Terülj, terülj bio asztalkám!

Terülj, terülj bio asztalkám!

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Ez volt a mottója annak a felszólalásnak, amelyet dr. Berta Zoltán az Egészséges Táplálkozásért Egyesület elnöke tartott az idei Sárközi Péter Tudományos Emlékülésen.
Terülj, terülj bio asztalkám! Minden intézmény ellátása megoldható bio élelmezéssel, bio program, asztal, Magyarország, bio élelmiszer, büfé, intézmény, élelmezés

Kérdése van? Tegye fel, tanácsadóink válaszolnak! Állattenyésztés, növénytermesztés, kertészet, növényvédelem, talajművelés, jog, biotechnológia, környezetgazdálkodás, minden ami mezőgazdaság: Agrároldal.hu.

Az ember fantáziájában a Terülj, terülj asztalkám mindig a bőség képzetét idézi fel, ám a felszólalása felért egy panaszáradattal. Ennyire reménytelen lenne az egészséges táplálkozás meghonosítása Magyarországon? –kérdeztük a szakembert.

- Én sajnos abban vagyok biztos és a tapasztalataim is azt bizonyítják, hogy még ettől is nehezebb, de épp azért szervez minél több programot a mi kis bio közösségünk, hogy ezekről a kérdésekről értelmesen, alkotóan tudjunk tárgyalni és történetesen épp a legnagyobb kihívás napjainkban a közétkeztetés, illetve a „Terülj, terülj bio asztalkák Magyarországának” a sorsa. Látható, hogy a családi asztalokról egyre inkább áttolódik a hangsúly a munkahelyek, a közétkeztetések szolgáltatásába és úgy látom, hogy az iskola, az óvoda, tehát ezek az intézményrendszerek nehezebben kezelhetők, hisz a fiataloknál más divat működik. Ebben a társadalmi akarat is eléggé megbicsaklott, mert igényeket kellene egyik napról a másikra megváltoztatni, és ez nem fog menni.

- Arra gondol, hogy ezeket a drága bio élelmiszereket meg tudják-e engedni az iskolák, az óvodák, a közétkeztetés konyhái? Hiszen így is mindig arról panaszkodnak, hogy éppen, hogy ki tudnak jönni abból az összegből, amiből gazdálkodniuk kell.

- Abban biztos vagyok, hogy a konyháknál előbb-utóbb bevezethető a bio élelmiszer, abban már kevésbé vagyok biztos, hogy a büfék kínálatában lecserélhető lesz.

- Hogy lehet a konyhákba bevezetni, tehát, ha most panaszkodnak, hogy alig tudják kihozni a normát a megadott pénzből, miből gondolja, hogy a drágább bio élelmiszerből tudják állni a cechet?

- Az ár az ütközési pont, amit nagyon könnyen kihasználnak most az ellentmondók, az ellenszurkolók. Én hiszem, hogy nem az áron múlik ez. Itt a társadalomnak, a politikának is észre kell vennie a maga igényét és a maga lehetőségeit. Az egészségnevelésnek ez az egyik leghatékonyabb eszköze és csodálkozom, hogy ez a mai magyar egészségügyi reformokban abszolút nem kapott fajsúlyt, nem kapott semmiféle szerepet, már pedig itt körülöttünk minden országban, szinte évtizedes hagyományokkal működik, hogy az iskolák büféi bio élelmiszereket forgalmaznak. Már el sem lehet képzelni egy osztrák-olasz iskolát bio élelmiszer nélkül. Nekünk az érdekünk, hogy az asztalok valóban bio élelmiszerekkel legyenek roskadoztatva és akár ugyanazon az árszinten is tudnánk adni - áldozatot vállalva - csak hogy egyáltalán valami elinduljon.

- Tehát nincs érdeklődés sem?

- Nincs érdeklődés sem és nagyon lekezelő egyébként is a szakma hozzáállása, ami természetesen érthető is a maguk módján, de nekünk ezt nem szabad feladnunk. Feltett szándékunk, hogy ez működőképes és valamennyi intézmény éjjele-nappala megoldható bio élelmezéssel.

Szeretné vállalkozását hatékonyan hirdetni? Szeretné, ha weblapja látogatottabb lenne? Online marketing tanácsadás, és hatékony online hirdetés az Agrároldal.hu szakértőitől! Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás: Magyar Rádió

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

Ember és Bioszféra Program

a Föld valamennyi országát érintő, az embernek és környezetének kutatási programja... Tovább

Szanáló Szervezet

a PM felügyelete alatt jogi személyként működő költségvetési intézmény. Feladata a... Tovább

Tovább a lexikonra