A Visegrádi-hegység rejtett téli meseparkja, a Bertényi Miklós Füvészkert

Igazi téli csodavilággal várnak a Bertényi Miklós Füvészkert zúgó fenyvesei Visegrádon

ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A Visegrádi-hegység igen népszerű kirándulóhely a téli hónapokban is, ami nem csak a túrázókat vonzza, de a téli sportok kedvelői is feltűnnek itt a nagyobb havazások alkalmával. Visegrádtól délre azonban húzódik egy könnyen megközelíthető téli csodavilág, amit ezen a télen neked is érdemes lenne felkeresni, ez a Bertényi Miklós Füvészkert.

bertényi miklós füvészkert

Zúgó fenyvesek és téli mesevilág a Bertényi Miklós Füvészkertben

Az Apátkúti-völgy Visegrádtól délre húzódik, és mondhatni, hogy a Visegrádi-hegység egyik legnépszerűbb kirándulóhelye. A nyáron közkedvelt piknikező hely könnyen megközelíthető Budapestről is, és télen csodás panorámával vár és olyan téli csodahellyé változik, amit egyszer mindenkinek látnia kellene, ha egy kis téli kikapcsolódásra vágyik, messze a nagy városok zajától. A Tegárthy-rét szomszédságában a hegyoldalban találjuk a minden évszakban látogatható Bertényi Miklós Füvészkertet, amely zúgó fenyveseivel és idilli tisztásaival egy klasszikus, parkerdei környezetben mutatja meg a tél legszebb oldalát mindenki számára.

A Bertényi Miklós Füvészkert rövid története

Az itt lévő leginkább tölgyesből és gyertyánerdőből alló területre az 1960-as években örökzöldeket és leginkább fenyő állományokat telepítettek, egy-két őshonos fát megtartva. Ezt követően 1978-ban két erdőmérnök, Bertényi Miklós és Varga Gábor, vezetésével megkezdték a terület arborétummá való átalakítását. Honosításra került a területen számtalan lágyszárú növény, virág, cserje, sőt több egzotikus, ázsiai növény is, amely igazán különlegessé teszi a parkot. Az 1980-as években bővíteni szerették volna a park kínálatát, így egy madártani tanösvényt hoztak létre a fák sűrűjében, hogy a látogatók közelebbről megismerkedhessenek az itt letepülő élővilággal.

Tudnivalók a Bertényi Miklós Füvészkertről

A füvészkert 16 hektáros területét két fő részre tudjuk bontani, amelyek jól megkülönböztethetőek. Az arborétumi rész mindössze 19 állomásból álló kanyargó ösvényeken és szélesebb utak hálózatán barangolhatjuk be az egész területet, majd az Erdőanyai-szurdok meglepően vadregényes patakvölgyében élvezhetjük a természet adta szépségeket. 

A bejárattól nem messze találhatjuk a két alapítóatya emlékkövét, innen jó irány lehet, ha a patak mentén felfelé a Szurdok táblás ösvényt követjük, hogy eljussunk a vadregényes Erdőanyai-szurdokba.
Ugyan Visegrád népszerű látnivaló, de a füvészkertben annál kevesebb látogatóval találkozhatunk szépségével ellentétben, pedig a rövid vadregényes szurdok a hegység egyik legszebb erdei útvonala.

Az ösvényről egy éles bal kanyarral egy meseszép tisztáson lyukadhatunk ki a 17-es pontnál. A kacskaringós utat követve, a 9-es a legmagasabb kilátópont, a 2-es pedig egy gyönyörű tisztáson fekszik, ráadásul a környék legöregebb fáját, egy kocsánytalan tölgyet is itt csodálhatunk meg. 
 
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

69/2007. (VII. 27.) FVM rendelet

az egyes állatok szaporításának, a szaporítóanyag felhasználásának, valamint behozatalának... Tovább

takarmánypépesítő

a gyökér és gumós takarmányövényekből, valamint a zöldszénából jobban értékesülő... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek