Tegyél te is a fehérgólyák jövőjéért a 15. hazai fehérgólya-felmérés során!

Tegyünk közösen a fehérgólyák jövőjéért - A 15. hazai országos fehérgólya-felmérés

SzT
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Idén zajlik a 8. nemzetközi és egyben a 15. hazai országos fehérgólya-felmérés, amelyhez a lakosság segítségét is kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

A 15. fehérgólya-felmérés a fehérgólyák jövőjéért

Az MTI-hez július elején eljuttatott közleményében az MME arra kéri a lakosságot, hogy bárki, aki gólyafészket lát, küldje el a szervezetnek a fészek helyét, hogy volt-e költés idén, hány fióka repült ki, és hogy gyűrűzött volt-e a látott gólya.

Hogyan tudsz adatot beküldeni a gólyákról?

Az adatokat az MME által fejlesztett, Android és iOS rendszeren is elérhető ingyenes Turdus okostelefonos alkalmazáson keresztül lehet beküldeni. Az app TermészetLesen ikonján belül található a Gólyales adatrögzítő felület, ahol térkép nézetben kereshetők a fészkek, fotók is feltölthetők, de az adatok beküldésére az adatbázis számítógépen használható felülete is alkalmazható.

Mióta van Magyarországon fehérgólya-felmérés?

Magyarországon 1941-ben volt az első országos fehérgólya-felmérés, amely 1958 óta ötévente zajlik. Az idén ötvenéves MME 1974-es megalakulásakor önkéntesek és a nemzeti park igazgatóságok bevonásával kezdte felmérni a fehérgólya-állományt.

Miért van szükség a fehérgólya-felmérésre?

A közlemény szerint az adatokra azért van szükség, hogy nyomon lehessen követni az állomány változását, a veszélyeztető tényezőket, és ezek alapján a szakemberek ki tudják alakítani a madarak megfelelő védelmét.

A nyolc évtizeddel ezelőtti 16 ezer páros fehérgólya-állomány 2019-re alig negyedére csökkent a legutóbbi országos fészekszámláláskor – emelik ki a közleményben.

A fehérgólya védelme és jelentősége Magyarországon

A fehérgólya, ez a hosszú lábú, elegáns madár, amely gyakran hozza el a tavasz üdvözletét Magyarországra, különleges helyet foglal el a szívünkben. Ezek a madarak nemcsak szépségükkel nyűgöznek le bennünket, hanem fontos szerepet is játszanak a természet egyensúlyának fenntartásában. Most, hogy a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) felhívta a figyelmet a fehérgólya-állomány felmérésére, érdemes közelebbről is megismerkednünk ezekkel a különleges madarakkal.

A következő oldalon részletesebben bemutatom a fehér gólyákat és jelentőségüket, illetve abba is jobban belenézünk, hogy miért fontos a védelmük. Lapozz!

Forrás: MTI

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-17

Horgászat a Balatonnál: Hol és Hogyan Érdemes Horgászni?

A Balaton számos halfaj otthona, így a horgászok számára ideális helyszín. Ebben a cikkben áttekintjük, hol és hogyan érdemes horgászni a Balatonnál 2024-ben!

2024-06-29

Permetezz szódabikarbónával, és élvezd a kártevőmentes kerted látványát!

Ha bio növényvédelemről beszélünk, akkor nem maradhat ki a sorból a szódabikarbóna sem. Szedd ki a szódabikarbónát fiókból, és használd fel ezt a csodaszert!

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-06-26

Tele van szúnyoglárvával a kerti vízgyűjtőd? Önts bele étkezési olajat, mutatjuk miért

Bár az esővíz gyűjtése egy nagyon pozitív dolog, van egy árnyoldala is: az összegyűjtött víz kiváló tenyészhelye a szúnyogoknak. Önts olajat a vízgyűjtődbe!

2024-04-22

Itt az idő: Így alakítsd ki a tökéletes veteményeskertet!

Már egy ideje tervezgeted a veteményeskertet? Itt a tökéletes idő, alakítsunk ki együtt egy a tökéletes veteményeskertet! Hoztunk ehhez szakértői tippeket.

2024-06-25

Tuti megoldás a bio növényvédelemre: A tejes permetezés

A tejes permetezés tényleg működik. Rengetegen alkalmazzák, és növényeik boldogabbak, mint valaha. Ha következőnek marad egy kis tej a hűtőben, gondolj erre.

2024-06-22

Meglepő tények a régi idők kerti munkáiról - te hallottál már ezekről?

Amióta világ a világ a földművelés fontos része az emberek életének. Ebben a cikkben 10 érdekes és meglepő tényt tárok fel a régi idők kerti munkáiról.

2024-05-17

Amiért az egész veteményes kert hálás lesz: Így ültess kerti büdöskét

A kerti büdöske (Tagetes) ültetése egyszerű és kiváló választás mind a díszkertek, mind a veteményesek számára. Mutatjuk miért, és hogyan ültess büdőskét!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

gépjavítás készülékei

azok a szerkezetek, amelyek lehetővé teszik, hogy az egyes alkatrészeket szakszerűen, az... Tovább

emelt szintű halastó

olyan sík vidéki víztározó, amely elsődlegesen halászati célokat szolgál, de magas... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Gazdaság Környezetvédelem