Ezért más bio ételt fogyasztani
2022/04/21A bio zöldségek, gyümölcsök fogyasztásának számos előnye van. Sorra vesszük és megmutatjuk, mit is jelent biot fogyasztani!
A fiatal, erős, legfeljebb 5 éves fák a legideálisabbak az átoltásra. Az alma- és körtefák öregebb korukban is átolthatók, de a folyamat ezek esetén már sokkal több odafigyelést igényel, a 10 év feletti fáknál pedig magasabban kell végezni az átoltást. A fiatal fáknál legalább 30-60 centi hosszú ág kell legyen a törzs és az oltás pontja között.
Ellenkező esetben az alany előnyös elágazása elveszik majd, miközben a törzs az oltás pontján túlra terjeszkedik. 5 éves korig a fákat csak egy helyen javasolt oltani. Az öregebb fákat két helyen is lehet – felső és alsó felükön – de évente csak egyik részükön. A másik részüket érdemes a következő évre hagyni.
Az oltványokat mindig az előző szezon növekményeiből kell kiválasztani, mialatt még nyugalmi állapotban vannak (mielőtt megjelennének az idei év hajtásai tavasszal). Ha azonban az oltványokat túl sokáig hagyod a fákon, akkor fennáll annak a veszélye, hogy a rügyek nőni kezdenek, vagy a tél során megsérülnek.
Az oltványokat mindig biztos, nyirkos (de nem nedves) helyen kell tartani és mindegyiket érdemes külön megjelölni is. Nyirkos fűrészpor vagy moha ideális számukra, de némi műanyagba is betekerheted őket. Kerüljenek hűvös helyre, ahol egészen tavaszig nyugalmi állapotban maradhatnak.
A legideálisabb időszak az oltásra a tavasz, amikortól az alanyok rügyei nyílni kezdenek egészen a virágzásig. Ez általában áprilisra vagy kora májusra tehető.
Oltókés, szemzőkés, egy kisfogú fűrész (nyerges lapozáshoz), kötözőanyag, például oltószalag, öntapadó szalag, vagy gumiszalag, vizes bázisú favédő anyag, egy könnyű kalapács áthidaláshoz, véső és kalapács nyerges lapozáshoz, vagy egy vastagabb kés, esetleg balta is használható, védőbevonatok.
Minden oltás után azonnal védőbevonatot kell felvinni az oltott részre. Az egyszerű szigetelőszalag kifejezetten hatékony, mert nem csak összetartja az oltott részeket, hanem meg is védi az oltási pontot. Legyen rugalmas és megfelelően tapadó, de ne nyújtsd túl vékonyra, különben az időjárás behatásai miatt elszakadhat majd. A jobb szalagok egész nyáron bírják, utána pedig már nem is lesz szükség rájuk.