Nemzeti Agrárgazdasági Kamara: továbbra is fogyasztható az aszpartám édesítőszer, aszpartán káros hatásai

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara: mértékkel továbbra is fogyasztható az aszpartám édesítőszer

VN
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Egészséges, kiegyensúlyozott étrend mellett nem okozhat problémát az aszpartám nevű édesítőszer jelenléte az élelmiszerekben, üdítőitalokban - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerdán az MTI-vel. Pontosan idézzük a hivatalos közleményt az aszpartám édesítőszerrel kapcsolatban.

Aszpartám fogyaszthatósága

Balhé az aszpartám körül!

A közlemény szerint az édesítőszer kockázati besorolásának módosítása ugyan "nagy viharokat" kavart a médiában, ám a tudomány jelen állása szerint nincs ok a pánikra. Kiegészítenénk azzal, hogy ne influencerektől, olyan médiumoktól tájékozódjatok, akik maguk is annyira járatosak a témában, mint ti magatok, hiszen ebben az esetben csak azokat a mondatokat tudják harsogni, amiket ők is hallottak, mondtak nekik, hogy mondjanak. 

Ki fogják vonni az aszpartámot?

A NAK tájékoztatása szerint mivel a szakértői bizottság az elfogadható napi beviteli értékét a korábbi 40 milligramm per testtömegkilogramm szinten tartotta, ezért az élelmiszeripar szereplőinek sem kell változtatniuk a receptúrán. Ha mégis az aszpartám kiváltása mellett döntenek, azt csak a fogyasztói hangulat indokolja - tették hozzá. Tehét előfordulhat, hogy a Zero üdítőitaloknak megváltozik majd a receptúrájuk, de természetes nem egyik napról, a másikra. Minden bizonnyal előzetes számításokat végeznek majd a nagy márkák, mérlegelnek, kockázatot elemeznek, értékesítése számokat néznek, majd elkezdenek új recepttúrákat kidolgozni, kísérletezni, ha úgy gondolják, hogy erre szükség van. 
    

Miért káros az aszpartám, káros egyáltalán?

Emlékeztettek, hogy a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC), az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkutató ügynöksége, valamint a FAO Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet Élelmiszer-adalékanyagokkal foglalkozó Vegyes Szakértői Bizottsága (JECFA) július 14-én közzétette az élelmiszeriparban használt és engedélyezett édesítőszer, az aszpartám egészségre gyakorolt hatásainak értékelését.

Az emberi karcinogenitás "korlátozott bizonyítékára" hivatkozva az IARC az aszpartámot a "lehetséges, hogy rákkeltő az ember számára" csoportba sorolta. "Ez azt jelenti, hogy közvetlen bizonyítékok nem állnak rendelkezésre, hogy az emberben a rákos megbetegedés kialakulását elősegíti az aszpartám, viszont állatkísérletekben már mutatkoztak olyan eredmények, amik bizonyos dózis feletti bevitel esetén rákos sejtek kialakulását elősegíthetik" - olvasható a közleményben.

 

Milyen mennyiségben káros az aszpartám?

Úgy folytatták, hogy egy liter diétás üdítő a Magyar Élelmiszerkönyv szerint legfeljebb 600 milligramm aszpartámot tartalmazhat. Ez azt jelenti, hogy egy 60 kilogrammos embernek 4 litert kellene elfogyasztania minden nap, hogy valóban kockázatot jelentsen számára. A tejalapú desszertek esetében 1000 milligramm per kilogramm a maximálisan felhasználható mennyiség. Ez egy 15 kilogrammos gyermek esetében azt jelenti, hogy több mint fél kilogramm terméket kéne minden nap elfogyasztania, hogy valóban kockázatot jelentsen számára az aszpartám - írták a közleményben.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

előregyártás

rúd-, sík- v. térelemek leszabása, előkészítése és előre összeállítása épületek v.... Tovább

csatorna

nyitott árok v. zárt csőrendszer, a működéséhez szükséges műtárgyakkal, amelyben a... Tovább

Tovább a lexikonra
növény Növényvédelem