notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Az unió hatékony reakciója a válsághelyzetre megmutatta, hogy a hatékony politika nélkü a termelők és fogyasztók is rosszabb helyzetben lennének.

Hirdetés

Az unió nélkül rosszabb lenne a zöldségpiac helyzete

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Luxembourg, 2011. június 21., kedd (MTI) - Nagyon hatékonyan tudott reagálni az unió a zöldségpiacon kialakult válsághelyzetre, és megmutatkozott, hogy ha nem létezne hatékony uniós mezőgazdasági politika, akkor a termelők és a fogyasztók is rosszabb helyzetben lennének - mondta Fazekas Sándor az MTI-nek.
A hatékony uniós mezőgazdasági politia eredménye

Az uniós mezőgazdasági politika szükségessége
A vidékfejlesztési miniszter kedden Luxembourgban részt vesz az uniós környezetvédelmi tárcavezetők tanácskozásán. E megbeszélésre érkezve az MTI kérdésére elmondta: az elmúlt fél esztendő magyar EU-elnökségi időszakában mutatkoztak bizonyos kedvező jelek az erős uniós agrárpolitikát, annak jövőbeli fenntarthatóságát illetően. Ezek egyikeként hívta fel a figyelmet a hasmenésjárvány nyomán előállt válsághelyzetre, illetve az azt követő zöldségpiaci beavatkozásra.
"Működik az unió, szükség van a közös agrárpolitikára" - mondta. Szerinte sokakban tudatosodott, hogy kellenek a krízishelyzetben igénybe vehető eszközrendszerek, igény mutatkozik az unió által nyújtott anyagi háttérre, biztonságra. 
Fazekas - a közös, összehangolt, erős mezőgazdasági politika megőrzése mellett szóló másik érvként - arra is felhívta a figyelmet, hogy egyre inkább tudatosodik: az emberiség létszámának gyors növekedése miatt az élelmiszerek iránti kereslet is emelkedik.
Hirdetés
Magyarország az EU-elnökségi időszak letelte után is tevékenyen részt kíván venni a közös agrárpolitika jövőjének alakításában - hangsúlyozta a vidékfejlesztési miniszter. A keddi környezetvédelmi miniszteri tanácskozás napirendi pontjai közül kiemelte, hogy tanácsi következtetést kívánnak elfogadni a biológiai sokféleségre vonatkozó szabályozásról. E szabályozással arra a jelenségre kíván reagálni az unió, hogy rohamosan csökken a világon fellelhető fajok száma, ami a jövőt veszélyeztető tényező.
A keddi ülésen beszámoló - úgynevezett előrehaladási jelentés - hangzik el az eddigi egyeztetések eredményeiről a génmódosított organizmusok (GMO) termesztéséről szóló uniós rendelettervezet ügyében. A kérdés az, hogy tagállami hatáskörbe kerüljön-e a GMO-termesztés engedélyezése, illetve hogy milyen jogcímeken lehet adott esetben megtagadni a genetikailag módosított növények termesztését. Magyarország számára - mondta Fazekas - megfelelő az a megoldás, ha tagállami hatáskörben születhetnek döntések. Arra a felvetésre, hogy mindemellett sem lehet kizárni a határon átnyúló hatásokat, a miniszter elképzelhetőnek mondta, hogy akár kétoldalú megállapodások alapján határ menti védőzónákat alakítsanak ki.
A környezetvédelmi tanácsülésen foglalkoznak még a veszélyes anyagokkal kapcsolatos uniós szabályozással, valamint elfogadják az integrált vízgazdálkodással összefüggő közös következtetéseket.
Hirdetés

Forrás: www.mti.hu

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
289 634
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
7 532 755
Közösség

immundiagnosztikai próbák

fontos szerepet töltenek be a fertőző betegségek megállapításában és a kórokozók... Tovább

globulinok

megközelítően gömb alakú, vízben nem, híg sóoldatokban és híg savakban oldódó egyszerű... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 189

Átlagos értékelés: 4.8