Iskolákban taníthatják a befőzést és a lekvárkészítést

Tantárgy lehet a befőzés és a lekvárkészítés

Szélesi Ferenc - Főkertész
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A lekvárt már ősidők óta ismerik, ki így, ki úgy. A befőzést és a lekvárkészítést nagyanyáink mesterfokon űzték, visszajönnek mindig az emlékek, amikor még nagyszüleim lekvárját eszegettem. Manapság azonban már szinte csak a boltokban látok befőttet és lekvárt is. Most viszont ennek a hírnek nagyon örülök, remélem, sok helyen bevezetik!

Taníthatják az iskolában a befőzést és a lekvárkészítést

Egy kicsit más milyen ez a kezdeményezés, mint az, amit nem régiben terjesztettek elő. Az a labdarúgásról szól, ha lemaradtál volna róla, akkor kattints ide és ismerd meg a részleket! 

A lekvár szó már az 1300-as években is jelen volt, az egyik legősibb dolog a világon. A középkori orvosok szerették használni a lekvárt leginkább, ugyanis ez a mézes, cukros szirup segített lenyelni a sokszor magában nagyon rosszízű gyógyszert. Ahogy múltak az évek, az emberek egyre jobban megszerették, rengetegen készítettek otthon, a legtöbb magyar ember kedvencévé vált. Nem csak a lekvár, hanem a befőtt és a savanyúság is nemzeti eledel lett. A magyar ember igazából egy jó pörköltet nem is tud megenni kenyér és savanyúság nélkül. A mai gyerekek többsége azonban nem is tudja elképzelni, hogy készül a lekvár vagy éppen a befőtt, de tovább megyek, a gyerekek többsége azt sem tudja, hogy néz ki a legtöbb zöldség.

Hozzáteszem, ez nem feltétlenül az ő hibájuk. Ugyanis a technika folyamatosa fejlődik, a mai világban már sokkal fontosabb érték lett a tablet, az okostelefon, a facebook, és ezáltal az értékeinket kezdjük egyre jobban elveszíteni, A szülők és a tanárok segíthetnek abban, hogy ez ne így legyen, meg tudják ismertetni a gyermekekkel azokat a dolgokat, amiket valóban szükséges. Törökkoppányban pedig erre törekszenek és bevallom őszintén, hogy nekem ez a kezdeményezés nagyon tetszik. A következő oldalon elmondom, hogy miről is van szó!

Taníthatják az iskolában a befőzést és a lekvárkészítést

Törökkoppány egy Somogy megyében található község, nagyjából 430 lakost találunk itt. Az itt élők változtatni szeretnének, mégpedig azért, mert el akarják érni azt, hogy a gyerekek megismerjék a gyümölcsöket és a zöldségeket, egészségesen táplálkozzanak. Éppen ezért az általános iskolában tantárgy lett a lekvárkészítés és a tartósítás. Az iskolának az a célja, hogy a gyerekek megértsék és elsajátítsák a befőzés és lekvárkészítés elméleti és gyakorlati ismereteit, ezáltal elérve azt is, hogy esetleg felnőttkorukban kereset kiegészítésre is használhassák a megszerzett tudást. Az iskola ötlete abból fakadt, hogy rengeteg szőlőhelyet és gyümölcsöst már nem használ senki, így kárba vesznek a finomságok.

Az iskola a diákokkal közösen összegyűjti és felhasználja a gyümölcsöket, így szórakozásnak, kikapcsolódásnak és tanulásnak is tökéletes a program. A gyerekeket megtanítják, hogyan kell befőttet és savanyúságot készíteni, lekvárt főzni, de még szappant is készítenek. A programot már öt éve elkezdték, tanórán kívüli foglalkozásként. Mára azonban az iskola úgy döntött, hogy beépítik a kerettantervbe is, a matematika, a technika, és az osztályfőnöki tantárgyak keretében. Ami még nagyon jó kezdeményezés, hogy az elrakott termékeket nem sajátítja ki az iskola, hanem később a diákokkal közösen eladják, a befolyt összeg pedig az osztálypénzt gyarapítja. Ez egy nagyon jó kezdeményezés szerintem, lehet, sokat segítene, ha más iskolákban is bevezetnék újra a háztartástant. 

A kezdeményezés ráadásul a hátrányos helyzetű gyerekeknek is nagyon sokat segít, ugyanis jó kereset kiegészítést nyújthat az elrakott termékek eladása. 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-21

Hogyan használjuk a metélőhagymát - A kertben és a konyhában

Fedezd fel, hogyan használhatod a metélőhagymát a kertben és a konyhában. Ismerd meg termesztési tippeket és finom recepteket, amelyekkel feldobhatod ételeidet!

2024-06-21

Kerti munkák a nyár derekán: mit tegyünk a kertben július elején?

Fedezd fel, mit tegyünk a kertben július elején! Tippek zöldségek, gyümölcsök gondozására, fűszernövények betakarítására és a gyerekek bevonására a kerti munkákba.

2024-06-21

Ez az a virág, amitől az összes méh bezsong

A varjúháj, különösen a sárga, igazi méh-mágnes, amely nemcsak a kert szépségét növeli, hanem könnyen gondozható is. Ismerd meg, miért imádják a kertészek!

2024-01-16

Milyen növényfajt érdemes termeszteni Magyarországon?

Egyetlen növényünk termesztési lehetőségei sem függetlenek a termelés belső és külső feltételeinek meglététől, ezért ezeket kell megvizsgálni választás előtt.

2024-05-31

5+1 tipp lisztharmat ellen egy kertész tanácsaival

Ne hagyd, hogy a lisztharmat tönkretegye a gyönyörű kerted és a virágzó szőlőidet! Alkalmazd az általunk ajánlott tippeket még ma, és biztosítsd növényeid egészségét.

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2023-12-31

Rothad a karácsonyi kaktusz gyökere - Mit kell tenni?

Ha a karácsonyi kaktusz gyökerei rothadnak, ne essen pánikba! Ez a cikk praktikus tippekkel és tanácsokkal szolgál, hogy visszaállítsa ezen ünnepi növények egészségét és szépségét.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

acélosság

a —>búza egyik minőségi jellemzője; a szem külsejéből lehet rá következtetni; minél... Tovább

kultúrfajta (kitenyésztett fajta)

a mesterséges kiválasztás és a termeléssel összehangolt életfeltételek terméke. (Ilyen... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Növénytermesztés Növényvédelem oktatás