Mit kell tudni a piros paprika éréséről és szüreteléséről?

A piros paprika érése: A zöldtől a pirosig tartó izgalmas utazás

SzT
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A piros paprika, ami a magyar konyha egyik elengedhetetlen alapanyaga, izgalmas és lenyűgöző érési folyamaton megy keresztül. A nyár közepén a zöld paprikahüvelyek fokozatosan változnak át a színükben, ahogy pirosodni kezdenek. Ez a piros paprika érésének legszembetűnőbb jele. Ebben a cikkben megmutatom, hogyan zajlik ez a folyamat, és mi minden befolyásolja.

Ezt kell tudnod a piros paprika érésének a folyamatáról

A piros paprika érésének kezdete

Az érés időpontját számos tényező befolyásolja, mint például a paprika fajtája, a növényápolási módszerek és az időjárási viszonyok. Ideális esetben a paprika gyorsan kezd érni, mert így a fontos tápanyagok és vegyületek nagyobb mennyiségben halmozódnak fel benne. Az érés folyamata a zöld termések növekedésével indul, majd a színük fokozatosan változik sárgára, narancsra és végül pirosra.

Színes kémia - A piros paprika érése

A piros paprika színváltozását a benne található különböző pigmentek okozzák. Az érés elején a sárga pigmentek, mint a béta-karotin és a lutein dominálnak. Ahogy az érés előrehalad, a vörös pigmentek, mint a kapszantin és a kapszorubin kerülnek előtérbe. Ez a folyamat teszi lehetővé, hogy a paprika élénkpiros színűvé váljon, ami a teljes érettséget jelzi.

A piros paprika érésének két fázisa

A piros paprika érésének két fázisa van: a szántóföldi érés és az utóérlelés. Az első fázis a növényen lévő termések pirosodásával kezdődik és a betakarításig tart. A teljesen beérett paprika gazdag különböző vegyületekben, amelyek hozzájárulnak az ízéhez és tápértékéhez. A második fázis a betakarítás után következik, amikor a paprikát ládában, zsákban vagy füzérben tárolják. Ez az időszak lehetőséget ad arra, hogy a vörös pigmentek tovább koncentrálódjanak, és a paprika elérje a maximális színezőképességét.

A piros paprika szüretelése

A paprika szüreteléséhez a terméseket kézzel törjük le a szárról, hogy elkerüljük a növények sérülését. Fontos, hogy a betakarítás ideje alatt a paprika elérje a megfelelő érettséget, hogy ízletes és tápanyagokban gazdag legyen. A szedés után a terméseket különböző módokon feldolgozhatjuk és tárolhatjuk a téli hónapokra.

Mi ültethető a paprika helyére?

A paprika tenyészideje hosszú, és az őszi betakarítás után érdemes olyan növényeket ültetni a helyére, amelyek jól bírják a hideg időjárást. Ilyen lehet a saláta, spenót vagy rukkola. Emellett a zöldtrágyázás is jó megoldás lehet, például mustármag vetésével, amelyet virágzás előtt le kell kaszálni és a talajba forgatni.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-22

Kerti növények szaporítása egyszerűen! Nézd meg, hogyan!

A kerti növények szaporítása egy igazán örömteli feladat. Most mutatunk néhány hasznos információt, ami segít sikeresen szaporítani kedvenc növényeidet.

2024-07-16

Ezért ne locsold a növényeid kondenzvízzel: egy kertész figyelmeztetései

A kondenzvíz használata elsőre praktikus megoldásnak tűnhet a növények öntözésére. Részletes leírásunkban megtudhatod miért nem javasolt a használata.

2024-07-18

Locsolás kánikulában: ezeket a hibákat ne kövesd el

A locsolás kánikulában szükséges és hasznos. A kert megfelelő öntözése elengedhetetlen a növények egészségének megőrzéséhez és a megfelelő fejlődéshez.

2024-07-18

5+1 érv a csepegtető öntözés mellett a kertekben

A csepegtető öntözés egyre népszerűbbé válik a kerttulajdonosok körében, és jó okkal. A csepegtető rendszer egy modern és gazdaságos megoldás a kertben.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kérődzés elmaradása

legtöbbször az előgyomrok betegségeinek velejárója. Az egy napot meghaladó kérődzési... Tovább

alkálifémek

a ->periódusos rendszer Ia. csoportjának elemei. Kis sűrűségű, puha fémek, az elektromos... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert Kertészet növény Növénytermesztés Zöldség Zöldségtermesztés