy egy nagyobb közlemény... Tovább

Tovább a lexikonra