Átoltás február végétől egészen március végéig!

hirdetes

Átoltás február végétől egészen március végéig!

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Itt az átoltás ideje – Szakértőnk elmondja, hogy csináld sikeresen!

Milyen oltási módszereket szokás alkalmazni?

Nyelves lapozás

A nyelves lapozást főleg fiatal alma- és körtefákon szokás alkalmazni, amikor az ágak még meglehetősen kicsik (átmérőjük nem több 1,2 cm-nél), és az alany vastagsága megegyezik az oltványéval.

Nyerges lapozás

A nyerges lapozást öregebb, kifejlett alma- és körtefák átoltására szokás alkalmazni, egy kisebb fa törzsén vagy egy nagyobb fa ágain. Ideális esetben 2,5-5 cm átmérőjű ágakhoz érdemes illeszteni őket. Az oltás helye 60-90 centire kell kerüljön a törzstől vagy a főbb ágaktól és lehetőleg maximum másfél méterre a talajtól (különben az új fa túl magas lesz majd).

Oldallapozás

Habár az oldallapozás számos ágméret mellett használható (0,6 cm-től 1,9 cm-ig). általában olyan ágaknál szokás alkalmazni, amik túl nagyok a nyelves lapozáshoz, de túl kicsik a nyergeshez. Az oltvány ilyenkor az alany oldalába kerül behelyezésre, ami átmérőjében általában nagyobb, mint az oltvány.

Szemzés

A szemzés az oltás azon fajtája, amiben egy rügyet használunk oltványként, nem pedig egy egész szárrészt. Ez a legelterjedtebb módszer a gyümölcsfák oltására a faiskolákban, de a szilvák, cseresznyék, kajszibarackok, sárgabarackok, körték ás almák átoltása is elvégezhető vele. A szemzést nyáron szokás végezni, általában július és augusztus 15 között, amikor az alany kérge könnyedén leválasztható és jól kifejlett rügyeket láthatunk rajtuk.

hirdetes

Áthidalás

Amikor egy fa kérgét teljesen eltávolítják a törzs körül, az lecsupaszított szekció feletti farész elpusztul. Habár még a teljesen lecsupaszított törzsű fák is leveleket hozhatnak és életben maradhatnak egy szezon erejéig, a fa felső része és gyökere legkésőbb a második évben elhal majd, hacsak új hajtások nem jelennek meg a lecsupaszított területek alatt. A gyűrű alakú kéreglehántásért felelősek lehetnek például különböző kártevők.

Néha a fa még akkor is lecsupaszítottnak tűnhet, ha az állatok nem rágtak elég mélyre benne. Esetenként a csupaszított rész nem éri teljesen körül a fát. Az ilyen részleges károk még nem feltétlenül okozzák majd a fa kipusztulását, és a régi helyére idővel új kéreg nő majd a kambiumból. Az ilyen károkat azonnal le kell fedni ragasztószalaggal vagy valamilyen oltások kezelésére használt bevonattal. Az áthidalás célja az ilyen problémák megoldása.

hirdetes

Az oltás védelme

Az oltás befejezése után azonnal óvintézkedéseket kell tenni, hogy az oltvány ki ne száradjon. Ehhez oltások kezelésére használt bevonatot kell alkalmazni.

Miért mehet tönkre egy oltás?

 • Az oltvány és az alany nem férnek össze egymással – az alma és a szilva például nem olthatók egymásba.
 • Az oltást nem megfelelő évszakban végezték.
 • Az alany nem volt egészséges.
 • Az oltvány nem volt elég erős.
 • Az oltványok szárazak voltak, vagy a hideg tönkretette őket.
 • Az oltványok nem voltak nyugalmi állapotban.
 • Az oltvány és az alany kambiuma nem értek össze rendesen egymással.
 • Az oltvány fejjel lefelé került az alanyra.
 • Az oltás nem jól lett bevonva.
 • Az oltványokat elmozdította a szél, a madarak, vagy egy vihar.
 • Az oltvány nem kapott elég napfényt, miután növekedni kezdett.
 • Az új növekményt elpusztította egy betegség vagy valamilyen kártevő.
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-11-30

Így segít az ecet a növényeiden

Az ecet, amit általában tisztítószerként ismerünk, kiváló segítség lehet a növények egészséges növekedésének elősegítésében és más hasznos célokra is a növényeinkkel kapcsolatban.

2023-12-05

Természetes tápanyagok a szobanövények számára: banánhéj, zacc és cukor?

Természetes tápanyagok segítségével, a cukor, kávézacc, zöldségek főzőlevének és banánhéjnak titkait megismerve kertünkben exponenciálisan növelhetjük a növények szépségét

2023-12-05

Növények a fürdőszobában: páfrány, aloe vera és orchidea, ne hagyd növény nélkül a fürdőt!

Növényeket a fürdőszobába! Talán nem is gondolnánk, de az olyan növények, mint az orchideák, páfrányok és aloe verák kiválóan érzik magukat a nedves klímájú térben!

2023-11-30

Az évelők szaporítását most is elvégezhetjük!

Az évelő növények gondozása és szaporítása fontos lépése a kertfenntartásnak. A tőosztás, pedig épp olyan téli feladatok közé tartozik, mint a metszés, vagy a gyümölcsfa ültetés.

2023-12-05

Kint is teleltethetjük a Leandert? - Tanácsok és Különféle Megközelítések

Ebben a vitatott témában számos ellentétes vélemény és tanács található, és a következőkben megvizsgáljuk, hogyan befolyásolhatják a kertek sokfélesége, mikroklímák és a leanderek sajátos jellemzői a téli teleltetést.

2023-11-17

Tízezreket spórolhatsz, ha most ültetsz és nem várod ki a tavaszt!

Az őszi ültetés előnyeit vesszük sorra, amelyek a növények egészséges fejlődése mellett még jelentős költségmegtakarítást is hozhatnak a kertészek számára

2023-11-28

5 kihagyhatatlan gőzgombóc a városban, amit neked is meg kell kóstolni!

Budapesten több olyan hely is akad, ahol a legfinomabb gőzgombóc változatokat kóstolhatjuk meg. Fedezzük fel együtt ezeket az izgalmas helyeket, és próbáljuk ki mindet!

2023-11-30

A nagymamámtól tanultam ezt a leander teleltetési technikát – Mióta így csinálom minden nyáron ontja a virágot

A nagymama leander teleltetési technikája kiváló eredményekkel szolgál, és nemcsak a növények életében, hanem a családunk kertjének szépségében is látható.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Közbeszerzési referens

A közbeszerzési referens egy igazi sztárszakmává nőtte ki magát. Nem véletlen, hisz... Tovább

utónövény

bizonyos —>előveteményt térben és időben követő növény. Az okszerű... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény gyümölcs Házi kert Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés