Ez a 12 gyakori szobanövény okozhat komolyabb fejtörést lakásodban

hirdetes

12 szobanövény, amivel csak a gond lesz

TK, GE.
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Filodendron

6.    Bazsalikom


A bazsalikom, amit minden szakács megerősít, egy csodálatos növény. Nyáron a kertből, ősszel pedig egy fagyvédett cserépből szedhetjük ételeink fűszerezéséhez. De jobban járunk, ha télen megvesszük inkább a boltban, ugyanis legalább 6 órányi közvetlen napfényre van szüksége, amit beltéren nehezen biztosítható. Lehet, hogy egy darabig kibírja enélkül, de jelentős növekedésre ne számítsunk.


7.    Juhar


A szobai juhar, azaz abutilon, juharszerű leveleivel és mályvaszerű virágaival vonzó külsejű növény. Noha télen nincs szüksége sok fényre vagy vízre beltéren, de nehéz megtartani a virágzást, és hajlamos bolyhosodni. Gyakran megtámadják a liszteskék, a takácsatkák és a pajzstetvek is.


8.    Begónia


A begóniát vonzó lombozatuk miatt termesztik. Bár a szabadban könnyű nevelni, otthonunkban sokszor átalakul egy rongyos, barna levelű növénnyé. Télen a hűvös, körülbelül 15°C-os hőmérsékletet szereti, ami az embernek nem túl kedvező szobahőmérséklet.

hirdetes


9.    Fokföldi kankalin


Népszerű szobanövény, amelyet különleges textúrájú levelei és fényes virágai miatt értékelnek. De elég finnyás, ha nedvességről van szó, nem szereti, ha túlöntözik és biztosítani kell neki a megfelelő vízelvezetést. Egyes fajtáknál a levelek éves elhalása megfigyelhető, amikor a levelek megbarnulnak. Gyakran megtámadják a pajzstetvek is.


10.    Tüskés növények


A hegyes vagy tüskés növények nem megfelelőek, ha kisgyermek vagy háziállat van velünk. Könnyen megsérülhetnek környezetük felfedezése közben. Igazából egy kaktusszal bárki megszúrhatja magát. A legjobb elkerülni ezeket a növényeket vagy külön helyiségben tartani őket, ahol nem jelentenek veszélyt a ház lakóira.

hirdetes


11.    Mérgező növények


Érdemes elkerülni a mérgező növényeket. Egyesek a gyermekekre, mások a háziállatokra jelentenek veszélyt. Habár sok mérgező növény természetesen keserű, és nem valószínű, hogy nagy mennyiségben elfogyasztja akárki, nem kell kockáztatni. Néhány gyakori példa: filodendron, leander, dieffenbachia.


12.    A kinti növények, melyeket beltéren teleltetünk


Nagyszerű ötlet a különleges jelentőségű növények megmentése, sok növényt speciális körülmények között kell teleltetni. De azzal tisztában kell lennünk, hogy ezeknek a növényeknek nem ez a legmegfelelőbb környezet, ezért nem is fognak olyan szépen díszelegni. Mindenképpen tartsd életben őket, viszont nem szabad tőlük elvárni, hogy méltó helyük lesz a dohányzóasztal közepén.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-02-06

Ezeknek az egynyári virágoknak a magját februárban kell elültetni!

Felhívjuk minden kertész figyelmét arra, hogy a február egy nagyon rövid hónap, egyet-kettőt pislogunk, és már véget is ér, pedig sok mindent most kell ültetni!

2024-01-18

Mi az oka, ha nem kel ki a fokhagymám a kertben?

A fokhagyma termesztése nem bonyolult folyamat, ám, ha nem kelt ki a fokhagymád a kertben, akkor lehet te is az öntözéssel rontottad el.

2024-01-16

Milyen növényfajt érdemes termeszteni Magyarországon?

Egyetlen növényünk termesztési lehetőségei sem függetlenek a termelés belső és külső feltételeinek meglététől, ezért ezeket kell megvizsgálni választás előtt.

2024-01-10

Hasznos ötletek, javaslatok gazdálkodóknak Dr. Máté Andrástól

Cikksorozatunkban a SZIE Növénytermesztési Tanüzemének volt igazgató, Dr. Máté András oszt meg tippeket gazdálkodóknak. Ez a cikk a vetésekkel kapcsolatos.

2024-02-22

Nem csak szép, de jól alkalmazkodik is: ismerd meg az erdei tündérfürtöt

Az erdei tündérfürtöt csak imádni lehet: jól alkalmazkodik, szereti az árnyékos helyeket és nem igényel nagy törődést, legyen neked is erdei tündérfürtöd!

2024-02-15

Még most is ültethetsz tulipánt, jácintot, és nárciszt tavaszra balkonládába

Bár az olyan hagymás virágokat, mint a jácint, nárcisz, vagy a népszerű tulipán, még ősszel kell elültetni, nekünk van egy trükkünk a tavaszi ültetéshez!

2024-02-21

Tulipánláz a Dunakanyarban: 70.000 tulipán közül válogathatsz

A Dunakanyar ismét vár minket áprilistól 70.000 tulipánnal, jácinttal és nárcisszal, menj el te is családoddal vagy pároddal és élvezzétek a természetet!

2024-02-20

Így metszd meg a szőlődet február végén egy kertész szerint

Szőlő metszése: mikor és hogyan kell elvégeznünk? Kertészünk cikkében felvilágosít minket ezekről a kérdésekről és elmagyarázza, hogyan érdemes elvégezni!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

leukopénia (leucopenia)

a fehérvérsejtek megfogyása a vérpályában. Szorítkozhat csak a limfocitákra... Tovább

talajhőmérő

olyan higanyos, fém- v. elektromos hőmérő, amely a talajfelszín, ill. a különböző... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Növénytermesztés