Az aszalt gyümölcsök mennyire egészségesek?

hirdetes

Vajon egészségesek az aszalt gyümölcsök?

AN

Az aszalt gyümölcsökkel kapcsolatos információk nagyon ellentmondásosak. Egyesek szerint tápláló, egészséges nassolnivaló, míg mások szerint semmivel sem jobb, mint az édesség. Ebben a cikkben a szárított gyümölcsökről lesz szó és arról, hogyan befolyásolhatja az egészséget.

Aszalt gyümölcsök hatása a szervezetre

Mi az a szárított gyümölcs?

Az aszalt / szárított gyümölcs olyan gyümölcs, amelynek szárítási módszerekkel szinte az összes víztartalmát eltávolítják.

A folyamat során a gyümölcs összezsugorodik, és egy kis, energiadús szárított gyümölcs marad vissza belőle.

 

A legelterjedtebb a mazsola, ezt követi a datolya, aszalt szilva, füge és sárgabarack.

Egyéb szárított gyümölcsfajták is kaphatók, néha kandírozott formában (cukorral bevonva). Idetartozik a mangó, az ananász, az áfonya, a banán és az alma .

A szárított gyümölcsök sokkal hosszabb ideig eltarthatók, mint a friss gyümölcsök, és praktikus nassolnivalók lehetnek, különösen hosszú utakon, ahol nem áll rendelkezésre hűtés.

 

A szárított gyümölcs tele van mikro tápanyagokka, rostokkak és antioxidánsokkal

A szárított gyümölcs rendkívül tápláló.

Egy darab szárított gyümölcs körülbelül ugyanannyi tápanyagot tartalmaz, mint a friss gyümölcs, de sokkal kisebb kiszerelésbe sűrítve.

Az aszalt gyümölcs akár 3,5-szer annyi rostot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint a friss gyümölcs.

Ezért egy adag sok vitamin és ásványi anyag, például folsav, napi ajánlott bevitelének nagy százalékát biztosíthatja.

Van azonban néhány kivétel. Például a C-vitamin tartalma jelentősen csökken, ha a gyümölcsöt szárítják.

Az aszalt gyümölcs általában sok rostot tartalmaz, és kiváló antioxidáns forrás, különösen polifenolokban.

 

Mazsola

A mazsola csökkentheti bizonyos betegségek kockázatát. 

Tele van rosttal, káliummal. Alacsony a glikémiás indexük és alacsony az inzulinindexük is.

Ez azt jelenti, hogy a mazsola nem okozhat jelentős kiugrást a vércukorszintben vagy az inzulinszintben étkezés után.

 

A vizsgálatok azt mutatják, hogy a mazsola fogyasztása:

  • Segíti a vércukorszint szabályozását

    hirdetes
  • Csökkenti a gyulladásosokat és a vér koleszterinszintjét

  • Fokozott teltségérzethez vezet

Mindezek a tényezők hozzájárulnak a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegség kialakulásának kockázatának csökkenéséhez.

 

Aszalt szilva

Nagyon táplálóak, rostban, káliumban, béta-karotinban (A-vitamin) és K-vitaminban gazdagok.

Természetes hashajtó hatásukról ismertek. Ezt a magas rosttartalmuk és a szorbit nevű cukoralkohol okozza, amely bizonyos gyümölcsökben természetesen megtalálható.

Kimutatták, hogy az aszalt szilva fogyasztása javítja a széklet gyakoriságát és konzisztenciáját. 

Az aszalt szilva kiváló antioxidáns forrásként gátolhatja az LDL-koleszterin oxidációját és segíthet megelőzni a szívbetegségeket és a rákot.

Az aszalt szilva bór nevű ásványianyagban is gazdag, amely segíthet a csontritkulás leküzdésében.

 

Ezenkívül az aszalt szilva nagyon laktató, és nem okozhat gyors vércukorszint-emelkedést.

 

Datolya

A datolya hihetetlenül édes. Kiváló rost-, kálium-, vas- és számos növényi vegyület forrása.

Az összes szárított gyümölcs közül ez az egyik leggazdagabb antioxidáns forrás, hozzájárulva a szervezet oxidatív károsodásának csökkentéséhez.

A datolya alacsony glikémiás indexű. A datolyafogyasztást a terhes nőkkel és a szüléssel kapcsolatban is tanulmányozták.

 

Az aszalt gyümölcs magas természetes cukor- és kalóriatartalmú

A gyümölcsök általában jelentős mennyiségű természetes cukrot tartalmaznak. Mivel a szárított gyümölcsökből eltávolították a vizet, így az összes cukrot és kalóriát sokkal kisebb csomagban koncentrálják. Emiatt a szárított gyümölcsben nagyon magas a kalória és a cukor, beleértve a glükózt és a fruktózt is.

Az alábbiakban néhány példa a szárított gyümölcs természetes cukortartalmára:

  • Mazsola: 59%.
  • Datolya: 64–66%.
  • hirdetes
  • Aszalt szilva: 38%.

  • Sárgabarack: 53%.

  • Füge: 48%.

Ennek a cukortartalomnak körülbelül 22-51%-a a fruktóz. A sok fruktóz fogyasztása negatív hatással lehet az egészségre. Ez magában foglalja a súlygyarapodás , a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegség kockázatát.

Mivel az aszalt gyümölcs édes és energiadús, könnyű egyszerre nagy mennyiséget enni, ami túlzott cukor- és kalória bevitelhez vezethet.

 

Annak érdekében, hogy néhány szárított gyümölcs még édesebbé és vonzóbbá váljon, szárítás előtt hozzáadott cukorral vagy sziruppal vonják be.

A hozzáadott cukrot tartalmazó szárított gyümölcsöt „kandírozott” gyümölcsnek is nevezik.

A hozzáadott cukorról többször kimutatták, hogy káros hatással van az egészségre, növelve az elhízás, a szívbetegségek és még a rák kockázatát is.

A hozzáadott cukrot tartalmazó szárított gyümölcsök elkerülése érdekében nagyon fontos, hogy olvassa el a csomagoláson található összetevőket és táplálkozási információkat.

 

Sok más élelmiszerhez hasonlóan az aszalt gyümölcsnek is van jó és rossz oldala

Az aszalt gyümölcs fokozhatja a rost- és tápanyagbevitelt, és nagy mennyiségű antioxidánssal látja el szervezetét.

Ugyanakkor magas a cukor- és kalóriatartalmuk és túlzott fogyasztás esetén problémákat okozhatnak.

Emiatt a szárított gyümölcsöt csak kis mennyiségben szabad enni, lehetőleg más tápláló ételekkel együtt.

Nem szabad marékkal enni, mert az aszalt gyümölcs fogyasztásával nagyon könnyű túlzásba esni.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-31

Tippek a cseresznyemag ültetéséhez: Cseresznyefa termesztés magról

Nincs is annál jobb, mint amikor otthon a kertedből szedheted a gyümölcsöket. Nevelj otthon cseresznyefát magról! Lépésről lépésre leírunk mindent amit tudni kell róla!

2022-08-31

Hogyan lehet felismerni és megelőzni a gyümölcs vagy zöldség szétrepedését?

Ha kertészkedsz lehet már találkoztál olyan zöldséggel vagy gyümölccsel, aminek a héja szét volt repedve. Most elmondjuk, hogy ez mitől van és hogyan lehet megakadályozni.

2022-08-30

Barackfa ültetése magról

A barackmagról való faültetés bizony csak hosszabb távon eredményez édes, lédús gyümölcsöket, akkor azonban annál finomabbakat! Ráadásul csak a kertig kell menned!

2022-08-29

Nagymamaféle hagyományos szilvás gombóc receptje

Gyermekkoromban ez volt a kedvencem ősszel. Mutatom is nagymamám féltve őrzött receptjét, és egy-két praktikát a hagyományos szilvás gombóc elkészítéséhez.

2022-08-31

5 őszi kertészkedési tipp- szeptemberi legfontosabb teendők a kertben

Minél több munkát végzel most, annál kevesebb munkát kell végezned, ha visszatér a tavasz Íme 5 őszi kerti tipp, amelyek segítségével formába hozhatod a kerted!

2022-09-27

Pénztárcabarát utazást keresel az őszi szünetre? Mutatjuk a legolcsóbb Európai úti célokat!

Az árak világszerte meredeken növekednek, így se szeretnénk lemondani az utazás élményéről, jöhetnek a pénztárcabarát megoldások, olcsóbb úti célok Európában

2022-09-28

Különleges programokkal vár a Fővárosi Állatkert a Kutatók éjszakáján

Hét előadással és interaktív bemutatókkal várják a városligeti intézmény szakemberei a látogatókat a Fővárosi Állatkertben a Kutatók éjszakáján 2022-ben is.

2022-09-27

5 túraútvonal a Visegrádi-hegységben, ahol bámulatba ejt az őszi erdő

Visegrádra legtöbben csak a fellegvárat jönnek megnézni, de számos más lenyűgöző látnivaló vár még a Visegrádi-hegység felfedezése során - Visegrád kirándulás

További cikkek ebben a témában


hidroglóbusz

gömb alakú, 50-500 m3 űrtartalmú, 15-40 m névleges magasságú víztartály, amelynek hengeres... Tovább

Magyar Agrártudományi Egyesület

FVM Intézet A legnagyobb és legrégebbi magyar agrár civil szervezet a Magyar Agrártudományi... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs