Átoltás február végétől egészen március végéig!

Átoltás február végétől egészen március végéig!

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Itt az átoltás ideje – Szakértőnk elmondja, hogy csináld sikeresen!

Milyen oltási módszereket szokás alkalmazni?

Nyelves lapozás

A nyelves lapozást főleg fiatal alma- és körtefákon szokás alkalmazni, amikor az ágak még meglehetősen kicsik (átmérőjük nem több 1,2 cm-nél), és az alany vastagsága megegyezik az oltványéval.

Nyerges lapozás

A nyerges lapozást öregebb, kifejlett alma- és körtefák átoltására szokás alkalmazni, egy kisebb fa törzsén vagy egy nagyobb fa ágain. Ideális esetben 2,5-5 cm átmérőjű ágakhoz érdemes illeszteni őket. Az oltás helye 60-90 centire kell kerüljön a törzstől vagy a főbb ágaktól és lehetőleg maximum másfél méterre a talajtól (különben az új fa túl magas lesz majd).

Oldallapozás

Habár az oldallapozás számos ágméret mellett használható (0,6 cm-től 1,9 cm-ig). általában olyan ágaknál szokás alkalmazni, amik túl nagyok a nyelves lapozáshoz, de túl kicsik a nyergeshez. Az oltvány ilyenkor az alany oldalába kerül behelyezésre, ami átmérőjében általában nagyobb, mint az oltvány.

Szemzés

A szemzés az oltás azon fajtája, amiben egy rügyet használunk oltványként, nem pedig egy egész szárrészt. Ez a legelterjedtebb módszer a gyümölcsfák oltására a faiskolákban, de a szilvák, cseresznyék, kajszibarackok, sárgabarackok, körték ás almák átoltása is elvégezhető vele. A szemzést nyáron szokás végezni, általában július és augusztus 15 között, amikor az alany kérge könnyedén leválasztható és jól kifejlett rügyeket láthatunk rajtuk.

Áthidalás

Amikor egy fa kérgét teljesen eltávolítják a törzs körül, az lecsupaszított szekció feletti farész elpusztul. Habár még a teljesen lecsupaszított törzsű fák is leveleket hozhatnak és életben maradhatnak egy szezon erejéig, a fa felső része és gyökere legkésőbb a második évben elhal majd, hacsak új hajtások nem jelennek meg a lecsupaszított területek alatt. A gyűrű alakú kéreglehántásért felelősek lehetnek például különböző kártevők.

Néha a fa még akkor is lecsupaszítottnak tűnhet, ha az állatok nem rágtak elég mélyre benne. Esetenként a csupaszított rész nem éri teljesen körül a fát. Az ilyen részleges károk még nem feltétlenül okozzák majd a fa kipusztulását, és a régi helyére idővel új kéreg nő majd a kambiumból. Az ilyen károkat azonnal le kell fedni ragasztószalaggal vagy valamilyen oltások kezelésére használt bevonattal. Az áthidalás célja az ilyen problémák megoldása.

Az oltás védelme

Az oltás befejezése után azonnal óvintézkedéseket kell tenni, hogy az oltvány ki ne száradjon. Ehhez oltások kezelésére használt bevonatot kell alkalmazni.

Miért mehet tönkre egy oltás?

 • Az oltvány és az alany nem férnek össze egymással – az alma és a szilva például nem olthatók egymásba.
 • Az oltást nem megfelelő évszakban végezték.
 • Az alany nem volt egészséges.
 • Az oltvány nem volt elég erős.
 • Az oltványok szárazak voltak, vagy a hideg tönkretette őket.
 • Az oltványok nem voltak nyugalmi állapotban.
 • Az oltvány és az alany kambiuma nem értek össze rendesen egymással.
 • Az oltvány fejjel lefelé került az alanyra.
 • Az oltás nem jól lett bevonva.
 • Az oltványokat elmozdította a szél, a madarak, vagy egy vihar.
 • Az oltvány nem kapott elég napfényt, miután növekedni kezdett.
 • Az új növekményt elpusztította egy betegség vagy valamilyen kártevő.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-22

Mit lehet tenni, ha megégtek a növényeim a napon?

Gondoskodj róla, hogy szobanövényeid ne kapjanak túl sok napfényt, mert megéghetnek és elfonnyadhatnak. Mit lehet tenni, ha megégtek a növényeim a napon?

2024-06-22

Ezek a házi növényvédő szerek minden kártevőt elűznek a kertből - Hihetetlen, de igaz

A kártevők a legtöbb kerttulajdonos életét megnehezítik, de ezek a házi növényvédő szerek garantáltan megoldják a problémádat. Ne habozz, próbáld ki őket.

2024-06-21

Hogyan használjuk a metélőhagymát - A kertben és a konyhában

Fedezd fel, hogyan használhatod a metélőhagymát a kertben és a konyhában. Ismerd meg termesztési tippeket és finom recepteket, amelyekkel feldobhatod ételeidet!

2024-06-21

Kerti munkák a nyár derekán: mit tegyünk a kertben július elején?

Fedezd fel, mit tegyünk a kertben július elején! Tippek zöldségek, gyümölcsök gondozására, fűszernövények betakarítására és a gyerekek bevonására a kerti munkákba.

2024-06-23

Kövesd ezeket a tippeket, hogy a kertedben minden gyümölcsfa bőségesen teremjen

Nincs jobb annál, mint a kertben jól belakmározni az isteni gyümölcsökből. Ezek a legjobb házi praktikák, hogy a kertedben minden gyümölcsfa bőségesen teremjen.

2024-06-21

Ez az a virág, amitől az összes méh bezsong

A varjúháj, különösen a sárga, igazi méh-mágnes, amely nemcsak a kert szépségét növeli, hanem könnyen gondozható is. Ismerd meg, miért imádják a kertészek!

2024-06-04

Titkos trükk a csigák ellen, amit sokan nem ismernek: Sörös csigariasztó

A csigák jelentős károkat okozhatnak a kertekben különösen esős időben. A sörcsapdák használata egyszerű, és környezetbarát megoldást kínál a csigák ellen.

2023-12-31

Wasabi: Tudtad, hogy a világ egyik legnehezebben termeszthető fűszernövénye?

A világ egyik legdrágább és legnehezebben termeszthető fűszernövénye, a wasabi, különleges ízével és egyedi jelenlétével hódítja meg a gasztronómia szerelmeseit.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

gyenge méreg jelzésű növényvédő szerek

azok a növényvédő szerek, amelyekből állatkísérletekben (ált. patkányon) szájon át... Tovább

Szóródás (diszperzió)

Az a jelenség, hogy a valamilyen módon összetartozó adatok a sorozat egészére jellemző... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény gyümölcs Házi kert Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés