Így készíts aromaterápiás gyertyákat házilag fillérekből- aromaterápiás gyertya készítése házilag fillérekből

Így készíts aromaterápiás gyertyákat házilag fillérekből

VN , NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Sokan előszeretettel teremtenek hangulatosabb körülményeket otthonukban illatgyertyák segítségével, azonban az otthoni készletek rendszeres feltöltése meglehetősen költséges mulatság lehet. Szerencsére néhány egyszerű hozzávalóval és lépéssel te is elkészítheted kedvenc illatgyertyáidat, méghozzá a bolti ár töredékéért! Lássuk, hogy mi mindenre lesz szükséged!

Aromaterápiás gyertya készítése otthon

A fő alapanyag: szójaviasz

Ezekre az házi készítésű illatgyertyákhoz nem lesz szükséged semmilyen különleges hozzávalóra. A legfőbb összetevő a szójaviasz lesz, mert a szójaviaszból készült gyertyák tisztábban égnek és kevesebb korom keletkezik a használatuk során. Mindemellett a szójaviasz nem mérgező, szóval méreganyagokat sem ereszt a levegőbe, miközben ég.

A szójaviaszról tudni kell, hogy nagyon gyorsan elolvad, és ezért könnyű bánni vele. Fontos viszont észben tartani, hogy a kevergetéséhez szükséged lesz valamilyen eldobható eszközre, mert ha egyszer megszilárdul, akkor nagyon nehéz eltávolítani arról, amire ráköt. Néhány széles fa pálcika vagy evőpálcika tökéletes erre a célra.

Illatanyagok: Illóolajok

Az aromaterápiás gyertyák valójában illóolajokkal készített gyertyák. Az alábbi „recepthez” durván 80-120 csepp illóolajra lesz szükséged, ami elsőre soknak tűnhet, de ne feledd, hogy ezek összesen 4 gyertyára lesznek szétosztva. A pontos mennyiség továbbá attól is függ majd, hogy milyen olajat használsz. Választhatsz egy konkrét illatot, vagy össze is keverheted őket, ha úgy tetszik. Ezeket aztán az olvasztott viaszhoz kell majd hozzákeverned.

Így készül a házi aromaterápiás gyertya

Hozzávalók:

•    6 bögre szójaviasz-darabka
•    természetes alapanyagú kanócok
•    80-120 csepp illóolaj, tetszőleges illatokkal
•    235 ml-es befőttesüvegek
•    eldobható, faanyagú keverőeszközök
•    fapálcikák vagy ceruzák a kanócok megtartásához

Elkészítés:

1.    Vágj akkora kanócokat, hogy valamivel hosszabbak legyenek, mint a befőttesüvegek magassága. Ezt akár az után is megteheted, hogy a viasz megkeményedett (habár így egyszerre csak egy-két gyertyát fogsz tudni készíteni).
2.    Olvaszd össze a szójaviasz-darabkákat közepes hőfokon. Viszonylag hamar elolvadnak majd, de ha néhány percen belül nem sikerül, akkor tekerd fel a hőt. Közben kevergesd a viaszt valamilyen fa eszközzel.
3.    Miután a viasz elolvadt, keverd bele a választott esszenciaolajokat. Ha erősebb az illatjuk, akkor kevesebbre, ha enyhébb, akkor többre lesz szükséged (ezért 80-120 csepp az ajánlott adag).
4.    Önts egy kevés olvadt viaszt az egyik befőttesüveg aljába, majd lógasd bele a kanóc egyik végét, és egy fapálcikával nyomkodd bele azt a viaszba.
5.    Kösd vagy ragaszd a kanóc másik végét egy fapálcikára vagy ceruzára, és helyezd azt a befőttesüveg szájára, keresztben. Ez azért fontos, hogy egyenesben tartsa valami a kanócot, míg a viasz meg nem szilárdul alatta (és magától meg nem tudja tartani azt).
6.    Öntsd fel a befőttesüveget a forró viasszal, ügyelve rá, hogy ne menjen belőle a ceruzára, ami a kanócot tartja. Ezt mindenképpen néhány réteg újságpapír felett csináld, mert a szétcsöpögő viaszt nagyon nehéz eltávolítani, miután megszilárdul!
7.    Hagyd, hogy a viasz kihűljön – ez nagyjából egy órát vesz majd igénybe.
8.    Ha a viasz megkeményedett, vágd el a kanóc végét.

Fontos, hogy a maradék forró viaszt ne öntsd a lefolyóba, mert könnyedén eldugulhat!
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-13

Környezetbarát megoldások nyomában: a növénytermesztés és az állattenyésztés összevonása

Környezetbarát megoldások nyomában: a növénytermesztés és az állattenyésztés összevonása. A régebben élt gazdálkodók még így csinálták, nekünk is így kellene.

2024-06-12

A mezőgazdaság jövője itt van: Drónokkal a sikeres termesztésért

A drónok és a mezőgazdaság találkozása forradalmi technológiák megjelenését jelenti a földeken. A drónok használata a mezőgazdaságban rendkívül jövedelmező.

2024-03-21

Kezd kimenni a divatból: erre, és így használható a kútvíz a kertben

Magyarországon régen a kútvíz használata viszonylag gyakori volt. Azonban egyre inkább azt lehet érzékelni, hogy kezd kimenni a divatból. Vajon miért?

2024-01-19

A fehér tündérrózsa lett az év vadvirága

Az Év Vadvirága szavazás győztese a fehér tündérrózsa lett. A kezdeményezés célja, hogy a nagyközönség jobban megismerje a hazánkban élő ritka növényfajokat.

2024-07-12

Egyre forróbb nyarak és a klímaváltozás hatása a magyar mezőgazdaságra

A klímaváltozás Magyarországon egyre érezhetőbb hatásokkal jár. Az elmúlt években az extrém hőség és hőhullámok kihívás elé állítják a mezőgazdaságot is.

2024-07-01

Így készítsd el a tökéletes zöld dió befőttet fillérekből

Unod már a dió megszokott felhasználási módjait? Szedj egy kis zöld diót, és próbáld ki ezt a csudajó zöld dió befőtt receptet. Biztosan nem fogod megbánni.

2024-07-05

A világ 10 legritkább állata, amik közel állnak a teljes kihaláshoz

Globálisan egy biodiverzitási válság közepén vagyunk. Bemutatok 10 olyan állatot, amik nagyon ritkák, extrémen veszélyeztetettek, és még sosem hallottál róluk.

2024-07-04

A sok esőzés után a te kertedben is megjelent a közönséges gyíkfű? - Hasznosabb, mint gondolnád

Egy-egy nagyobb esőzés után gyakori, hogy a kertekben megjelenik a közönséges gyíkfű az apró, lilás-rózsaszínes virágaival. Ne gyomláld ki, nagyon hasznos!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

emelt szintű halastó

olyan sík vidéki víztározó, amely elsődlegesen halászati célokat szolgál, de magas... Tovább

334/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet

A Kormány az Alkotmány 35. § (2) bekezdésében megállapított eredeti jogalkotó... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Tudomány