Így készül az isteni házi szalámi!
2017/01/08Készíts te is házilag szalámit, sokkal finomabb, mint a boltban kapható, ráadásul nincsen tele színezékekkel és káros anyagokkal szimplán csak istenien finom, imádni fogja mindenki!
Manapság minden második ember az élelmiszerpazarlásról, valamint annak minimalizálásáról beszél, éppen ezért jött el az ideje annak, hogy ejtsünk pár szót a banánról és a finomság héjáról!
Susie Burrell írását osztjuk most meg veletek. Susie egy ausztrál dietetikus, aki blogot vezet, témái között szerepelnek az élelmiszerek felhasználása, és az egészséges életmód is. A most lefordított cikke pedig arról szól, hogy miért kellene megennünk a banánhéjat, nézzük!
Susie az adatok ismertetésével kezdi írását – eszerint Ausztráliában az egyik legnépszerűbb gyümölcs a banán, ebből adódóan rengeteg fogy belőle. Ez pedig többmillió tonna banánhéjat eredményez. Azt már mi tesszük hozzá, hogy a banánhéj valóban hatalmas problémát okoz, Ruandában például kétmillió tonna gyümölcs terem minden évben, ennek viszont csak egy része hasznosítható ehető formában.
És nemcsak a banánhéj okoz gondot, hanem a növény többi része is, levele, szára – mind-mind hulladék, ennek megsemmisítése pedig nem egyszerű. Angol kutatók már keresik a megoldást, Mikre Clifford, a nottinghami egyetem műszaki karának professzora azon a véleményen van, hogy a banánból brikettet lehet készíteni, ami nagyon egyszerű, hosszútávon pedig szuper energiaforrást jelentene a fában szegény országok részére is. A növényi hulladék fűtőanyaggá történő alakítása egyébként is a fejlődés egyik alappillére kell, hogy legyen.
Na, de térjünk vissza Susie írásához, ő azt mondja, hogy a leggazdaságosabb, legjobb megoldás az, hogy meg sem hámozzuk a gyümölcsöt. A banánhéj megevésével ráadásul növelni tudjuk az ételek tápértéket, mivel a héj tíz százalékkal növeli az általános rosttartalmat, hála a sok élelmi rostnak. Emellett húsz százalékkal nő a B6-, és a C-vitamintartalma, de a magnézium-, és a káliumbevitel is növekszik.
Susie egyébként nem azt mondja, hogy egyben vagy külön, nyersen együk meg a sárga héjat. Azt tanácsolja, hogy főzzük meg a héjat, így a kemény sejtfalak lebomlanak, a tápanyagok pedig könnyebben felszívódnak. Legpraktikusabb, ha turmixokba használjuk a banánhéjat. Hozzáteszi még azt is, hogy az élénk sárga banánban több antioxidáns található, nagyobb a rák ellen védő hatása, a zöldebb héj pedig gazdag triptofán aminosavban, ami javítja az alvásminőséget. A banánhéj felhasználásának rengeteg előnye van, például hús főzésekor elősegíti az ételek nedvességtartalmának növelését – jegyzi meg végül Susie.