Az aszalt gyümölcsök mennyire egészségesek?

Vajon egészségesek az aszalt gyümölcsök?

AN
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Az aszalt gyümölcsökkel kapcsolatos információk nagyon ellentmondásosak. Egyesek szerint tápláló, egészséges nassolnivaló, míg mások szerint semmivel sem jobb, mint az édesség. Ebben a cikkben a szárított gyümölcsökről lesz szó és arról, hogyan befolyásolhatja az egészséget.

Aszalt gyümölcsök hatása a szervezetre

Mi az a szárított gyümölcs?

Az aszalt / szárított gyümölcs olyan gyümölcs, amelynek szárítási módszerekkel szinte az összes víztartalmát eltávolítják.

A folyamat során a gyümölcs összezsugorodik, és egy kis, energiadús szárított gyümölcs marad vissza belőle.

 

A legelterjedtebb a mazsola, ezt követi a datolya, aszalt szilva, füge és sárgabarack.

Egyéb szárított gyümölcsfajták is kaphatók, néha kandírozott formában (cukorral bevonva). Idetartozik a mangó, az ananász, az áfonya, a banán és az alma .

A szárított gyümölcsök sokkal hosszabb ideig eltarthatók, mint a friss gyümölcsök, és praktikus nassolnivalók lehetnek, különösen hosszú utakon, ahol nem áll rendelkezésre hűtés.

 

A szárított gyümölcs tele van mikro tápanyagokka, rostokkak és antioxidánsokkal

A szárított gyümölcs rendkívül tápláló.

Egy darab szárított gyümölcs körülbelül ugyanannyi tápanyagot tartalmaz, mint a friss gyümölcs, de sokkal kisebb kiszerelésbe sűrítve.

Az aszalt gyümölcs akár 3,5-szer annyi rostot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint a friss gyümölcs.

Ezért egy adag sok vitamin és ásványi anyag, például folsav, napi ajánlott bevitelének nagy százalékát biztosíthatja.

Van azonban néhány kivétel. Például a C-vitamin tartalma jelentősen csökken, ha a gyümölcsöt szárítják.

Az aszalt gyümölcs általában sok rostot tartalmaz, és kiváló antioxidáns forrás, különösen polifenolokban.

 

Mazsola

A mazsola csökkentheti bizonyos betegségek kockázatát. 

Tele van rosttal, káliummal. Alacsony a glikémiás indexük és alacsony az inzulinindexük is.

Ez azt jelenti, hogy a mazsola nem okozhat jelentős kiugrást a vércukorszintben vagy az inzulinszintben étkezés után.

 

A vizsgálatok azt mutatják, hogy a mazsola fogyasztása:

  • Segíti a vércukorszint szabályozását

  • Csökkenti a gyulladásosokat és a vér koleszterinszintjét

  • Fokozott teltségérzethez vezet

Mindezek a tényezők hozzájárulnak a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegség kialakulásának kockázatának csökkenéséhez.

 

Aszalt szilva

Nagyon táplálóak, rostban, káliumban, béta-karotinban (A-vitamin) és K-vitaminban gazdagok.

Természetes hashajtó hatásukról ismertek. Ezt a magas rosttartalmuk és a szorbit nevű cukoralkohol okozza, amely bizonyos gyümölcsökben természetesen megtalálható.

Kimutatták, hogy az aszalt szilva fogyasztása javítja a széklet gyakoriságát és konzisztenciáját. 

Az aszalt szilva kiváló antioxidáns forrásként gátolhatja az LDL-koleszterin oxidációját és segíthet megelőzni a szívbetegségeket és a rákot.

Az aszalt szilva bór nevű ásványianyagban is gazdag, amely segíthet a csontritkulás leküzdésében.

 

Ezenkívül az aszalt szilva nagyon laktató, és nem okozhat gyors vércukorszint-emelkedést.

 

Datolya

A datolya hihetetlenül édes. Kiváló rost-, kálium-, vas- és számos növényi vegyület forrása.

Az összes szárított gyümölcs közül ez az egyik leggazdagabb antioxidáns forrás, hozzájárulva a szervezet oxidatív károsodásának csökkentéséhez.

A datolya alacsony glikémiás indexű. A datolyafogyasztást a terhes nőkkel és a szüléssel kapcsolatban is tanulmányozták.

 

Az aszalt gyümölcs magas természetes cukor- és kalóriatartalmú

A gyümölcsök általában jelentős mennyiségű természetes cukrot tartalmaznak. Mivel a szárított gyümölcsökből eltávolították a vizet, így az összes cukrot és kalóriát sokkal kisebb csomagban koncentrálják. Emiatt a szárított gyümölcsben nagyon magas a kalória és a cukor, beleértve a glükózt és a fruktózt is.

Az alábbiakban néhány példa a szárított gyümölcs természetes cukortartalmára:

  • Mazsola: 59%.
  • Datolya: 64–66%.
  • Aszalt szilva: 38%.

  • Sárgabarack: 53%.

  • Füge: 48%.

Ennek a cukortartalomnak körülbelül 22-51%-a a fruktóz. A sok fruktóz fogyasztása negatív hatással lehet az egészségre. Ez magában foglalja a súlygyarapodás , a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegség kockázatát.

Mivel az aszalt gyümölcs édes és energiadús, könnyű egyszerre nagy mennyiséget enni, ami túlzott cukor- és kalória bevitelhez vezethet.

 

Annak érdekében, hogy néhány szárított gyümölcs még édesebbé és vonzóbbá váljon, szárítás előtt hozzáadott cukorral vagy sziruppal vonják be.

A hozzáadott cukrot tartalmazó szárított gyümölcsöt „kandírozott” gyümölcsnek is nevezik.

A hozzáadott cukorról többször kimutatták, hogy káros hatással van az egészségre, növelve az elhízás, a szívbetegségek és még a rák kockázatát is.

A hozzáadott cukrot tartalmazó szárított gyümölcsök elkerülése érdekében nagyon fontos, hogy olvassa el a csomagoláson található összetevőket és táplálkozási információkat.

 

Sok más élelmiszerhez hasonlóan az aszalt gyümölcsnek is van jó és rossz oldala

Az aszalt gyümölcs fokozhatja a rost- és tápanyagbevitelt, és nagy mennyiségű antioxidánssal látja el szervezetét.

Ugyanakkor magas a cukor- és kalóriatartalmuk és túlzott fogyasztás esetén problémákat okozhatnak.

Emiatt a szárított gyümölcsöt csak kis mennyiségben szabad enni, lehetőleg más tápláló ételekkel együtt.

Nem szabad marékkal enni, mert az aszalt gyümölcs fogyasztásával nagyon könnyű túlzásba esni.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-09

Málnatermesztés mesterfokon - ezekre figyelj oda egy kertész szerint

A málnatermesztés nem ördöngösség, de vannak bizonyos tippek és praktikák, amiket neked is be kell tartanod, mutatjuk egy kertész tanácsival, hogy mire figyelj.

2024-04-09

Egy citrus hibrid, melyet már kaphatunk itthon, és akár kertben is jól érezheti magát

Fedezd fel a limequat egzotikus ízét és dekoratív külsejét! Ismerd meg a gondozás titkait, és élvezd a frissítő termést egy kertész tanácsaival és tippjeivel.

2024-04-03

5+1 növény, amit meg kell metszeni áprilisban

Metszésre fel: ezeket a növényeket meg kell metszened áprilisban, ha azt akarod, hogy virágozzanak és termést hozzanak, mutatjuk a tippeket, ezekre figyelj!

2024-04-03

Dél-Olaszország különleges növénye – most kell elültetni a szagos bükkönyt

A szagos bükköny (Lathyrus odoratus) egy egynyári kúszóvirág, ami egyenesen Szicíliából került át Európába. Mutatjuk mikor és hogyan ültesd el, gondozd.

2024-04-22

Itt az idő: Így alakítsd ki a tökéletes veteményeskertet!

Már egy ideje tervezgeted a veteményeskertet? Itt a tökéletes idő, alakítsunk ki együtt egy a tökéletes veteményeskertet! Hoztunk ehhez szakértői tippeket.

2024-04-22

Ezzel az egyszerű trükkel megduplázhatod a bazsalikom termésedet

Duplázd meg te is a bazsalikom termésedet, ráadásul egy nagyon egyszerű trükkel, ami valóban segít, hogy még több, ízletes bazsalikom termésed legyen neked is!

2024-04-24

Elmondom miért termesztem a krumplit konténerben, ezután te is így fogod

Mutatunk egy spórolós titkot! Tudj meg te is mindent a konténeres krumpli termesztésről - élvezd a friss, otthon nőtt finomságot konténerben, mutatjuk a trükköt!

2024-04-24

Ettől lesz garantáltan sikeres a magról történő növénytermesztés

Tippek a sikeres magról történő növénytermesztéshez: levegő, víz, fény. Fedezd fel a levegő, víz és fény fontosságát a magról történő növénytermesztéshez.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

gyapjú sűrűsége

a bundában levő gyapjú mennyisége a szálak hosszúságán és finomságán kívül... Tovább

maceráció

az élő v. elhalt —>szöveteknek (pl. a bőrnek, az elhalt magzatnak) folyadékok (víz,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs