Bálint gazda százéves lett

hirdetes

Ma ünnepli 100. születésnapját az ország kertésze – Isten éltessen, Bálint gazda!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Most lett százéves Bálint gazda

Bálint György egyetlen fia, János, aki szintén kertészmérnök, hét éven keresztül volt a Kertészeti és Élelmiseripari Egyetem dékánja, illetve 20 éven át tanszékvezetője. 1999-ben Budapestre, a XVI. kerületbe költözött feleséfével, aki ott dolgozott. Sashalmon, a kerületi közkönyvtárnak sok könyvet adományozott az évek alatt, és az ott működő olvasókör róla kapta nevét. 2017-ben létrehozták Bálint gazda kertje néven egy olvasókertet is, aminek az átadásán elültettek egy diófacsemetét közösen a névadóval. 

Bálint gazda társadalmi szerepvállalása

Az 1990-ben alapított Nagyváthy János Gazdaképző Egyesület elnöke 2012-ig, azóta tiszteletbeli tagja. A MÚOSZ Agrár- és Szövetkezeti Szakosztálya tiszteletbeli elnöke, 2016-tól az Aranytollasok Társaságának elnöke, a TIT és a Magyar Borakadémiaörökös tagja. Tagja az Európai Tudományos és Művészeti akadémiának. 2019-ben Kalap Jakab Iskola/Óvodakert Programjában Bálint György 100. születésnapjának tiszteletére kedvezményesen 100 db gyümölcsfát ültetnek el 100 óvoda udvarán Kalap Jakab Ültess fát! című játékos-zenés interaktív koncertje és bábjátéka kíséretében.

hirdetes

Díjai, kitüntetései

Munka Érdemrend arany fokozata, A Haza Szolgálatáért Érdemérem arany fokozata, SZOT-díj (1988), Táncsics Mihály-díj (1990), MÚOSZ Aranytoll életműdíj (1998), A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje (2005), Fehér Rózsa-díj (2007), Gyöngyös díszpolgára (2009), Budapest díszpolgára (2009), A Hajléktalan Emberért díj (2009), Hazám-díj (2017), Prima Primissima díj (2017), Magyar Szabadságért díj (2018), Az Év Agrárembere 2018 – életműdíj, Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (2019), Várda díszpolgára (2019), Wesley díj (2019).

hirdetes

Ezzel cikkünk végére értünk, nagyon boldog születésnapot kívánunk Bálint Györgynek, bízunk abban, hogy hasznos tanácsait még sokáig láthatjuk/hallhatjuk! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

gazda

az az élő szervezet, amelyben valamely ->élősködő tartózkodik, ill. alkalmas viszonyokat... Tovább

fajtajelleg megítélése szarvasmarhán

a szarvasmarhák —>fajtajellegének megítélése — hasonlóan más háziállatok... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek