Itt a július, elérkeztünk a másodvetés idejéhez - Ezeket ültesd ilyenkor

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

SzT
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A kert gondozása nem ér véget az első termények betakarításával! Amikor az első körös zöldségek lekerülnek a földről, a kertkapukat nem érdemes bezárni. Az üres ágyásokban kiváló lehetőség nyílik a másodvetésre, amellyel még a téli hónapokban is élvezhetjük a friss zöldségek előnyeit. Ebben a cikkben részletesen bemutatom, miért érdemes másodvetésben gondolkodni, és konkrét tippeket adok arra, hogy mit és hogyan érdemes még ilyenkor ülteni.

Mutatom miért érdemes a másodvetésben gondolkozni

Mi is az a másodvetés?

A másodvetés, vagy más néven utóvetés lényege, hogy az elsőként vetett növények betakarítása után újabb növényeket ültetünk az üresen maradt helyekre. Ez a módszer lehetővé teszi, hogy maximalizáljuk kertünk termelékenységét, és folyamatosan friss terményekkel lássuk el családunkat. Az időjárás és a talaj hőmérséklete kedvező a gyors növekedéshez, így számos zöldségfajtát még nyár végén és ősszel is sikeresen termeszthetünk.

A talaj előkészítése a másodvetéshez

Mielőtt nekiállnánk a másodvetésnek, fontos, hogy megfelelően előkészítsük a talajt. Az első lépés a korábbi növények maradványainak eltávolítása. Gyökerek, levelek, és minden egyéb növényi hulladék kikerülhet a komposztba. Ezután ássuk fel a talajt, és keverjük bele a szükséges tápanyagokat, például műtrágyát és komposztot. Az egyenletes, jól előkészített talaj biztosítja a magok gyors és egyenletes csírázását. Ha a talaj száraz, alaposan öntözzük be ültetés előtt.

Mit ültessünk a megüresedett helyekre?

Cékla

A cékla kiváló választás másodvetésre, különösen rövid tenyészidejű fajták esetén. A céklamagok közül 3-4 szem magot egy lyukba helyezzük, és úgy haladunk tovább, hogy 10 centiméterre hagyjuk egymástól a növényeket. A cékla jól tűri az őszi időjárást, és tápanyagban gazdag gyökerei kiváló salátaalapanyagok.

Uborka

A konzervuborka fajták alkalmasak másodvetésre, feltéve, hogy folyamatos öntözést és tápoldatozást biztosítunk számukra. Az uborka vízigényes növény, így ügyeljünk arra, hogy ne szenvedjen vízhiányt a forró nyári napokon sem.

Zöldbab

A zöldbab is remek választás, különösen a zöldhüvelyű fajták, amelyek nem szálkásak és már a hüvelyek kifejlődése előtt fogyaszthatók. A zöldbab magjait vetés előtt 3-4 órára áztassuk vízbe, majd egy kis szikkasztás után vessük el. Kelés és virágzás idején különösen sok vizet igényel.

Ez még nem a cikk vége. A következő oldalon folytatom, hogy másodvetéskor milyen növényeket érdemes ültetni. Lapozz!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-22

Kerti növények szaporítása egyszerűen! Nézd meg, hogyan!

A kerti növények szaporítása egy igazán örömteli feladat. Most mutatunk néhány hasznos információt, ami segít sikeresen szaporítani kedvenc növényeidet.

2024-07-01

Ültess paradicsomot még akár júliusban is - Használj hónaljhajtásokat!

Júliusban már sokan úgy gondolják, hogy felesleges belefogni a kertészkedésbe, pedig ez nem igaz. Még mindig van lehetőség a paradicsom ültetésére. Mutatom

2024-07-01

Így készítsd el a tökéletes zöld dió befőttet fillérekből

Unod már a dió megszokott felhasználási módjait? Szedj egy kis zöld diót, és próbáld ki ezt a csudajó zöld dió befőtt receptet. Biztosan nem fogod megbánni.

2024-07-01

A piros paprika érése: A zöldtől a pirosig tartó izgalmas utazás

A piros paprika a magyar gasztronómia elengedhetetlen eleme. Most megismerheted érésének folyamatát, és a kémiai magyarázatot arra, hogyan válik pirossá.

2024-06-27

Elverte a jégeső a veteményesedet? - Ne ess pánikba, helyre lehet hozni!

Mit tehetsz, ha elverte a jégeső a veteményesedet? Ebben a cikkben végigvezetlek a folyamaton. Ne ess pánikba, a természet csodálatos, és meggyógyítja magát.

2024-06-29

3 egyszerű tipp a körömvirág felhasználásához - Egészséges és kreatív megoldások

A körömvirág nemcsak kertjeinket szépítheti csodaszép sárgás-narancssárgás szirmaival, hanem rendkívül egészséges és sokoldalúan felhasználható növény is.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

nyérc (Mustela lutreola)

a menyétfélék (Mustelidae) családjába tartozó ragadozó állat. A vadon élő ny. a sűrű... Tovább

Csizmás Kandúr Állatotthon és Alapítvány

Állatvédõ szervezet Gyõr egyetlen, engedéllyel rendelkezõ állatotthona Bõny-Szõlõhegyen... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Kertészet Növénytermesztés oktatás Talajművelés Zöldség