Iskolákban taníthatják a befőzést és a lekvárkészítést

Tantárgy lehet a befőzés és a lekvárkészítés

Szélesi Ferenc - Főkertész
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A lekvárt már ősidők óta ismerik, ki így, ki úgy. A befőzést és a lekvárkészítést nagyanyáink mesterfokon űzték, visszajönnek mindig az emlékek, amikor még nagyszüleim lekvárját eszegettem. Manapság azonban már szinte csak a boltokban látok befőttet és lekvárt is. Most viszont ennek a hírnek nagyon örülök, remélem, sok helyen bevezetik!

Taníthatják az iskolában a befőzést és a lekvárkészítést

Egy kicsit más milyen ez a kezdeményezés, mint az, amit nem régiben terjesztettek elő. Az a labdarúgásról szól, ha lemaradtál volna róla, akkor kattints ide és ismerd meg a részleket! 

A lekvár szó már az 1300-as években is jelen volt, az egyik legősibb dolog a világon. A középkori orvosok szerették használni a lekvárt leginkább, ugyanis ez a mézes, cukros szirup segített lenyelni a sokszor magában nagyon rosszízű gyógyszert. Ahogy múltak az évek, az emberek egyre jobban megszerették, rengetegen készítettek otthon, a legtöbb magyar ember kedvencévé vált. Nem csak a lekvár, hanem a befőtt és a savanyúság is nemzeti eledel lett. A magyar ember igazából egy jó pörköltet nem is tud megenni kenyér és savanyúság nélkül. A mai gyerekek többsége azonban nem is tudja elképzelni, hogy készül a lekvár vagy éppen a befőtt, de tovább megyek, a gyerekek többsége azt sem tudja, hogy néz ki a legtöbb zöldség.

Hozzáteszem, ez nem feltétlenül az ő hibájuk. Ugyanis a technika folyamatosa fejlődik, a mai világban már sokkal fontosabb érték lett a tablet, az okostelefon, a facebook, és ezáltal az értékeinket kezdjük egyre jobban elveszíteni, A szülők és a tanárok segíthetnek abban, hogy ez ne így legyen, meg tudják ismertetni a gyermekekkel azokat a dolgokat, amiket valóban szükséges. Törökkoppányban pedig erre törekszenek és bevallom őszintén, hogy nekem ez a kezdeményezés nagyon tetszik. A következő oldalon elmondom, hogy miről is van szó!

Taníthatják az iskolában a befőzést és a lekvárkészítést

Törökkoppány egy Somogy megyében található község, nagyjából 430 lakost találunk itt. Az itt élők változtatni szeretnének, mégpedig azért, mert el akarják érni azt, hogy a gyerekek megismerjék a gyümölcsöket és a zöldségeket, egészségesen táplálkozzanak. Éppen ezért az általános iskolában tantárgy lett a lekvárkészítés és a tartósítás. Az iskolának az a célja, hogy a gyerekek megértsék és elsajátítsák a befőzés és lekvárkészítés elméleti és gyakorlati ismereteit, ezáltal elérve azt is, hogy esetleg felnőttkorukban kereset kiegészítésre is használhassák a megszerzett tudást. Az iskola ötlete abból fakadt, hogy rengeteg szőlőhelyet és gyümölcsöst már nem használ senki, így kárba vesznek a finomságok.

Az iskola a diákokkal közösen összegyűjti és felhasználja a gyümölcsöket, így szórakozásnak, kikapcsolódásnak és tanulásnak is tökéletes a program. A gyerekeket megtanítják, hogyan kell befőttet és savanyúságot készíteni, lekvárt főzni, de még szappant is készítenek. A programot már öt éve elkezdték, tanórán kívüli foglalkozásként. Mára azonban az iskola úgy döntött, hogy beépítik a kerettantervbe is, a matematika, a technika, és az osztályfőnöki tantárgyak keretében. Ami még nagyon jó kezdeményezés, hogy az elrakott termékeket nem sajátítja ki az iskola, hanem később a diákokkal közösen eladják, a befolyt összeg pedig az osztálypénzt gyarapítja. Ez egy nagyon jó kezdeményezés szerintem, lehet, sokat segítene, ha más iskolákban is bevezetnék újra a háztartástant. 

A kezdeményezés ráadásul a hátrányos helyzetű gyerekeknek is nagyon sokat segít, ugyanis jó kereset kiegészítést nyújthat az elrakott termékek eladása. 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-06-29

Permetezz szódabikarbónával, és élvezd a kártevőmentes kerted látványát!

Ha bio növényvédelemről beszélünk, akkor nem maradhat ki a sorból a szódabikarbóna sem. Szedd ki a szódabikarbónát fiókból, és használd fel ezt a csodaszert!

2024-06-27

Elverte a jégeső a veteményesedet? - Ne ess pánikba, helyre lehet hozni!

Mit tehetsz, ha elverte a jégeső a veteményesedet? Ebben a cikkben végigvezetlek a folyamaton. Ne ess pánikba, a természet csodálatos, és meggyógyítja magát.

2024-07-16

Tejes, jódos permetezés a kertek megmentője? – Itt az igazság

Tejes, jódos permetezés a kertek megmentője? A kertészkedés szerelmesei gyakran keresnek természetes, házi megoldásokat a növényeik védelmére és táplálására.

2024-06-29

3 egyszerű tipp a körömvirág felhasználásához - Egészséges és kreatív megoldások

A körömvirág nemcsak kertjeinket szépítheti csodaszép sárgás-narancssárgás szirmaival, hanem rendkívül egészséges és sokoldalúan felhasználható növény is.

2024-07-16

Foltos az uborka levél, mit tegyek? – az uborka baktériumos szögletes levélfoltossága

Az uborka levelein megjelenő foltok az uborka baktériumos szögletes levélfoltosságának a tünete lehet. Az egyik leggyakoribb betegség, amely komoly károkat okozhat.

2024-07-18

5 jel, hogy kalciumhiányos a paradicsomod: így segíts rajta

A kálciumhiány az egyik leggyakoribb probléma, amivel a kertészek szembesülnek. Íme öt jel, hogy kalciumhiányos a paradicsomod, és hogyan segíthetsz rajta.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

levél

a hajtáscsúcs levélkezdeményeiből fejl. képletek. A levelek elhelyezkedés, alak és... Tovább

kólibaktérium okozta betegségek

a kólibaktériumok (Escherichia coli) bizonyos törzsei a legtöbb emlős- és madárfaj... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Növénytermesztés Növényvédelem oktatás