Megnevezték az átcímkéző cégeket

Megnevezték az átcímkéző cégeket

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Megnevezte Virsinger György, a Pest Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrző Állomás vezetője csütörtöki sajtóértekezletén azokat a cégeket, amelyekről feltételezhető, hogy nagy mennyiségű lejárt szavatosságú élelmiszert címkéztek át az elmúlt időben.
Megnevezték az átcímkéző cégeket , Pest Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrző Állomás, lejárt szavatosságú élelmiszer, áruhamisítás, M.E.G.A. Trade Kft., M.E.G.A. Trade Dis Kft., M.E.G.A. Fo
Az állomás vezetője szerint a magyar bejegyzésű, de külföldi tulajdonban lévő cégek - a M.E.G.A. Trade Kft., a M.E.G.A. Trade Dis Kft., a M.E.G.A. Food Kft., a M.E.G.A. Food Dis Kft. és MEGA Logistik Kft. - tartoznak ahhoz a cégcsoporthoz, amely a feltételezés szerint a nagy mennyiségű áruhamisításban érintett.
 
Virsinger György a Gödöllőn rendezett sajtótájékoztatón elmondta, hogy a feltehetően ukrán, izraeli, osztrák és magyar tulajdonban lévő cégeknek a raktáraiban az elmúlt napokban 100 tonnánál is nagyobb mennyiségű, összesen 400 tételre tehető áruféleségnél végeztek manipulációt. A vizsgálat szerint a szavatossági időt a címkéken meghamisították, s valótlan dokumentumokkal látták el a termékek jelölését.
 
Ebbe a termékkörbe lekvárok, müzlik, félkész élelmiszerek, tejtermékek, csokoládék tartoznak. Az ellenőrök az egyik raktárban felfedeztek egy illegális tojásátcsomagoló üzemet is. Itt egymillió, Németországból származó tojás megsemmisítését rendelték el.
 
A rendőrséggel együttműködve folytatott eddigi vizsgálatok eredményeként négy raktárt záratott be a hatóság Törökbálinton. Mivel az áru egy része már kikerült a kereskedőkhöz, az állomás 1.200 egységet - elsősorban nagy áruházláncokat - utasított a listán szereplő tételek visszavonására a polcokról.
 
A hét végéig valamennyi helyen bevonják a gyanús termékeket, és elrendelik megsemmisítésüket. A szakember azt is elmondta, hogy ezeknek a hamis adatokkal forgalomba kerülő élelmiszereknek nem volt eddig bizonyíthatóan egészséget károsító hatása, rendszeresen fogyasztottak belőle például a raktárak biztonsági őrei is. 
 
Az élelmiszerellenőrző állomás további vizsgálatokat végez és értesítette valamennyi megye állomását, hogy fokozottan ellenőrizzék az élelmiszereket a raktárakban, kereskedelmi egységeknél - hívta fel rá a figyelmet Virsinger György.
 
Szigorítják az élelmiszerbiztonsági előírásokat - jelentette be Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára a sajtótájékoztatón.    
 
Az élelmiszerbiztonság feltételeinek vizsgálata a jövőben egy kézben a földművelésügyi tárcánál lesz. Szigorítják az előírásokat, jogszabályokat dolgoznak ki az élelmiszerbiztonság fokozására - mondta.
 
Hangsúlyozta, hogy az élelmiszer stratégiai áru, ezért a szabályok megkerülése óriási haszon megszerzésével kecsegtet.
 
Az államtitkár azt emelte ki, hogy többnyire külföldről származó termékekről van szó. Ezzel szemben a hazai előállítású élelmiszerek minősége teljes biztonsággal megfelel a feltüntetett adatoknak, zártabb úton érkezik ugyanis a szántóföldtől a kereskedelemhez, így az áru útja jobban nyomon követhető. 

Forrás: FVM

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

23/2006. (III. 23.) FVM rendelet

a 2004. évi nemzeti hatáskörben nyújtott agrár- és vidékfejlesztési támogatások... Tovább

talajtakarás (mulcsozás)

célja a talaj megvédése a túlzott kiszáradástól v. elsodrástól (->defláció, —>... Tovább

Tovább a lexikonra