Zöldségtermesztés árnyékban

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

17 zöldség, amit érdemes árnyékban termeszteni

Bohács Ádám - Kertépítő technikus

A legtöbb zöldségnek temérdek napfényre van szüksége, hogy termést hozhasson, hiszen a napfényből állítják elő fotoszintézis során saját táplálékukat. Amennyiben nem töltenek elengedő időt a napon, nem hogy minket, de saját magukat sem lesznek képesek ellátni.

Zöldségek, amik árnyékban érzik magukat a legjobban

De nem kell mindjárt megijedni – ha kerted többnyire árnyékos helyen is van, még nincs minden veszve. Rengeteg olyan zöldség is létezik, amelyek kifejezetten jól tűrik a közvetlen napfényhiányt. Nézzük, hogy mi minden kerülhet többnyire árnyékos ágyásodba.

 

1. Bordáskel – (Minimum 2-3 óra napfény)

A kínai kelként emlegetett bordáskel nagyméretű, zöld leveleket hoz hosszú, kanálformájú levélszárain. Gazdag A és C-vitaminban és a rák megelőzését elősegítő glükozinolátokban. Tápértékét ketinve bordáskel a második helyen áll az összes növény között. Bármilyen zöldséges kertben érdemes hideg évszaki zöldségként termeszteni, de részben napos ágyásokban nyári növényként is tartható.

 

2. Japán mustárspenót – (Minimum 2-3 óra napfény)

A japán mustárspenót számára ideálisak a részben árnyékos területek, mert napi csupán 2-3 órányi közvetlen napfénnyel is beéri. Spenótszerű levelei akár nyersen is fogyaszthatók salátákban, de akár főzhetők vagy piríthatók is. Lényegében bármilyen célra helyettesítheti a „hagyományos” spenótot. Általában tavaszi és őszi haszonnövényként szokás termeszteni, de ha elegendő árnyékot kap, akkor még a nyár kezdeti időszakában is jól érzi majd magát.

 

3. Zöldhagyma – (Minimum 3 óra napfény)

A hagymáknak hosszú növekedési időszakra és rengeteg napfényre van szükségük hogy kedvező méretű terméseket hozzanak. A zöldhagymák azonban megelégszenek csupán annyi fénnyel, ami éppen átszűrődik egy föléjük magasodó fa levelei között (vagy egy olyan ágyással, ami csak napi 3 óra napfényt kap). Érdemes már tél végén elültetni a magvakat házon belül, majd tavasszal kiültetni a palántákat a kertbe. Ügyelj rá, hogy az ágyás mindig nyirkos maradjon. Amint elérik a 15 centit, kezdődhet a szüret. A következő oldalon folytatom! 

 

Zöldségek, amik árnyékban érzik magukat a legjobban

4. Metélőhagyma – (Minimum 3 óra napfény)

A metélőhagymák napon és részben árnyékos helyeken is jól érzik magukat, habár az árnyékban tartott csomókon kevesebb virág jelenik majd meg. Ez nem feltétlenül rossz, hiszen a több virág több magot is jelent, amelyek könnyedén ellephetik a kertet, és olyan helyekre is eljuthatnak, ahol nem szeretnél hagymát látni. Ha árnyékban szeretnéd termeszteni őket, akkor szétválasztással szaporíts, ne pedig magvakkal.

 

5. Oregánó – (Minimum 3 óra napfény)

Az oregánót dugványozással vagy szétválasztással szaporítsd, és tartsd őket olyan helyen, ahol csak napi 3-4 órányi közvetlen napfényt kapnak. Érdemes külön növénytartót kinevezni nekik, nehogy túlzottan szétterjedjenek. Habár az árnyékban nem hajlamosak túl erőteljesen terjeszkedni, száraik a talaj mentén nemkívánatos helyekre is eljuthatnak. Azért is érdemes árnyékban tartani ezeket az évelőket, mert itt csak később, vagy egyáltalán nem érik el a virágzási fázist.

hirdetes

 

6. Saláta – (Minimum 3-4 óra napfény)

A saláta kedveli a hűvös helyeket, az enyhén árnyékos részeken pedig sokkal jobb eséllyel válnak levelei ropogóssá és ízletessé. Ha nyílt levelű fajtákat termelsz, akkor először mindig az alsó leveleket szüreteld le róluk, hogy a későbbiekben is új levelekhez juthass. A fejes változatokat kéthetente érdemes elültetni, hogy folyamatosan új, friss terméseket szüretelhess majd. Ha elegendő vizet kapnak, és sikerül hűvös körülmények között tartani őket az árnyékban, akkor megakadályozhatod nyári felmagzásukat.                                     

 

Zöldségek, amik árnyékban érzik magukat a legjobban

7. Spenót – (Minimum 3-4 óra napfény)

A spenót egyáltalán nem ellenzi az árnyékot a nap nagy részében, különösen délután. Ezt a zöldséget általában két különálló szezonban, tavasszal és ősszel szokás termeszteni, mert nem igazán tűri jól a nyári forróságot. Részleges árnyékban és elegendő vízzel azonban egy kis ágyásnyi spenót elegendő levelet biztosít majd egy egész szezon alatt. Amint egy levél nagyobbra nő, távolítsd el – ez további növekedésre ösztönzi a spenótokat és megakadályozza, hogy felmagozzanak.

 

8. Borsmustár – (Minimum 3-4 óra napfény)

Ez a kellemes illatú leveles zöldség nagyon is kedveli az árnyékos körülményeket. Növekedése talán nem olyan intenzív, mint a napon, de levelei zsengék maradnak és hosszabb ideig élvezhetők, mintha a napon lennének. A borsmustár a szárazságot is tűri valamilyen szinten, de ha túl gyakran hagyod elhervadni, akkor levelei keményebbé és keserűbbé válnak.

 

9. Koriander – (Minimum 3-4 óra napfény)

A koriandert egyesek imádják, mások pedig ki nem állhatják. Ha az előző kategóriába tartozol, akkor íme még egy növény, ami jól érzi majd magát árnyékos kertedben. A magvakat tavasztól kezdve az ősz közepéig bármikor elvetheted. Érdemes is kéthetente új adagot elvetni belőlük, különösen ha később az egész növényt szeretnéd leszüretelni, nem pedig csak a külső leveleket.

hirdetes

 

10. Fodros kel – (Minimum 3-4 óra napfény)

A fodros kel egy hidegtűrő zöldség, amit már kora tavasszal is el lehet öltetni, és még a következő télen is szüretelhető lesz. A nyári forróság azonban közbeszólhat – a hőségben a levelek keményebbé, keserűbbé válhatnak, de szerencsére ez megelőzhető. Nincs más dolgod, mint biztosítani, hogy a kelek árnyékos helyen maradjanak a nap legforróbb szakaszában. Az árnyékban termesztett fodros kel levelei nem túl nagyok, de ennek előnye is van, hiszen így többet is tarthatsz egymás mellett.

 

Zöldségek, amik árnyékban érzik magukat a legjobban

11. Zeller – (Minimum 4 óra napfény)

A zellernek hosszú, hűvös tenyészidőszakra van szüksége, hogy igazán szépre nőjön, ezért nem igazán kedveli a nyári hőséget. A többi itt felsorolt növényhez hasonlóan persze ez elkerülhető, ha megfelelően árnyékos helyen tartod. Érdemes más tavaszi zöldségeknél előbb elültetni, majd kiültetni őket. A zeller nyirkos talajban érzi magát a legjobban, de a legenyhébb vízstressz hatására is elpusztulhat. Öntözd és tápláld rendszeresen, és szüreteld le külső leveleit, amikor elég hosszúra nőnek.

 

12. Mángold – (Minimum 3-5 óra napfény)

A mángold foltos fényben vagy részben árnyékos helyeken is termeszthető, habár ilyen esetekben nem érdemes méretes levelekre számítani. Szerencsére a kisebb levelek éppen olyan finomak, és akár salátákban, vagy megfőzve is fogyaszthatók. Érdemes olyan helyen tartani őket, amely legalább napi 5 óra közvetlen napfényt kap.

 

13. Répa – (Minimum 4-5 óra napfény)

Ha árnyékban szeretnéd termeszteni őket, akkor válassz olyan fajtákat, amelyek hamar megérnek. A magvakat közvetlenül az ágyásokba vesd el, lehetőleg jól ápoltabbakba, ahol napi 4-5 óra közvetlen napfény éri majd őket. Ilyenkor valamivel tovább tart majd teljes kifejlődésük, és még érett korukban is kis méreteket érnek majd csak el – ízük és puhaságuk azonban kárpótol majd ezért.

 

14. Retek – (Minimum 4-5 óra napfény)

Ezek a zöldségek az ültetés után kevesebb mint egy nappal is szüretelhetővé érhetnek. Ha nem teljesen napos részen tartod őket, akkor azonban valamivel több időre lesz majd szükségük. Az árnyék által biztosított hűvös hőmérséklet azonban lehetővé teszi, hogy ezek a hideget kedvelő zöldségek akár nyáron is megteremjenek egy jó ideig.

 

Zöldségek, amik árnyékban érzik magukat a legjobban

15. Burgonya – (Minimum 5 óra napfény)

Ne számíts óriási gumókra, ha burgonyáidat az árnyékban neveled, de számos kisebb termésre számíthatsz, ha napi csak 5 órányi napfényt, vagy 7 órányi foltos fényt biztosítasz nekik.

 

16. Paradicsom, cseresznyeparadicsom – (Minimum 5 óra napfény)

A legtöbb zöldségkertész képtelen elképzelni egy olyan kertet, amiben nincs paradicsom. Ezek a növények remekül megvannak részleges napfényben, különösen a cseresznyeparadicsomok (habár általában kevesebb termést hoznak). Az olyan környékeken, ahol a nyár különösen forró, némi extra árnyékolásra lehet majd szükségük.

 

17. Tűzbab – (Minimum 5 óra napfény)

Ez a hüvelyes zöldség rendkívül sokoldalú, és különösen hasznos lehet árnyékos kertekben. Egész hüvelyterméseiket is fel lehet használni, de az érett babok is nagyon finomak lehetnek frissen megfőzve vagy akár szárítva is. Kedvelik a teljesen napfényes részeket, de megélnek részleges árnyékban is.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes


rágcsálóirtó szerek

növényvédelmi szempontból a rágcsálóirtást a mezei pocok és a hörcsög elleni védekezés... Tovább

mécsvirág (Melandrium)

a szegfűfélék (Caryophyl-laceae) családjának nemzetsége. A fehér mécsvirág (M. album... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség