notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Iskolákban taníthatják a befőzést és a lekvárkészítést

Hirdetés

Tantárgy lehet a befőzés és a lekvárkészítés

Szélesi Ferenc
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A lekvárt már ősidők óta ismerik, ki így, ki úgy. A befőzést és a lekvárkészítést nagyanyáink mesterfokon űzték, visszajönnek mindig az emlékek, amikor még nagyszüleim lekvárját eszegettem. Manapság azonban már szinte csak a boltokban látok befőttet és lekvárt is. Most viszont ennek a hírnek nagyon örülök, remélem, sok helyen bevezetik!

Taníthatják az iskolában a befőzést és a lekvárkészítést

 

Egy kicsit más milyen ez a kezdeményezés, mint az, amit nem régiben terjesztettek elő. Az a labdarúgásról szól, ha lemaradtál volna róla, akkor kattints ide és ismerd meg a részleket! 

A lekvár szó már az 1300-as években is jelen volt, az egyik legősibb dolog a világon. A középkori orvosok szerették használni a lekvárt leginkább, ugyanis ez a mézes, cukros szirup segített lenyelni a sokszor magában nagyon rosszízű gyógyszert. Ahogy múltak az évek, az emberek egyre jobban megszerették, rengetegen készítettek otthon, a legtöbb magyar ember kedvencévé vált. Nem csak a lekvár, hanem a befőtt és a savanyúság is nemzeti eledel lett. A magyar ember igazából egy jó pörköltet nem is tud megenni kenyér és savanyúság nélkül. A mai gyerekek többsége azonban nem is tudja elképzelni, hogy készül a lekvár vagy éppen a befőtt, de tovább megyek, a gyerekek többsége azt sem tudja, hogy néz ki a legtöbb zöldség.

 

Hozzáteszem, ez nem feltétlenül az ő hibájuk. Ugyanis a technika folyamatosa fejlődik, a mai világban már sokkal fontosabb érték lett a tablet, az okostelefon, a facebook, és ezáltal az értékeinket kezdjük egyre jobban elveszíteni, A szülők és a tanárok segíthetnek abban, hogy ez ne így legyen, meg tudják ismertetni a gyermekekkel azokat a dolgokat, amiket valóban szükséges. Törökkoppányban pedig erre törekszenek és bevallom őszintén, hogy nekem ez a kezdeményezés nagyon tetszik. A következő oldalon elmondom, hogy miről is van szó!

Hirdetés

Taníthatják az iskolában a befőzést és a lekvárkészítést

 

Törökkoppány egy Somogy megyében található község, nagyjából 430 lakost találunk itt. Az itt élők változtatni szeretnének, mégpedig azért, mert el akarják érni azt, hogy a gyerekek megismerjék a gyümölcsöket és a zöldségeket, egészségesen táplálkozzanak. Éppen ezért az általános iskolában tantárgy lett a lekvárkészítés és a tartósítás. Az iskolának az a célja, hogy a gyerekek megértsék és elsajátítsák a befőzés és lekvárkészítés elméleti és gyakorlati ismereteit, ezáltal elérve azt is, hogy esetleg felnőttkorukban kereset kiegészítésre is használhassák a megszerzett tudást. Az iskola ötlete abból fakadt, hogy rengeteg szőlőhelyet és gyümölcsöst már nem használ senki, így kárba vesznek a finomságok.

Hirdetés

 

Az iskola a diákokkal közösen összegyűjti és felhasználja a gyümölcsöket, így szórakozásnak, kikapcsolódásnak és tanulásnak is tökéletes a program. A gyerekeket megtanítják, hogyan kell befőttet és savanyúságot készíteni, lekvárt főzni, de még szappant is készítenek. A programot már öt éve elkezdték, tanórán kívüli foglalkozásként. Mára azonban az iskola úgy döntött, hogy beépítik a kerettantervbe is, a matematika, a technika, és az osztályfőnöki tantárgyak keretében. Ami még nagyon jó kezdeményezés, hogy az elrakott termékeket nem sajátítja ki az iskola, hanem később a diákokkal közösen eladják, a befolyt összeg pedig az osztálypénzt gyarapítja. Ez egy nagyon jó kezdeményezés szerintem, lehet, sokat segítene, ha más iskolákban is bevezetnék újra a háztartástant. 

 

A kezdeményezés ráadásul a hátrányos helyzetű gyerekeknek is nagyon sokat segít, ugyanis jó kereset kiegészítést nyújthat az elrakott termékek eladása. 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-07-13

Parlagfű irtása – Akár 5 millió forint is lehet a bírság!

Parlagfű, parlagfűszezon, parlagfűmentesítés – Minden, amit tudni érdemes a parlagfűről, a parlagfű káros hatásairól, illetve a parlagfűmentesítésről. Cikkünkben elmondunk mindent a parlagfűről.

2019-06-25

A leander betegségei

Leander betegségei – Mik azok a leander betegségek, amikkel meg kell küzdenünk? Bemutatjuk a leander betegségeit, és elmondjuk, hogyan védekezhetünk a leander betegségei ellen!

2019-06-15

Minden, amit egy kertésznek a babok termesztéséről tudnia kell

Szakértőnk mostani cikkében a babok termesztéséről, a babok gondozásáról, a babok neveléséről fog nektek beszélni, érdemes mindenkinek elolvasni ezeket a hasznos tanácsokat!

2019-06-15

Így készíts csepegtetőrendszert növénytartóidba

A nagy melegben gondoskodnunk kell arról, hogy növényeink megfelelő vízhez juthassanak a nap mindegyik szakában, éppen ezért most elmondom, hogy építhettek fillérekből csepegtetőrendszert!

2019-04-16

Itasd te is a méheket, de ne cukros vízzel! – Így készíts méhitatót!

A cukros víz hihetetlenül ártalmas a méhekre nézve, mégis nagyon sokan ezt alkalmazzák. Mostani cikkemben elmondom, mivel segíthetsz a méheken, ha a szükség úgy akarja!

2018-08-16

Mi kell egy hangulatos kínai kertbe?

Bemutatjuk a csodálatosan szép kínai kerteket, cikkünkben megtudhatod, mi szükséges ahhoz, hogy létrehozz egy mutatós kínai kertet! Olvasd el cikkünket és tudj meg mindent a kínai kertekről!

További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
430 485
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
4 968 643
Közösség

hálófajták

a hálók a halászat ősi eszközei; régebben növényi rostanyagokból csinálták, újabban... Tovább

ló rinopneumonítisze (ló orr-, tüdőgyulladása, rhinopneumonitis)

herpeszvírus okozta, a felső légutak hurutjával (hurutos gyulladás), főként baktériumos... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 240

Átlagos értékelés: 5.0

Érdekességek Növénytermesztés Növényvédelem oktatás