Az opuntia, másnéven fügekaktusz

hirdetes

Az opuntia, másnéven fügekaktusz

Puskás Rékka, ZH

A köztudatban élénken él a sziklakertek említése kapcsán, hogy oda bizony kaktuszt kell ültetni. Ugyanakkor ez így önmagában nem igaz, számos kaktuszfaj nem érzi jól magát az ilyen környezetben, különösen hazánkban nem, ahol nem csak forró nyarak, de bizony kemény, hideg telek is előfordulnak, amit sok kaktuszfaj nem bír ki. De akkor mégis milyen kaktuszt lehet kiültetni sziklakert? Megmutatom!

A fügekaktusz egy télálló kaktusz

Sziklakertet szeretnél kaktusszal? Megmutatom, milyet válassz!

A sziklakertek szépsége számos embert magával ragad. Egyfelől azért, mert viszonylag könnyű gondozni, a sziklakerti növények túlnyomó többsége meglehetősen igénytelen, nem kell nekik tápanyagban gazdag, vagy épp mély talaj, sok víz, és legtöbbször a napos, világos helyeket kedvelik. Nem véletlenül gondolják sokan, hogy a sziklakertekbe épp ezen környezeti feltételek miatt a kaktuszok a legjobb növények! Azonban ez így nem igaz, hiszen a kaktuszok jelentős része nem bírja a hideget, a téli időszakot, így tavaszra sokuk elpusztul. De szerencsére van megoldás, ez pedig nem más, mint az úgynevezett télálló kaktuszok.

Melyek a télálló kaktuszok?

Ezek a növények alapvetően Amerika hegyvidékein őshonosok. Alkalmazkodniuk kellett az itt fennálló feltételekhez, hiszen itt az időjárásra jellemző a szárazság, a hideg és meleg egyaránt. Ennélfogva ezek a növények a magyar kertekben is remekül fogják magukat érezni. A télálló kaktuszok között a leginkább ellenálló faj az opuntia, másnéven fügekaktusz. Ha sokáig szeretnéd csodálni a kaktuszodat a kertben, akkor körültekintően kell róla gondoskodni, és természetesen a megfelelő fajt kell kiválasztani.

hirdetes

Az opuntiák, másnéven fügekaktuszok

hirdetes

Erre a kaktuszfajra jellemző, hogy nagyon sokszínű virágokat hozhatnak, lehetnek fehérek, sárgák, pirosak, de akár rózsaszínűek is. A viráguk maguk leginkább a rózsára emlékeztetnek, és a nyári időszakban, május-augusztus között szoktak pompázni. Leggyakrabban a citromsárga változattal találkozni a hazai évelő kertekben.

A télálló opunáknak számos alfaja, hibridje létezik. Nem csak virága, hanem termése is igen feltűnő, általában piros, vagy sárga, mely ősszel érik és a madarak örömmel csipegetik. Nagyon ritkán előfordulnak olyanok is, melyeknek erős az illata, esetleg csak félig telt, vagy kétszínű.

A legjobb télállósági tulajdonságai azoknak a példányoknak vannak, melyek a magashegységi klímához fejlődtek, ezek akár a -25 fokos hideget is kibírják. Vannak nagytermetű fügekaktuszok, mint az opuntia humifusa, vagy az opuntia polyacantha. Ha igazán dekoratív fügekaktuszt szeretnél, akkor az opunta phaeachanta a jó választás, melynek legszebb fajtái a gigantea és a coccinea, ezeknél a növényeknél a virág átmérője akkora is lehet, mint egy felnőtt ember tenyere.

A tél folyamán megeshet, hogy a kaktusz megfonnyad, eldől, esetleg a fagy tesz benne károkat, de nem szabad megijedni, mert ez egy roppant szívós faj, és általában kiheveri a meleg idő beköszöntével. Amint itt a tavasz, a kaktusz is kiegyenesedik és kisimul. Ez egy természetes folyamat, amire minden évben számítani lehet.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-06-29

Ezért kell visszametszeni a paradicsomot! – Trükkök a tökéletes terméshez

Miért hasznos rendszeresen visszametszeni a paradicsomot? A paradicsomok visszametszése igazán fontos, a növény fejlődésének érdekében, tudd meg miért!

2022-06-29

Növények, amelyek szépen növekednek az árnyékban

Árnyékos a kerted? Nem csak erdőt, de gyönyörű virágoskertet is nevelhetsz ám belőle! Mutatjuk, hogy milyen árnyéktűrő növényekre lesz hozzá szükséged!

2022-06-29

Így mentheted meg kiszáradt növényeidet

A szárazság még a gyökereket is megtámadhatja, amitől a növény végül teljesen kipusztul majd. De van megoldás a kiszáradt növények megmentésére, mutatjuk!

2022-06-27

„A szomszéd kertje mindig zöldebb” – De miért lesz gyomos a fű a kertedben?

A gyönyörű tiszta szép fű nem kell, hogy csak álom maradjon, ha neked is megkeserítik a mindennapjaidat a fűben kinövő gyomnövények,tudd meg, hogy mi okozza!

2022-06-23

Kezdő kertész vagy? – Mutatjuk a 10 legkönnyebben termeszthető zöldségféléket!

Nem árt tudnod kezdő kertészként, hogy a zöldségféléket a legegyszerűbb magról vetni, ami ráadásul olcsóbb is, változatosabb és még nagyobb sikerélményt is ad

2022-06-24

Mentsd meg az idei diótermést! Terjed a gyilkos kór!

Mi a felelős a tömeges diótermés pusztulásért? Hogyan menthetjük meg a diótermést, hogy ősszel legyen mit betakarítani? Dióburok-fúrólégy elleni védekezés

2022-06-29

Darázsfészket találtál a kertben? – Mutatjuk mit kell tenned a darázsfészekkel!

A darázsfajokat nem fenyegeti az eltűnés veszélye, ugyanakkor a fullánkosokat akkor is vétek írtani. De mit kell tenni, ha darázsfészket találunk a ház körül?

2022-06-29

Ezért kellene mindig szódabikarbónát használnod a kertben is!

Ismerd meg a szódabikarbóna kevésbé ismert, ám legalább ennyire jótékony hatásait! 3 tuti tipp, amivel a szódabikarbónával csodát művelhetsz a kertben!

További cikkek ebben a témában


Gombaölo Melody MZ

Gombaölő permetezőszer a burgonya és a paradicsom védelmére.Hatóanyag: 90 g/kg iprovalikarb,... Tovább

Budapesti 2. számú Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Budapest Váci út 9-15. 1134 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert kert