Ez a 12 gyakori szobanövény okozhat komolyabb fejtörést lakásodban

hirdetes

12 szobanövény, amivel csak a gond lesz

TK
Filodendron

6.    Bazsalikom


A bazsalikom, amit minden szakács megerősít, egy csodálatos növény. Nyáron a kertből, ősszel pedig egy fagyvédett cserépből szedhetjük ételeink fűszerezéséhez. De jobban járunk, ha télen megvesszük inkább a boltban, ugyanis legalább 6 órányi közvetlen napfényre van szüksége, amit beltéren nehezen biztosítható. Lehet, hogy egy darabig kibírja enélkül, de jelentős növekedésre ne számítsunk.


7.    Juhar


A szobai juhar, azaz abutilon, juharszerű leveleivel és mályvaszerű virágaival vonzó külsejű növény. Noha télen nincs szüksége sok fényre vagy vízre beltéren, de nehéz megtartani a virágzást, és hajlamos bolyhosodni. Gyakran megtámadják a liszteskék, a takácsatkák és a pajzstetvek is.


8.    Begónia


A begóniát vonzó lombozatuk miatt termesztik. Bár a szabadban könnyű nevelni, otthonunkban sokszor átalakul egy rongyos, barna levelű növénnyé. Télen a hűvös, körülbelül 15°C-os hőmérsékletet szereti, ami az embernek nem túl kedvező szobahőmérséklet.

hirdetes


9.    Fokföldi kankalin


Népszerű szobanövény, amelyet különleges textúrájú levelei és fényes virágai miatt értékelnek. De elég finnyás, ha nedvességről van szó, nem szereti, ha túlöntözik és biztosítani kell neki a megfelelő vízelvezetést. Egyes fajtáknál a levelek éves elhalása megfigyelhető, amikor a levelek megbarnulnak. Gyakran megtámadják a pajzstetvek is.


10.    Tüskés növények


A hegyes vagy tüskés növények nem megfelelőek, ha kisgyermek vagy háziállat van velünk. Könnyen megsérülhetnek környezetük felfedezése közben. Igazából egy kaktusszal bárki megszúrhatja magát. A legjobb elkerülni ezeket a növényeket vagy külön helyiségben tartani őket, ahol nem jelentenek veszélyt a ház lakóira.

hirdetes


11.    Mérgező növények


Érdemes elkerülni a mérgező növényeket. Egyesek a gyermekekre, mások a háziállatokra jelentenek veszélyt. Habár sok mérgező növény természetesen keserű, és nem valószínű, hogy nagy mennyiségben elfogyasztja akárki, nem kell kockáztatni. Néhány gyakori példa: filodendron, leander, dieffenbachia.


12.    A kinti növények, melyeket beltéren teleltetünk


Nagyszerű ötlet a különleges jelentőségű növények megmentése, sok növényt speciális körülmények között kell teleltetni. De azzal tisztában kell lennünk, hogy ezeknek a növényeknek nem ez a legmegfelelőbb környezet, ezért nem is fognak olyan szépen díszelegni. Mindenképpen tartsd életben őket, viszont nem szabad tőlük elvárni, hogy méltó helyük lesz a dohányzóasztal közepén.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-01-09

14 tipp a növények beltéri tárolásához és gondozásához télen

Néha még a szobanövények is nehezek vészelik át a telet, de szerencsére sok mindent megtehetünk az egészségük és fejlődésük érdekében a hideg időben.

2022-01-09

Az orchideák téli igényei: orchidea gondozása a hideg évszakban

Az orchideákra érdemes télen is megfelelően odafigyelni, ezzel is biztosítva virágzásukat és fejlődésüket. Cikkünkből tudj meg mindent az orchideák téli gondozásáról!

2021-11-10

6 növény, amelyek nyugalmat visznek otthoni irodánkba

Érdemes irodánkba növényeket elhelyezni, ugyanis azok nem csak a környezetünkét fogják feldobni és tisztítani a levegőt, de hangulatunkat is befolyásolják majd.

2021-11-01

Ez az 5 szobanövény fény és víz nélkül is hetekig túlél

A kezdő vagy feledékeny gondozók vegyél tudomásul: ezeket a növényeket még a sötét szekrénybe is bezárhatnánk, akkor sem lassulna fejlődésük.

2022-01-09

9 tipp, hogy kertedet előkészítsd a kései kertészkedéshez

Akár hiszed, akár nem, a termékeny időszak nem ér véget a nyárral együtt. A késői szezonban történő ültetés sikeres és hatékony termesztési lehetőség, amely friss őszi, sőt, téli terményt eredményez.

2021-11-26

A Lidl meglépte: beszáll a magyar hússzektor támogatásába, nem is akárhogyan!

A Lidlből hazatérve, biztosak lehetünk benne, hogy magyar húst vettünk. Ugyanis a Lidl is beszállt a hazai hússzektor támogatásába, átalakítja a kínálatát is.

2021-12-15

5 mód, hogy télen is kertészkedhess

A legtöbben a téli kertet ridegnek, sivárnak ábrázoljuk, hóval és levelekkel borítva. A felszín alatt azonban egy élettel teli télikert nyüzsög - lássuk, miért.

2021-12-11

Paradicsom beltéri nevelése – tippek, hogyan növesszünk paradicsomot szobánkban egész télen

A paradicsom meleg évszaki zöldség, amely a hideg fenyegetésekor elpusztulhat. Mégis lakásodban is könnyedén nevelhető, mpst elmondjuk, hogyan - tudd meg Te is.

További cikkek ebben a témában


hormonok

a szervezet meghatározott sejtjei, sejtcsoportjai (belső elválasztása mirigyek) által... Tovább

fehér hulladékgyapjú

a színgyapjúnál kevésbé értékes, az állat fejéről, farkáról nyírt és az... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Növénytermesztés