Népszerű babfajták, amiket imádni fogsz!

Népszerű babfajták, amiket imádni fogsz!

GE.
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Karó-, bokor-, és futóbabok – A különböző babokat három nagy kategóriára osztjuk szét, amikkel érdemes megismerkedni, mielőtt babvásárlásba kezdenél.

Népszerű babfajták, amiket imádni fogsz!

Karósbabok – A karósbabok magasra nőnek, ezért valamilyen támasztékra van szükségük. Ezek a babok különösen ideálisak szűk helyekre, mert inkább függőleges teret foglalnak el, mint vízszinteset. Oda kell figyelned rájuk, mert ha nem elég magas a támaszték, eldőlhetnek.

Futóbabok – Ezek a babok hasonlóan növekednek, mint a karósbabok (szintén kell nekik támaszték), azonban inkább a hűvösebb körülményeket kedvelik. Mutatós virágokat hoznak, és terméseiket általában frissen szokás fogyasztani. Az alábbi útmutatóban a karósbabokat és a futóbabokat egy kalap alá vesszük, és karósbabokként emlegetjük őket, elvégre nincs sok különbség közöttük.

Bokorbabok – A bokorbabok sokak kedvencei, mert általában nem kell külön megtámasztani őket.
A babokról érdemes tudni, hogy sok fajtájukat teljesen ki kell szárítani szüretelés előtt, hogy a hüvelyekben található magok (a babszemek) készen álljanak a tárolásra. Ezzel vannak olyan babfajták is, amelyeket frissen szokás fogyasztani. 

Népszerű babfajták

Feketebabok

A feketebabok egyik változata a Condor, aminek rövid indái, de nagy hozama van. Ez a változat ellenáll a betegségeknek, és jól konzerválható. A Zorro változat a termőidőszak közepén érik be, és szintén ideális konzerválásra. A Zenith feketebaboknak egyenes növekedési habitusuk van, 100 nap alatt érnek be, és még a kifőzés és konzerválás után is megőrzik fekete színüket.

Lóbabok

A fava bab néven is ismert lóbabok viszonylag sokáig érnek – akár 5 hónapra is szükségi lehet, mielőtt szüretelhetővé válnak. Az Ianto babok 1,8 méter magasra is megnőhetnek, és frissen, vagy kiszárítva is fogyaszthatók. A Masterpiece lóbab hatalmas hüvelyeket terem, és 90 centisre nő meg. Végezetül ott van még a Windsor, ami egy klasszikus lóbabnak számít, egyenesen nő, és rokonainál jóval hamarabb, durván 75 nap elteltével érik meg. 

Great Northern babok

A Great Northern babokat szárítva szokás fogyasztani, és általában 65-90 napba telik, míg szüretelhetővé érnek. Ezek közé tartozik a betegségeknek jól ellenálló Matterhorn, ami három hónapig érik, illetve a Powderhorn is, aminek kompakt habitusa van.

Holdbabok

A holdbabokat vajbabokként is szokás emlegetni, és kiszárítva, vagy frissen is ehetők. A Christmas változat egy 84 nap alatt érő karósbab, ami még forró, párás körülmények között is ízletes, bőséges hozamot biztosít. A Fordhook egy bokorbab változat, ami jól tűri a meleget, és a szárazságot, továbbá diószerű ízt kínál.

Haricot babok

Ezeket a babokat szárítva szokás fogyasztani, és általában 100 napig érnek. A Cascade egy egyenesen növő, betegségektől jól védett fajta, míg a Teton ellenáll a rozsdának, és vékony alkatának köszönhetően ideális szűk kertekbe is.

Pinto babok

Ezekre a Mexikóban őshonos babokra 150 napot kell várni, ugyanis száraz állapotukban szokás szüretelni őket, de fiatalabb, puhább korukban is ehetők. Karós- és bokorbab változatokban is fellelhetők, és származásukból adódóan Pinto babok meleg időben érzik jól magukat. Jellegzetes kévpsielőik a Lariat babok, amelyek egységes méretűek, és ellenállnak a mozaikvírusnak, illetve az Eldorado babok, amelyek ellenállóak, alacsonyra nőnek, és 85 nap alatt érnek meg.

Vesebabok

Ezek a szintén mexikói babok sok rostot kínálnak, és 95 napig érnek. A Red Hawk változat bokorként nő, és mutatós, fehér virágai vannak, továbbá 100 napig érik. A Cabernet babok 90 napig érnek, és jól konzerválhatók. A Sacramento egy megbízható fajta, ami a nedves körülményeket kedveli, és 85 nap alatt érik be.

Zöldbabok

A zöldbaboknak bokor- és karós változatai is vannak. Általában korán érnek, akár 50 nap is elég lehet nekik. Többnyire nyersen szokás fogyasztani őket. A COntender egy bokorbab, ami jól tűri a hideget, míg a Dragon Tongue 60 nap alatt beérik, és sárga lila csíkozású, sárga hüvelyeket terem – kifejtve vagy hüvelyestől is ehető.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

fagy elleni védekezés

a —>fagykár lehető legkisebb mértékűre való csökkentésére szolgáló módszerek... Tovább

tenyészállat

Az értékes utódok előállítására használt hím- v. nőivarú állat.Szűkebb értelemben... Tovább

Tovább a lexikonra