Medencét terveztek a kertbe? – 9 hiba, amelyet el kell kerülni a kerti oázis tervezése és építése során!

Medencét terveztek a kertbe? – 9 hiba, amelyet el kell kerülni a kerti oázis tervezése és építése során!

ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN


Ügyelj arra, hogy elkerüld ezeket a gyakori hibákat egy beépített medence tervezése és megvalósítása során és ezen a nyáron már egy kerti oázisban lógathatod a lábadat!
 

beépített medence

Kerti medence építés

Általában egy kerti beépített medenceprojekt sok időt, pénzt és helyet igényel az udvaron. Ezen (és több) okok miatt hihetetlenül fontos, hogy ne kövessük el a leggyakoribb medencetervezési hibákat, különben a projekt költsége gyorsan kicsúszik az irányításunk alól.

Feltéve, hogy gondosan megtervezzük a medence projektet, ez a kerti medence a kültéri tereink központi eleme lesz, amikor a barátok, a család és a szomszédok bulizni gyűlnek össze, és a forró napokon itt fogunk hűsölni. Ez az a hely, ahol emlékeket gyárthatunk, és ez az a hely, ahol a jövő nemzedékei szórakoztathatók. Ha a medence fűtött, akkor akár egész évben úszhatunk, és kiélvezhetjük az előnyeit. Az udvarunk – ezzel a mesés medencével – végtelen nyaralóhellyé válik.

Mielőtt azonban életünk egyik legjelentősebb befektetésébe belevágnánk, érdemes okosnak, gyakorlatiasnak és felkészültnek lenni! 

9 medencetervezési hiba, amit tudnod kell kerti medence beépítése előtt


Bár igaz, hogy szinte minden hátsó udvarban elférne egy medence, ez nem jelenti azt, hogy minden méretre, alakra vagy lejtőre van egy megoldás. Fogadd meg tanácsainkat és kerüld el ezt 9 hibát, hogy probléma mentesen jöhessen létre a saját kerti oázisod!

1.    ELFELEJTETT ALAPOS KUTATÁS


Vizsgáld meg, hogy milyen típusú medencék és anyagok jöhetnek szóba nálad, valamint olyan extrákat, mint az integrált gyógyfürdő, strand- vagy nulla bejáratú medence, úszóbár, fűtés stb. Nézz meg legalább hat lakossági medencét a régiódban. Tegyél fel kérdéseket a háztulajdonosoknak, készíts jegyzeteket és kapj ajánlásokat.

2.    NEM REÁLIS KÖLTSÉGVETÉS KÉSZÍTÉSE


Könnyű elragadtatni magunkat, amikor a saját kerti medencénkről álmodozunk. A források a közösségi médiától kezdve az imádnivaló koktélmedencéket bemutató, amelyek tökéletesek a medencepartikhoz, a legextravagánsabb medenceépítéseket bemutató televíziós sorozatokig terjednek, de fontos, hogy reálisan lássuk, mennyibe kerül egy medence megépítése.

3.    NEM SZAKEMBEREK ALKALMAZÁSA


A végső döntés meghozatala előtt tájékozódj egy engedéllyel rendelkező medenceépítő vállalkozó tapasztalatáról és hírnevéről. Az ásatás előtt konzultálhatsz egy geotechnikai mérnökkel is. A legtöbb szerződés esetében a talajviszonyok kialakítása a háztulajdonos felelőssége. A geotechnikai mérnököt javasolhatja a medence tervező/építő cég építőmérnöke is.

4.    A TELJES KÉPET NÉZD


Ha nem tekintjük az egész udvart egy medenceépítési projekt részének, az óriási mulasztás lehet. A medenceépítő cég mellett tájépítésszel is konzultálhatsz, ha nem tudod magadtól elképzelni és megtervezni, hogyan fog kinézni a medence a kertedben. Vedd figyelembe a méreteket és az összhangot a többi elemmel a kertben.

5.    A HELYSZÍN ÉS A MÉRET FIGYELMENKÍVÜL HAGYÁSA


Tegyük fel, hogy van egy egyhektáros telked, és egy ehhez normál méretű medenceterületet szeretnél. Megkéred az építőt, hogy ássa ki azt a nagy gödröt a telked túlsó végén. Gyorsan előre a projekt végére. Te és a vendégeid éjszaka kiléptek a medencéből, és a sötétben a füvön keresztül kell besietnetek a házba. Egyébként kinek az ötlete volt, hogy a medencét ilyen messze építsék a háztól?

Ezzel szemben a családod egy normál méretű vagy nagyobb medencét szeretne a hátsó udvarba. Az egész hátsó udvar most egy medence. Amikor kilépsz a hátsó ajtón, közvetlenül a vízbe ugorhatsz vagy eshetsz, függetlenül attól, hogy ez a szándék vagy sem.

Mekkora ingatlan áll rendelkezésre a vízi álmaidhoz? Lehet, hogy egy víziparkot képzeltél el, amikor a valóságban csak egy kisebb medencének van igazán helye. Találjuk meg az aranyközéputat és vegyük figyelembe a saját telkünk adottságait.

6.    A SZERZŐDÉS ÁTOLVASÁSA


Egy másik gyakori medencetervezési hiba a szerződések félreértéséhez kapcsolódik, ezért ügyelj arra, hogy a medenceprojekt minden részletét írásban is megkapd a kivitelezőtől, hogy elkerüljétek a félreértéseket.

7.    ÉPÜLETLOGISZTIKA ELHANYAGOLÁSA


A munkagépeknek, például markológépeknek vagy kotrógépeknek és talicskáknak egy elég nagy oldalsó folyosón vagy egy úton keresztül kell elérniük a hátsó udvart, ezt vedd figyelembe, hogy az építkezés befejezése után ezt is helyre kell állítanod.

Fontos tudni, hogy hol kezdődik és hol végződik az ingatlanod. Szerezd be a lap/felmérés másolatát az okirattal együtt a jelzálog- vagy tulajdonjogot biztosító cégtől; vagy a városi vagy megyei adóbeszámolótól, a földnyilvántartástól vagy az építési osztálytól.

8.    NEM ILLIK A STÍLUS A HÁZ STÍLUSÁHOZ


Egy tradicionális parasztházban élsz, de a vállalkozó egy elegáns, modern úszómedencét és egy modern medenceteret ajánl kiépítésre? Ismerd házad építészeti stílusát és az otthonodhoz használt külső anyagokat és a meglévő burkolatot. A homlokzat stukkó, tégla, fa vagy valami más?

Ahhoz, hogy olyan medencét építhess a kertbe, amely tökéletesen passzol az otthonod összképébe, ezeket mind tudnod kell. Olyan stílust válassz, amely tökéletes összbenyomást kelt.

9.    A BIZTONSÁGI KÉRDÉSEK ELKERÜLÉSE


A tervezésnél a biztonságot is szem előtt kell tartani. Önnek és építési szakembereidnek tanulmányoznotok kell a helyi törvényeket, hogy megértsétek az építési szabályokat, és beszerezzétek a megfelelő engedélyeket, mielőtt elkezdenétek a medenceprojektet.

 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

közvetlen haszon-előállító keresztezés

az állattenyésztésben használatos eljárás. Célja olyan egyedek létrehozása, amelyeket nem... Tovább

hipertóniás oldat (hiperozmotikus oldat)

olyan oldat, amelynek egy másik oldathoz viszonyított ozmózisos nyomása nagyobb, pl. az... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek