Eddig 4.700 tonna bálázott szemétről vettek fel jegyzőkönyvet, Németország, Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, Baden-Württemberg tartomány, európai uniós jogszabály, származási ország, illegáli

Eddig 4.700 tonna bálázott szemétről vettek fel jegyzőkönyvet

Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Eddig 4.700 tonna bálázott, vélhetően Németországból származó szemétről vettek fel jegyzőkönyvet több megyében, 18 helyszínen a környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi főfelügyelőség munkatársai, két budapesti helyszínen még folyik az ellenőrzés - közölte Bakonyi Ágnes, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium sajtóosztályának vezetője. Elmondta: felvették a kapcsolatot a német társintézményekkel, kedden levélben is kérték intézkedésüket.
Eddig 4.700 tonna bálázott szemétről vettek fel jegyzőkönyvet, Németország, Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, Baden-Württemberg tartomány, európai uniós jogszabály, származási ország, illegáli

Tájékozódásuk alapján kiderült, hogy Németországban Baden-Württemberg tartományban kezdték meg a vizsgálatot az ügyben. A magyar szaktárca felhívta a német partnerek figyelmét arra az európai uniós jogszabályra, miszerint amennyiben a küldő cég nem gondoskodik időben a visszaszállításról, ez a feladat a származási országé, a költségeket a származási ország hatóságának kell behajtania a küldő cégtől.

Az MTI folyamatosan beszámolt arról, hogy a múlt év decembere óta négy megyében kerültek elő Németországból illegálisan behozott szemétbálák. Ilyen szemétbálákat találtak Bács-Kiskun, Komárom-Esztergom, Pest és Csongrád megyében. A legutóbb szerdán Soroksáron, a Haraszti úton 150 bála ilyen szemetet találtak. A rendőrségi vélemény szerint nagy a valószínűsége, hogy a körözés alatt álló, Kiskőrösön bejelentett lakással rendelkező Pető Ferenc szállíttatta erre a telephelyre is a szemétbálákat.

Szerdán Kiskunhalason is találtak nagyobb mennyiségű, valószínűleg szintén Németországból behozott szemétbálákat, amelyek egy részét már megpróbálták ismeretlen személyek szétteríteni. Az MTI a környezetvédelmi hatóságtól kapott tájékoztatás alapján már korábban beszámolt arról, hogy a Németországból illegálisan beszállított bálázott hulladék nem minősül "zöld listás" hulladéknak, ezért vissza kell vinni. Ennek költségeit a feladónak kell biztosítania.

Az európai uniós és a magyar jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy a Németországból behozott hulladékot Magyarországon el lehessen helyezni. Az uniós szabályozás szerint Magyarországon is ki kell szedni a szerves anyagot a kommunális szemétből, minden újrahasznosítható anyagot ki kell válogatni, ezek nem rakhatók le a szemétdepóba.

A rendőrségi nyomozás eredményeként a gyanúsítottak száma már meghaladja a tízet, akik közül többen előzetes letartóztatásban vannak. A rendőrség már három gazdasági társaság ellen folytat nyomozást.

Forrás: MTI

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

aktívák

a könyvviteli mérleg bal oldalán részletezett tételek elnevezése. Ilyenek... Tovább

defektus

állandó jellegű kóros alaki eltérés, amely gyakran -> fejlődési rendellenességből... Tovább

Tovább a lexikonra