Bakteriális levélfoltok okai, Bakteriális levélfoltok kezelése, Bakteriális levélfoltok ellen, Bakteriális levélfoltok megelőzése

hirdetes

Bakteriális levélfoltok- egy gyakori növényprobléma és a megoldás ellene

VN
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A szobanövények bakteriális levél foltossági problémái súlyosak lehetnek, és típustól függően a növény pusztulásához vezethetnek. Tehát egy igen komoly növényproblémáról beszélünk. De mégis mit kell tudni róla, hogyan alakul ki, hogyan előzhető meg, és hogyan lehet kezelni, ha már megtörtént a baj? Mutatunk minden fontos tudnivalót a bakteriális levélfoltokkal kapcsolatban.

Bakteriális levélfoltok ellen

A bakteriális levélfoltok gyakori problémának számítanak, és akár végzetesek is lehetnek. Különböző típusú baktériumok okozzák a problémát, és a betegség vagy lokalizált marad, például csak a lombozatot érinti, vagy szisztémássá és súlyosabbá válik, áthaladva a száron és a leveleken.

Bakteriális levélfoltok kialakulásának oka

A szobanövényeken bakteriális levélfoltokat okozó baktériumok különösen hűvös és nedves körülmények között fejlődnek. Ezenkívül a helytelen öntözési gyakorlat és a túlzsúfoltság szintén elősegíti a problémát. Egy egészséges növényt is meg lehet fertőzni a levélfoltozó baktériumokat tartalmazó talaj újrafelhasználásával. Tehát alapvetően a megfelelő odafigyelés segíthet elkerülni ezt a betegséget.

Bakteriális levélfoltok tünetei

A baktériumok levélfoltjai úgy jelennek meg a lombozaton leveleken, hogy fekete, vízzel átitatott területeket képeznek, amelyek körül néha sárga kör alakúak lehetnek. A betegség terjedésével a vízzel átitatott területek összeolvadnak, és nagy levélszakaszokat fednek le. Ha a levélfoltok csak a lombozaton jelennek meg, lokalizálva maradnak, és nem jutnak át a szárra, akkor a növény nagy valószínűséggel megmenthető. Ha azonban a fekete, vízzel átitatott területek borítják a töveket, valamint a lombozat, és az érintett területek pépesek és végül összeesnek, a baktériumok szisztémás, és az egész növényt érintik, ami komolyabb probléma. Ezért kell gyakran, és gondosan megvizsgálni növényeinket, hogy még időben kiszúrjuk a problémákat, és megelőzhető legyen nagyobb baj kialakulása, a megfelelő időben történő kezeléssel.

hirdetes

Bakteriális levélfoltok kezelése

Ha a bakteriális levélfoltok az egész növényt érintik, és szisztémásak, akkor az egyetlen dolog, amit tehetünk, az az egész növény, valamint a talaj, amelyben nőtt kidobjuk. Ez fontos lépés, ha szeretnénk elkerülni, hogy más növényünk is megbetegedjen. A problémára nincs gyógymód, és a legjobb, ha kidobjuk a használt talajt is, és nem kockáztatjuk meg egy új, egészséges növény megfertőzését. De nyugalom! Ha csak néhány levél fertőződött meg, és a baktériumok helyben maradtak, elég egyszerűen csak levágni a fertőzött részeket, és eldobni, na meg gondoskodni róla, hogy a probléma még egyszer ne jelenjen meg. 

hirdetes

Bakteriális levélfoltok megelőzése

  • Helyezd el úgy a szobanövényeidet, hogy jó légáramlás legyen körülöttük.
  • Csökkentsd a páratartalmat.
  • Kora reggel öntözzük, hogy a lombozatnak legyen ideje megszáradni az estig.
  • Ne fröcskölj vizet a lombozatra.
  • Tartsd tisztán a talaj tetejét a lehullott növényi törmelékektől.
  • Ne használd fel újra a korábban fertőzött talajt.
     
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-11-30

Így segít az ecet a növényeiden

Az ecet, amit általában tisztítószerként ismerünk, kiváló segítség lehet a növények egészséges növekedésének elősegítésében és más hasznos célokra is a növényeinkkel kapcsolatban.

2023-12-05

Műfenyő vagy vágott fenyő? – Ez egy teljes tévhit!

A Karácsonyfa-vásárlás kapcsán felmerülő dilemmát érintve Kovács Erik, a Klímapolitikai Intézet kutatója cáfolja a műfenyő környezetbarátságával kapcsolatos tévhiteket.

2023-12-05

Növények a fürdőszobában: páfrány, aloe vera és orchidea, ne hagyd növény nélkül a fürdőt!

Növényeket a fürdőszobába! Talán nem is gondolnánk, de az olyan növények, mint az orchideák, páfrányok és aloe verák kiválóan érzik magukat a nedves klímájú térben!

2023-12-06

5 Kihagyhatatlan magyar természeti csoda télre

A hideg hónapokban is érdemes felfedezni a természet varázslatait, és Magyarország bővelkedik olyan természeti csodákban és különlegességekben, amik télen is lenyűgözőek.

2023-11-30

Az évelők szaporítását most is elvégezhetjük!

Az évelő növények gondozása és szaporítása fontos lépése a kertfenntartásnak. A tőosztás, pedig épp olyan téli feladatok közé tartozik, mint a metszés, vagy a gyümölcsfa ültetés.

2023-12-05

Tudtad hogy ezekben a magyar fürdőkben gyulladáscsökkentő gyógyvízben lehet fürdeni?

Felfedezzük azokat a kivételes fürdőket, ahol nemcsak kellemesen pihenhetünk, de a gyulladáscsökkentő gyógyvíz áldásos hatásaival is gondoskodhatunk egészségünkről.

2023-11-17

Tízezreket spórolhatsz, ha most ültetsz és nem várod ki a tavaszt!

Az őszi ültetés előnyeit vesszük sorra, amelyek a növények egészséges fejlődése mellett még jelentős költségmegtakarítást is hozhatnak a kertészek számára

2023-11-28

5 kihagyhatatlan gőzgombóc a városban, amit neked is meg kell kóstolni!

Budapesten több olyan hely is akad, ahol a legfinomabb gőzgombóc változatokat kóstolhatjuk meg. Fedezzük fel együtt ezeket az izgalmas helyeket, és próbáljuk ki mindet!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

vízáteresztő képesség

A talajnak az a tulajdonsága, hogy hézagrendszerében a -> gravitáció hatására a lefele mozgó... Tovább

kaparólapos trágyakihúzó

a mechanikus trágyakihúzók egyik fajtája, az istállóban kiépített trágyacsatornából... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs kert Kertészet kertfenntartás Környezetgazdálkodás virág virágtermesztés