Bakteriális levélfoltok okai, Bakteriális levélfoltok kezelése, Bakteriális levélfoltok ellen, Bakteriális levélfoltok megelőzése

hirdetes

Bakteriális levélfoltok- egy gyakori növényprobléma és a megoldás ellene

VN
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A szobanövények bakteriális levél foltossági problémái súlyosak lehetnek, és típustól függően a növény pusztulásához vezethetnek. Tehát egy igen komoly növényproblémáról beszélünk. De mégis mit kell tudni róla, hogyan alakul ki, hogyan előzhető meg, és hogyan lehet kezelni, ha már megtörtént a baj? Mutatunk minden fontos tudnivalót a bakteriális levélfoltokkal kapcsolatban.

Bakteriális levélfoltok ellen

A bakteriális levélfoltok gyakori problémának számítanak, és akár végzetesek is lehetnek. Különböző típusú baktériumok okozzák a problémát, és a betegség vagy lokalizált marad, például csak a lombozatot érinti, vagy szisztémássá és súlyosabbá válik, áthaladva a száron és a leveleken.

Bakteriális levélfoltok kialakulásának oka

A szobanövényeken bakteriális levélfoltokat okozó baktériumok különösen hűvös és nedves körülmények között fejlődnek. Ezenkívül a helytelen öntözési gyakorlat és a túlzsúfoltság szintén elősegíti a problémát. Egy egészséges növényt is meg lehet fertőzni a levélfoltozó baktériumokat tartalmazó talaj újrafelhasználásával. Tehát alapvetően a megfelelő odafigyelés segíthet elkerülni ezt a betegséget.

Bakteriális levélfoltok tünetei

A baktériumok levélfoltjai úgy jelennek meg a lombozaton leveleken, hogy fekete, vízzel átitatott területeket képeznek, amelyek körül néha sárga kör alakúak lehetnek. A betegség terjedésével a vízzel átitatott területek összeolvadnak, és nagy levélszakaszokat fednek le. Ha a levélfoltok csak a lombozaton jelennek meg, lokalizálva maradnak, és nem jutnak át a szárra, akkor a növény nagy valószínűséggel megmenthető. Ha azonban a fekete, vízzel átitatott területek borítják a töveket, valamint a lombozat, és az érintett területek pépesek és végül összeesnek, a baktériumok szisztémás, és az egész növényt érintik, ami komolyabb probléma. Ezért kell gyakran, és gondosan megvizsgálni növényeinket, hogy még időben kiszúrjuk a problémákat, és megelőzhető legyen nagyobb baj kialakulása, a megfelelő időben történő kezeléssel.

hirdetes

Bakteriális levélfoltok kezelése

Ha a bakteriális levélfoltok az egész növényt érintik, és szisztémásak, akkor az egyetlen dolog, amit tehetünk, az az egész növény, valamint a talaj, amelyben nőtt kidobjuk. Ez fontos lépés, ha szeretnénk elkerülni, hogy más növényünk is megbetegedjen. A problémára nincs gyógymód, és a legjobb, ha kidobjuk a használt talajt is, és nem kockáztatjuk meg egy új, egészséges növény megfertőzését. De nyugalom! Ha csak néhány levél fertőződött meg, és a baktériumok helyben maradtak, elég egyszerűen csak levágni a fertőzött részeket, és eldobni, na meg gondoskodni róla, hogy a probléma még egyszer ne jelenjen meg. 

hirdetes

Bakteriális levélfoltok megelőzése

  • Helyezd el úgy a szobanövényeidet, hogy jó légáramlás legyen körülöttük.
  • Csökkentsd a páratartalmat.
  • Kora reggel öntözzük, hogy a lombozatnak legyen ideje megszáradni az estig.
  • Ne fröcskölj vizet a lombozatra.
  • Tartsd tisztán a talaj tetejét a lehullott növényi törmelékektől.
  • Ne használd fel újra a korábban fertőzött talajt.
     
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-30

Mikor van szüksége egy hortenziának több tápanyagra? Hogyan és mikor kell tápozni?

Adj tápot ezeknek a gyönyörű hortenzia növényeidnek, amikor szükségük van rá, és jutalmul egy életerős, dús és ragyogó hortenzia bokrot kapsz majd ajándékul.

2023-03-30

Grill fűszernövénykert – melyek a legjobb fűszernövények a pácokhoz?

Lássuk, mely fűszernövények a legjobbak grillezéshez! Olcsó és praktikus megoldás ez a grillezés szerelmeseinek! Akár teraszon, erkélyen is kialakíthatod!

2023-03-29

A quinoa termesztése – minden, amit tudnod kell erről a népszerű szupergabonáról

Fedezd fel, hogyan termeszthetsz quinoát egy népszerű és egyben laktató szuperételért, amely szívós, szárazságtűrő, fehérjében gazdag és könnyen gondozható!

2023-03-29

Hogyan lehet megszabadulni a lisztbogaraktól – 4 szakértő által jóváhagyott módszer ezeknek a növényi kártevőknek az írtására

A lisztesbogár a szobanövények gyakori támadója – íme, hogyan lehet gyorsan és vegyszerek nélkül megküzdeni velük és eltávolítani kedvenc növényeinkről!

2023-03-30

Így lehet ingyen akár több 100 monstera növényed is! – Elég ezt az 5 egyszerű lépést követned!

Ha monsterákkal szeretnéd telepakolni otthonod, nincs szükség rá, hogy újat vásárolj. Egyetlen egészséges növénnyel sok monstera növényt termeszthetsz!

2023-03-29

Kezdő kertészként is nevelhetünk sikeresen bazsalikomot – A Thai Bazsalikom termesztésének fortélya

A thai bazsalikom magról, dugványról vagy átültetéssel is termeszthető, és a kertben napos helyen virágzik. Akár kezdő kertészként is könnyen termesztheted.

2023-02-21

Hatalmas aszály Olaszországban – Már alig van víz a velencei csatornákban

Hetek óta téli szárazság tombol Olaszországban, ezért nem hiába aggódnak az olaszok. Sokan úgy vélik, hogy meg fog ismétlődni a tavaly nyári hatalmas aszály.

2023-03-16

Hallottál már a „Lasagne” kertészkedésről? – Ez az új trend lassan meghódítja a világ házi kertjeit

A lasagne-kert egyszerűen megépíthető, és a kerti és a konyhai hulladékot is újrahasznosíthatjuk általa. A lasagne-kertészet az új ásás nélküli komposztálás.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

magtisztító és -osztályozó gépek

az elcsépelt v, betakarított magvakat felhasználás előtt szennyezettségüktől (szármaradék,... Tovább

Mv Regiment (Mv 05—02)

Õszi búza Cél: malmi búza Leírás:Félig felálló növekedési típusú. A lehajló... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs kert Kertészet kertfenntartás Környezetgazdálkodás virág virágtermesztés