Zöldségtermesztés árnyékban - ezt a 7 zöldséget mindenképpen árnyékban termeszd!

hirdetes

7 zöldség, amit érdemes árnyékban termeszteni

Szélesi Ferenc
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A legtöbb zöldségnek temérdek napfényre van szüksége, hogy termést hozhasson, hiszen a napfényből állítják elő fotoszintézis során saját táplálékukat. Amennyiben nem töltenek elengedő időt a napon, nem hogy minket, de saját magukat sem lesznek képesek ellátni.

Zöldségek, amik árnyékban érzik magukat a legjobban

De nem kell mindjárt megijedni – ha kerted többnyire árnyékos helyen is van, még nincs minden veszve. Rengeteg olyan zöldség is létezik, amelyek kifejezetten jól tűrik a közvetlen napfényhiányt. Nézzük, hogy mi minden kerülhet többnyire árnyékos ágyásodba.

Zeller – (Minimum 4 óra napfény)

A zellernek hosszú, hűvös tenyészidőszakra van szüksége, hogy igazán szépre nőjön, ezért nem igazán kedveli a nyári hőséget. A többi itt felsorolt növényhez hasonlóan persze ez elkerülhető, ha megfelelően árnyékos helyen tartod. Érdemes más tavaszi zöldségeknél előbb elültetni, majd kiültetni őket. A zeller nyirkos talajban érzi magát a legjobban, de a legenyhébb vízstressz hatására is elpusztulhat. Öntözd és tápláld rendszeresen, és szüreteld le külső leveleit, amikor elég hosszúra nőnek.

Mángold – (Minimum 3-5 óra napfény)

A mángold foltos fényben vagy részben árnyékos helyeken is termeszthető, habár ilyen esetekben nem érdemes méretes levelekre számítani. Szerencsére a kisebb levelek éppen olyan finomak, és akár salátákban, vagy megfőzve is fogyaszthatók. Érdemes olyan helyen tartani őket, amely legalább napi 5 óra közvetlen napfényt kap.

hirdetes

Répa – (Minimum 4-5 óra napfény)

Ha árnyékban szeretnéd termeszteni őket, akkor válassz olyan fajtákat, amelyek hamar megérnek. A magvakat közvetlenül az ágyásokba vesd el, lehetőleg jól ápoltabbakba, ahol napi 4-5 óra közvetlen napfény éri majd őket. Ilyenkor valamivel tovább tart majd teljes kifejlődésük, és még érett korukban is kis méreteket érnek majd csak el – ízük és puhaságuk azonban kárpótol majd ezért.

Retek – (Minimum 4-5 óra napfény)

Ezek a zöldségek az ültetés után kevesebb mint egy nappal is szüretelhetővé érhetnek. Ha nem teljesen napos részen tartod őket, akkor azonban valamivel több időre lesz majd szükségük. Az árnyék által biztosított hűvös hőmérséklet azonban lehetővé teszi, hogy ezek a hideget kedvelő zöldségek akár nyáron is megteremjenek egy jó ideig.

 

Burgonya – (Minimum 5 óra napfény)

hirdetes

Ne számíts óriási gumókra, ha burgonyáidat az árnyékban neveled, de számos kisebb termésre számíthatsz, ha napi csak 5 órányi napfényt, vagy 7 órányi foltos fényt biztosítasz nekik.

Paradicsom, cseresznyeparadicsom – (Minimum 5 óra napfény)

A legtöbb zöldségkertész képtelen elképzelni egy olyan kertet, amiben nincs paradicsom. Ezek a növények remekül megvannak részleges napfényben, különösen a cseresznyeparadicsomok (habár általában kevesebb termést hoznak). Az olyan környékeken, ahol a nyár különösen forró, némi extra árnyékolásra lehet majd szükségük.

Tűzbab – (Minimum 5 óra napfény)

Ez a hüvelyes zöldség rendkívül sokoldalú, és különösen hasznos lehet árnyékos kertekben. Egész hüvelyterméseiket is fel lehet használni, de az érett babok is nagyon finomak lehetnek frissen megfőzve vagy akár szárítva is. Kedvelik a teljesen napfényes részeket, de megélnek részleges árnyékban is.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Csávázó Cruiser OSR 322 FS

Folyékony rovar-gombaölő csávázószer.Hatóanyag: 8 g/l fludioxonil, 33,3 g/l mefenoxam, 280... Tovább

koca tejtermelése

a koca laktációja az elléstől a malacok elválasztásáig (30-70 napig) tart. Az elválasztott... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség