Az aszalt gyümölcsök mennyire egészségesek?

hirdetes

Vajon egészségesek az aszalt gyümölcsök?

AN
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Az aszalt gyümölcsökkel kapcsolatos információk nagyon ellentmondásosak. Egyesek szerint tápláló, egészséges nassolnivaló, míg mások szerint semmivel sem jobb, mint az édesség. Ebben a cikkben a szárított gyümölcsökről lesz szó és arról, hogyan befolyásolhatja az egészséget.

Aszalt gyümölcsök hatása a szervezetre

Mi az a szárított gyümölcs?

Az aszalt / szárított gyümölcs olyan gyümölcs, amelynek szárítási módszerekkel szinte az összes víztartalmát eltávolítják.

A folyamat során a gyümölcs összezsugorodik, és egy kis, energiadús szárított gyümölcs marad vissza belőle.

 

A legelterjedtebb a mazsola, ezt követi a datolya, aszalt szilva, füge és sárgabarack.

Egyéb szárított gyümölcsfajták is kaphatók, néha kandírozott formában (cukorral bevonva). Idetartozik a mangó, az ananász, az áfonya, a banán és az alma .

A szárított gyümölcsök sokkal hosszabb ideig eltarthatók, mint a friss gyümölcsök, és praktikus nassolnivalók lehetnek, különösen hosszú utakon, ahol nem áll rendelkezésre hűtés.

 

A szárított gyümölcs tele van mikro tápanyagokka, rostokkak és antioxidánsokkal

A szárított gyümölcs rendkívül tápláló.

Egy darab szárított gyümölcs körülbelül ugyanannyi tápanyagot tartalmaz, mint a friss gyümölcs, de sokkal kisebb kiszerelésbe sűrítve.

Az aszalt gyümölcs akár 3,5-szer annyi rostot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint a friss gyümölcs.

Ezért egy adag sok vitamin és ásványi anyag, például folsav, napi ajánlott bevitelének nagy százalékát biztosíthatja.

Van azonban néhány kivétel. Például a C-vitamin tartalma jelentősen csökken, ha a gyümölcsöt szárítják.

Az aszalt gyümölcs általában sok rostot tartalmaz, és kiváló antioxidáns forrás, különösen polifenolokban.

 

Mazsola

A mazsola csökkentheti bizonyos betegségek kockázatát. 

Tele van rosttal, káliummal. Alacsony a glikémiás indexük és alacsony az inzulinindexük is.

Ez azt jelenti, hogy a mazsola nem okozhat jelentős kiugrást a vércukorszintben vagy az inzulinszintben étkezés után.

 

A vizsgálatok azt mutatják, hogy a mazsola fogyasztása:

  • Segíti a vércukorszint szabályozását

    hirdetes
  • Csökkenti a gyulladásosokat és a vér koleszterinszintjét

  • Fokozott teltségérzethez vezet

Mindezek a tényezők hozzájárulnak a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegség kialakulásának kockázatának csökkenéséhez.

 

Aszalt szilva

Nagyon táplálóak, rostban, káliumban, béta-karotinban (A-vitamin) és K-vitaminban gazdagok.

Természetes hashajtó hatásukról ismertek. Ezt a magas rosttartalmuk és a szorbit nevű cukoralkohol okozza, amely bizonyos gyümölcsökben természetesen megtalálható.

Kimutatták, hogy az aszalt szilva fogyasztása javítja a széklet gyakoriságát és konzisztenciáját. 

Az aszalt szilva kiváló antioxidáns forrásként gátolhatja az LDL-koleszterin oxidációját és segíthet megelőzni a szívbetegségeket és a rákot.

Az aszalt szilva bór nevű ásványianyagban is gazdag, amely segíthet a csontritkulás leküzdésében.

 

Ezenkívül az aszalt szilva nagyon laktató, és nem okozhat gyors vércukorszint-emelkedést.

 

Datolya

A datolya hihetetlenül édes. Kiváló rost-, kálium-, vas- és számos növényi vegyület forrása.

Az összes szárított gyümölcs közül ez az egyik leggazdagabb antioxidáns forrás, hozzájárulva a szervezet oxidatív károsodásának csökkentéséhez.

A datolya alacsony glikémiás indexű. A datolyafogyasztást a terhes nőkkel és a szüléssel kapcsolatban is tanulmányozták.

 

Az aszalt gyümölcs magas természetes cukor- és kalóriatartalmú

A gyümölcsök általában jelentős mennyiségű természetes cukrot tartalmaznak. Mivel a szárított gyümölcsökből eltávolították a vizet, így az összes cukrot és kalóriát sokkal kisebb csomagban koncentrálják. Emiatt a szárított gyümölcsben nagyon magas a kalória és a cukor, beleértve a glükózt és a fruktózt is.

Az alábbiakban néhány példa a szárított gyümölcs természetes cukortartalmára:

  • Mazsola: 59%.
  • Datolya: 64–66%.
  • hirdetes
  • Aszalt szilva: 38%.

  • Sárgabarack: 53%.

  • Füge: 48%.

Ennek a cukortartalomnak körülbelül 22-51%-a a fruktóz. A sok fruktóz fogyasztása negatív hatással lehet az egészségre. Ez magában foglalja a súlygyarapodás , a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegség kockázatát.

Mivel az aszalt gyümölcs édes és energiadús, könnyű egyszerre nagy mennyiséget enni, ami túlzott cukor- és kalória bevitelhez vezethet.

 

Annak érdekében, hogy néhány szárított gyümölcs még édesebbé és vonzóbbá váljon, szárítás előtt hozzáadott cukorral vagy sziruppal vonják be.

A hozzáadott cukrot tartalmazó szárított gyümölcsöt „kandírozott” gyümölcsnek is nevezik.

A hozzáadott cukorról többször kimutatták, hogy káros hatással van az egészségre, növelve az elhízás, a szívbetegségek és még a rák kockázatát is.

A hozzáadott cukrot tartalmazó szárított gyümölcsök elkerülése érdekében nagyon fontos, hogy olvassa el a csomagoláson található összetevőket és táplálkozási információkat.

 

Sok más élelmiszerhez hasonlóan az aszalt gyümölcsnek is van jó és rossz oldala

Az aszalt gyümölcs fokozhatja a rost- és tápanyagbevitelt, és nagy mennyiségű antioxidánssal látja el szervezetét.

Ugyanakkor magas a cukor- és kalóriatartalmuk és túlzott fogyasztás esetén problémákat okozhatnak.

Emiatt a szárított gyümölcsöt csak kis mennyiségben szabad enni, lehetőleg más tápláló ételekkel együtt.

Nem szabad marékkal enni, mert az aszalt gyümölcs fogyasztásával nagyon könnyű túlzásba esni.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-05-27

Ismerd meg a kerti Holdviolát – Nem csak a neve miatt olyan különleges

A holdviola (Lunaria annua), más néven ezüstvirág vagy pénzvirág, egy varázslatos növény, amely különleges és megkapó szépséggel bír. Ismerd meg közelebbről!

2023-05-25

Az eper pozitív hatásai - Mire figyelj az epervásárlásnál

Ebben a cikkben felfedezzük az eper pozitív hatásait, és megosztunk néhány hasznos tippet az epervásárláshoz, hogy a legjobb minőségű epreket választhasd.

2023-05-21

Ez a 6 legjobb társnövény az eper számára: ültesd mellé, hogy még finomabb termést kapj!

Az eper mellé a kertben érdemes ezeket a növényeket ültetni, hogy még finomabb és zamatosabb termést kaphass, sőt még a kártevők is el fogják kerülni az epredet!

2023-05-18

Hibák, amiket paradicsomtermesztéskor véthetünk

Ebben a cikkben megvitatunk néhány gyakori termesztői hibát, amelyet el kell kerülni a paradicsomtermesztése során az egészséges és bőséges termésért cserébe!

2023-06-02

Ez az 5 törpe gyümölcsfa tökéletes kis kertekbe

Gyümölcsfáról álmodozol, de kicsi a kerted? Nem baj, így is van lehetőséged gyümölcsöt termő fákat nevelned a törpe gyümölcsfák segítségével a kis kertedben!

2023-06-05

Ezt nem gondoltad volna: így javítják a virágok az egészségedet

Tudtad, hogy a virágoknak számos előnye van az egészségünkre és olyan dolgokra is hatással vannak, amiket nem is sejtettél volna? Most megmutatjuk, mik is ezek!

2023-06-07

5 növény, ami valódi csodaszer a szúnyogok ellen

Számos növény tartalmaz olyan vegyületeket, amelyek hatékonyan elriasztják a szúnyogokat. Íme öt növény, amelyek csodaszerként működhetnek a szúnyogok ellen.

2023-06-07

Ezek Magyarország legszebb arborétumai, amiket neked is látnod kell

Magyarország legszebb arborétumait gyűjtöttük most össze nektek, amik mindenképp érdemes meglátogatnod és felvenned a bakancslistádra, páratlan élményt nyújtanak!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

jellegtelen talaj

olyan fiatal talaj, amely még nem mutat semmilyen ->talajtípussal rokonságot (pl. nyers... Tovább

ádáz (Aethusa cynapium L.)

az ->ernyősök családjába tartozó egyéves, erős orsógyökerű, a petrezselyemhez hasonló,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs