Így készül az isteni házi szalámi!
2017/01/08Készíts te is házilag szalámit, sokkal finomabb, mint a boltban kapható, ráadásul nincsen tele színezékekkel és káros anyagokkal szimplán csak istenien finom, imádni fogja mindenki!
Az aszalt gyümölcsökkel kapcsolatos információk nagyon ellentmondásosak. Egyesek szerint tápláló, egészséges nassolnivaló, míg mások szerint semmivel sem jobb, mint az édesség. Ebben a cikkben a szárított gyümölcsökről lesz szó és arról, hogyan befolyásolhatja az egészséget.
Az aszalt / szárított gyümölcs olyan gyümölcs, amelynek szárítási módszerekkel szinte az összes víztartalmát eltávolítják.
A folyamat során a gyümölcs összezsugorodik, és egy kis, energiadús szárított gyümölcs marad vissza belőle.
A legelterjedtebb a mazsola, ezt követi a datolya, aszalt szilva, füge és sárgabarack.
Egyéb szárított gyümölcsfajták is kaphatók, néha kandírozott formában (cukorral bevonva). Idetartozik a mangó, az ananász, az áfonya, a banán és az alma .
A szárított gyümölcsök sokkal hosszabb ideig eltarthatók, mint a friss gyümölcsök, és praktikus nassolnivalók lehetnek, különösen hosszú utakon, ahol nem áll rendelkezésre hűtés.
A szárított gyümölcs rendkívül tápláló.
Egy darab szárított gyümölcs körülbelül ugyanannyi tápanyagot tartalmaz, mint a friss gyümölcs, de sokkal kisebb kiszerelésbe sűrítve.
Az aszalt gyümölcs akár 3,5-szer annyi rostot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint a friss gyümölcs.
Ezért egy adag sok vitamin és ásványi anyag, például folsav, napi ajánlott bevitelének nagy százalékát biztosíthatja.
Van azonban néhány kivétel. Például a C-vitamin tartalma jelentősen csökken, ha a gyümölcsöt szárítják.
Az aszalt gyümölcs általában sok rostot tartalmaz, és kiváló antioxidáns forrás, különösen polifenolokban.
A mazsola csökkentheti bizonyos betegségek kockázatát.
Tele van rosttal, káliummal. Alacsony a glikémiás indexük és alacsony az inzulinindexük is.
Ez azt jelenti, hogy a mazsola nem okozhat jelentős kiugrást a vércukorszintben vagy az inzulinszintben étkezés után.
A vizsgálatok azt mutatják, hogy a mazsola fogyasztása:
Alacsonyabb vérnyomást eredményez
Segíti a vércukorszint szabályozását
Csökkenti a gyulladásosokat és a vér koleszterinszintjét
Fokozott teltségérzethez vezet
Mindezek a tényezők hozzájárulnak a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegség kialakulásának kockázatának csökkenéséhez.
Nagyon táplálóak, rostban, káliumban, béta-karotinban (A-vitamin) és K-vitaminban gazdagok.
Természetes hashajtó hatásukról ismertek. Ezt a magas rosttartalmuk és a szorbit nevű cukoralkohol okozza, amely bizonyos gyümölcsökben természetesen megtalálható.
Kimutatták, hogy az aszalt szilva fogyasztása javítja a széklet gyakoriságát és konzisztenciáját.
Az aszalt szilva kiváló antioxidáns forrásként gátolhatja az LDL-koleszterin oxidációját és segíthet megelőzni a szívbetegségeket és a rákot.
Az aszalt szilva bór nevű ásványianyagban is gazdag, amely segíthet a csontritkulás leküzdésében.
Ezenkívül az aszalt szilva nagyon laktató, és nem okozhat gyors vércukorszint-emelkedést.
A datolya hihetetlenül édes. Kiváló rost-, kálium-, vas- és számos növényi vegyület forrása.
Az összes szárított gyümölcs közül ez az egyik leggazdagabb antioxidáns forrás, hozzájárulva a szervezet oxidatív károsodásának csökkentéséhez.
A datolya alacsony glikémiás indexű. A datolyafogyasztást a terhes nőkkel és a szüléssel kapcsolatban is tanulmányozták.
A gyümölcsök általában jelentős mennyiségű természetes cukrot tartalmaznak. Mivel a szárított gyümölcsökből eltávolították a vizet, így az összes cukrot és kalóriát sokkal kisebb csomagban koncentrálják. Emiatt a szárított gyümölcsben nagyon magas a kalória és a cukor, beleértve a glükózt és a fruktózt is.
Aszalt szilva: 38%.
Sárgabarack: 53%.
Füge: 48%.
Ennek a cukortartalomnak körülbelül 22-51%-a a fruktóz. A sok fruktóz fogyasztása negatív hatással lehet az egészségre. Ez magában foglalja a súlygyarapodás , a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegség kockázatát.
Mivel az aszalt gyümölcs édes és energiadús, könnyű egyszerre nagy mennyiséget enni, ami túlzott cukor- és kalória bevitelhez vezethet.
A hozzáadott cukrot tartalmazó szárított gyümölcsöt „kandírozott” gyümölcsnek is nevezik.
A hozzáadott cukorról többször kimutatták, hogy káros hatással van az egészségre, növelve az elhízás, a szívbetegségek és még a rák kockázatát is.
A hozzáadott cukrot tartalmazó szárított gyümölcsök elkerülése érdekében nagyon fontos, hogy olvassa el a csomagoláson található összetevőket és táplálkozási információkat.
Az aszalt gyümölcs fokozhatja a rost- és tápanyagbevitelt, és nagy mennyiségű antioxidánssal látja el szervezetét.
Ugyanakkor magas a cukor- és kalóriatartalmuk és túlzott fogyasztás esetén problémákat okozhatnak.
Emiatt a szárított gyümölcsöt csak kis mennyiségben szabad enni, lehetőleg más tápláló ételekkel együtt.
Nem szabad marékkal enni, mert az aszalt gyümölcs fogyasztásával nagyon könnyű túlzásba esni.