Hogyan neveljem árvácskám? Ismerd meg Te is.

hirdetes

A tavasz és az ősz nagy kedvence – Így gondozd az árvácskát!

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Minden az árvácskáról

Az erdőn-mezőn növő árvácska – A mezei árvácska

A nagy sietségben lemaradt az előző oldalról a mezei árvácska bemutatása, így ezt most itt ejtem meg! A mezei árvácska (Viola arvensis) a vetésekben gyakran megjelenő gyomnövényfaj. Szinte mindenhol megterem, szőlőkben, szántókon, még az utak mentén is. Alsó szárlevelei elliptikusak, nyelesek, a csúcsuk lekerekített, széleik durván fogasak vagy csipkések. A virágok egyesével állnak vagy másodmagukkal a levelek hónaljában erednek. 

Az árvácska ültetése előtt

Az árvácska kétnyári növény, ez azt jelenti, hogy életciklusához két évre van szükség. Az első évben kifejleszti a vegetatív szerveket, leveleket, szárat illetve a gyökeret, a hidegebb időszakban nyugalmi állapotba kerül, a következő év tavaszán vagy nyarán a szára megnyúlik kissé, és elkezd virágozni, majd sajnos elvirágzás után el is pusztul. 

hirdetes

Az árvácska ültetésének ideje

Az árvácskákat kora ősszel (október eleje-közepe) ültetjük, hogy a fagyok beálltáig tökéletes gyökeret ereszthessenek. A legideálisabb az, ha már ősszel virágba borul egy kicsit a növény, mivel ebben az esetben károsodás nélkül átvészelik telet, tavasszal pedig gyorsabban és korábban fejlődésnek indulnak.

hirdetes

Az árvácska ültetése

Lehet tálba, cserépbe, balkonládába illetve virágágyba is ültetni a palántákat, a fontos minden esetben az, hogy a talaj nyirkos illetve vízáteresztő legyen. A rendszeres öntözésen kívül nem sok tápanyagra van szüksége, kevés helyet igényel, folyamatosan virágzik nyár közepéig, ekkor azonban a nagy melegek már bántják a növényt.

Az árvácska gondozása

Az árvácska leggyakoribb betegsége a peronoszpóra, amit szerencsére elég korán észre lehet venni, a levelek felülete matt, kékes színre válthat, főleg napfelkelte előtt szembetűnő a jelenség. Ha korán észleljük, akkor kezelhető a betegség, később azonban a beteg növényeket érdemes eltávolítani a virágágyból.

Árvácskatippek, trükkök

A virágzási időt kitolhatjuk, ha az elnyílt virágokat és az elhalt növényi részeket rendszeresen eltávolítjuk. Szerencsére jól viseli a napsütést és az félárnyékot is. Elsősorban azonban a 12-17 Celsius fokban érzi jól magát, nagyon nagy melegben a növény kifakul, és erőtlen hajtásokat hoz.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-23

Ez a 10 legjobb illatú virág a világon

Te is észrevetted már, hogy két különböző virágnak véletlenül sincsen ugyanolyan illata? De vajon melyik virágnak van a legjobb, legkellemesebb illata a világon?

2023-03-16

Mikor kell átültetni a paradicsompalántákat – tippek a palánták kiültetésének megfelelő időzítéséhez

Tudod, mikor kell kiültetni a paradicsompalántákat, hogy erős és egészséges növényeid legyenek? Ha nem vagy benne biztos, akkor most eláruljuk cikkünkben!

2023-03-23

9 gyönyörű húsvéti virág és a jelentésük

A húsvéthoz hagyományosan sok gyönyörű virág kapcsolódik, mindegyiknek megvan a maga egyedi jelentése. Tekintsd meg listánkat ezekről a csodálatos virágokról!

2023-03-22

Így építs raklapkertet 5 egyszerű lépésben- a legújabb filléres ötlet, ami meghódította a világot

Szeretjük a kreatív, egyedi kerti ötleteket - de az igazi hab a tortán, ha valami ezzel egy időben olcsó, és könnyedén kivitelezhető is, a raklapkert ilyen!

2023-03-20

Függő virágok? Ez a 7 virág mutat a legjobban lógó virágkosarakban!

A gyönyörű virágokkal teli függő kosarak mindenképpen különleges, vonzó megjelenést kölcsönöznek majd a kis otthonod környékének ezekkel a csodás virágokkal.

2023-03-21

Olcsó, újrahasznosított, kreatív kerti ötletek, amiket imádni fogsz

Olyan egyszerű, de nagyszerű, kreatív kerti ötletek jönnek, amik annyira mutatósak, hogy szinte már elájulunk tőlük, mégis némelyik egy forintba sem kerül!

2023-03-16

Hogyan lehet megszabadulni a rojtosszárnyúaktól? – Gyors és egyszerű módszerek a kártevőkkel szemben

Szakértői módszerek, amelyek megmentik a beltéri, üvegházi és kerti növényeket ezektől a kártevőktől! Hogyan írtsuk ki a rojtosszárnyú kártevő rovarokat?

2023-03-16

Hagymatermesztési hibák – Ezt 8 gyakori hibát követjük el hagymatermesztés során

Ha azon tűnődsz, hogy miért nem nő a hagymád, akkor ez az egyik ilyen gyakori probléma eredménye lehet! Milyen hibákat követhetünk el hagymatermesztés során?

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

vagyon

a mg. vállalat eszközeinek összessége: összetevődhet beruházott v.-ból, forgó-v.-ból,... Tovább

borultság

a felhőzet viszonylagos mennyisége a megfigyelés időpontjában. Újabban oktákban... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés virág